1 (edytowany przez romek2w 2006-10-25 09:18:01)

Temat: Pilne!!! Środki z komórki nadrzędnej

Mam pytanie dotyczące sytuacji, gdy pojawiły się nagle wolne środki z komórki nadrzędnej. Chcielibyśmy wykorzystać je na zakup sprzętu komputerowego. Problem polega na tym, że jak kupimy to, co byśmy chcieli przekroczymy magiczną kwotę 6000 euro. Co radzicie w tej sytuacji?

2

Odp: Pilne!!! Środki z komórki nadrzędnej

Zrobić postępowanie - jakiej innej rady oczekujesz? wink

3

A nie będzie przeszkodą to, że wcześniej kupowaliśmy sprzęt bez postępowania?

4

Nie bedzie, bo pojawiła sie nowa okoliczność - czyli nowe środki

5

A na jaki art mógłbym się powałać?

6

Ale w zw. z czym i na co chcesz sie powoływać? Szacowanie wartości to art. 32 i 34

7

Oki. Ale czy jest coś na temat "nowych okoliczności". Czytam ustawę i jakoś nie mogę się niczego dopatrzyć (moje kierownictwo nie bardzo chce iść na ryzyko dla nich musi być przepis, a ja go nie moge znaleźć, lub też nie wiem gdzie szukać sad ).

8

Ok  - art. 32:
- ustaliłeś z należytą starannością wartość szacunkową zamówienia - zamówienie stosownie do wartości i przedmiotu zamówienia zrealizowałeś.
- otrzymałeś nowe środki (które nie były przewidziane w budżecie lub planie finansowym) - teraz odpowiedz sobie na pytanie. Czy wykorzystując te środki zaniżyłeś wartość lub podzieliłeś na części w celu ominięcia przepisów ustawy (32.2)? Oczywiście, że nie bo nie wiedziałeś że je otrzymasz.
- otrzymane środki należy zatem wykorzystać stosownie do wyłącznie ich wartości - jeśli ich wartość nie przekracza 6 tys - masz droge wolną, jeśli zaś przekracza toprzeprowadzasz postepowanie w którymś z trybów ustawowych

9 (edytowany przez romek2w 2006-10-25 10:05:35)

Dzięki Marko My Master, Na Ciebie, widzę, zawsze można liczyć smile