1

Temat: Przetarg na paliwo

Muszę przygotować Przetarg na dostawę oleju napędowego, ale szczerze mówiąc nie wiem za co się zabrać. Ustalam ilość litrów podliczając tankowania do tej pory, czyli zliczam wszystkie od stycznia 2008, potem muszę ustalić wartość zamówienia, ale jak skoro ceny paliw się ciągle zmieniają. Pomóżcie !!

2

Odp: Przetarg na paliwo

Przewidywana ilość ON (w litrach) x cena ON (w litrach) ze strony PKN ORLEN z dnia ustalania wartości zamówienia.

3

Czyli najlepiej z dnia ogłoszenia przetargu. A czy w specyfikacji może być zapis odnośnie ceny, którą będziemy placić : cena dnia producenta + marża - upust. Tak naprawdę wartość zamówienia jest tylko czysto teoretyczna, bo nie wiadomo ile tak naprawdę wydamy w ciągu roku i co wtedy?. Czy nie można napisać, że wartość jest  poniżej kwot progowych, a przedmiot zamówienia : dostawa oleju napędowego w ramach potrzeb.

4

Czy taki przetarg musi być opublikowany na stronie UZP?

5

anka82 napisał/a:

1. Czyli najlepiej z dnia ogłoszenia przetargu.
2.A czy w specyfikacji może być zapis odnośnie ceny, którą będziemy placić : cena dnia producenta + marża - upust.
3. Tak naprawdę wartość zamówienia jest tylko czysto teoretyczna, bo nie wiadomo ile tak naprawdę wydamy w ciągu roku i co wtedy?.
4. Czy nie można napisać, że wartość jest  poniżej kwot progowych, a przedmiot zamówienia : dostawa oleju napędowego w ramach potrzeb.

1. Mozna z tego dnia jezeli tym dniem bedzie rowniez dzien ustalenia wartosci zamowienia
2. Proponowałbym: cena z dnia zakupu w PKN ORLEN (+/- marża/upust)
3. Nic - Ty zrobilas wszystko co mozna bylo zrobic - nie jestes HARRY POTEREM
4. Odradzam

6

pisząc cena z dnia zakupu w PKN Orlen nie naruszam zasady konkurencji, narzucając producenta.

7

Nie, nie bedzie - nie piszesz ze chcesz paliwo z PKN ORLEN. Chodzi o to zeby byl jednakowy dla wszystkich, obiektywny punkt odniesienia. wink

8

Staram się to zrozumieć, ale jakoś kiepsko mi idzie, to zadanie przerasta moje możliwości. Rejestruje zakład w serwisie UZP i BZP, bo jak rozumiem trzeba zamieszczać tam wszystkie ogłoszenia. A teraz czas sie zabrać za tworzenie specyfikacji i potem znaleźć kogoś kto mi to sprawdzi, termin do nadsyłania ofert musi być conajmniej 14-dniowy?

9

Nie, nie musi - art. 43 PZP

10

Czyli, jeżeli w tym przypadku wartość zamówienia będzie wynosiła 45 000 euro netto, to termin może być np 10-dniowy? A czy konieczne jest wadium?

11

1. Może,
2. Nie jest konieczne.

12

zamówienie będzie dotyczyło jeszcze gazu i etyliny, ale to są już zdecydowanie mniejsze kwoty, nie przekraczają 14 000 euro rocznie, nie umieszczając ich w zamowieniu to będzie " dzielenie na części" czy nie. Po ustaleniu wszystkich wartości zamówienia sumuję je i powstaje główna wartość zamówienia?

13 (edytowany przez MIRAS 2008-11-20 11:11:15)

Wiekszośc specow z ktorymi rozmawialem swego czasu na ten temat uwaza ze etyline z ON nalezy laczyc, co do gazu mniej zwolennikow... laczenia z ON i etylina...

14

czyli mogę zrobić przetarg tylko na olej i etylinę, a gaz - z wolnej ręki?

15 (edytowany przez MIRAS 2008-11-20 12:14:12)

anka82 napisał/a:

1. czyli mogę zrobić przetarg tylko na olej i etylinę,
2. a gaz - z wolnej ręki?

1. Tak
2. Nie mozesz z wolnej reki, mozesz poza ustawą

16

To miałam na myśli :-)

17

Jak prawidłowo ustalić kod CPV, w zamowieniach które znalazłam kod na dostawę paliw płynnych jest 23.12.12.00-0,23.11.12.00-0 a dlaczego to nie jest 09134100-8. Jak prawidłowo to należy szukać?

18

Powinien być: 09134100-8,
kody: 23.12.12.00-0,23.11.12.00-0
są nieaktualne

19 (edytowany przez XYZ2891 2008-11-20 17:09:58)

anka82 napisał/a:

Jak prawidłowo ustalić kod CPV, w zamowieniach które znalazłam kod na dostawę paliw płynnych jest 23.12.12.00-0,23.11.12.00-0 a dlaczego to nie jest 09134100-8. Jak prawidłowo to należy szukać?

W razie kolejnych problemów z okresleniem cpv polecam konwerter kodów cpv wystarczy wpisac w google
Pozdrawiam:)

20

Właśnie tak szukałam, a te kody które są nieaktualne znalazłam w zamówieniach które zostały niedawno ogłoszone i zwątpiłam.

21 (edytowany przez XYZ2891 2008-11-20 18:35:35)

No bo sprawa jest jasna zamawiający przyzwyczaił się do starych kodów i pewnie myśli, iż większych zmian nie ma a tu niespodzianka są!!! Jednakże często zdarza się, iz wpiszesz w konwerterze cpv stary i nagle okazuje się, że nie ma odpowiednika nowego lub na odwrót. smile

22

Zaczęłam tworzyć: muszę napisać ogłoszenie o zamówieniu, SIWZ, formularz ofertowy, cenowy, wzór umowy, oświadczenia ? Pomóżcie jak o czymś zapomniałam, ogłoszenie publikuje w BZP i w BIP, bo zakład nie ma strony internetowej.

23

Pisząc w zamówieniu 3 000 litrów miesięcznie - muszę tyle kupić, czy niekoniecznie, nieraz wyjdzie więcej a nieraz mniej.

24

Napisz tak: do 3 200 litrów miesięcznie.
+
1. Zamawiający zastrzega sobie prawo do obniżenia wielkości dostawy określonej w par. .... pkt .... umowy.
2. Obniżenie wielkości dostawy nie powoduje dla zamawiającego żadnych konsekwencji
prawno-finansowych.

25

Radziłbym określić % obniżenia wielkości dostawy w celu uniknięcia unieważnienia postępowania przez KIO