1

Temat: Dokumenty potwierdzające spełnienie warunków po nowelizacji - POMOCY!!

W dokumentach potwierdzających spełnianie warunków udziału od wykonawcy możemy żądać po nowelizacji:

3. wykazu niezbędnych do wykonania zamówienia narzędzi i urządzeń, którymi dysponuje lub będzie dysponował wykonawca;
  3a) pisemnego zobowiązania innych podmiotów do udostępnienia niezbędnych do wykonania zamówienia narzędzi i urządzeń, jeżeli w wykazie, o którym mowa w pkt 3, wykonawca wskazał narzędzia i urządzenia, którymi będzie dysponował.

Jak to rozumiecie ???? bo ja mam pewnie wątpliwości....
Jeśli wykonawca dysponuje na dzień dzisiejszy sprzętem wynajętym to znaczy że ma przedstawić pisemne zobowiązanie właściciela do udostępnienia tego sprzętu??????

I jeszcze interpretacja słów "dysponuje" i "będzie dysponował":
czy jest to równoważne z:

dysponuje= jego własność, będzie dysponował = sprzęt wynajęty?????

Czy analogicznie jest z dysponowaniem osobami zdolnymi do wykonania zamówienia??

Bardzo proszę o pomoc!

2

Odp: Dokumenty potwierdzające spełnienie warunków po nowelizacji - POMOCY!!

Ja bym sie tu nie doszukiwał jakiegoś sensu ani nawet znaczenia, tylko podszedł praktycznie:

Przygotowując SIWZ wpisuję do niego dokument z pkt. 3a tylko wtedy, gdy jest to przetarg unijny i gdy sprecyzowałem warunek dotyczący narzędzi i urządzeń.

Badając oferty oczekuję tego dokumentu tylko wtedy, gdy wykonawca w wykazie narzędzi użył zwrotu "będziemy dysponować".

3

nic - to, że Kwiatkowski użyczy mu łopaty to nie znaczy że będzie jego podwykonawcą

4 (edytowany przez Marcia28 2008-11-26 16:28:02)

Reasumując, jeśli Wykonawca w wykazie wskaże, że na dzień składania ofert DYSPONUJE wynajętym sprzętem to:
1. nie musi przedstawiać pisemnego zobowiązania właściciela do udostępnienia tego sprzętu;
2. właściciel  wynajętego sprzętu NIE JEST PODWYKONAWCĄ????

Co w sytuacji, kiedy ja w SIWZ zaznaczam, ze ze względu na specyfikę przedmiotu zamówienia /dozór mienia/ całość zamówienia nie może być powierzona podwykonawcom, a wykonawca w wykazie sprzętu/osób użył zwrotu "będziemy dysponować"?? Czy ten zwrot jest tożsamy z "podwykonawstwem"?
Analogicznie w przypadku osób zdolnych do wykonania zamówienia - jeśli Wykonawca w wykazie użyje zwrotu, że "będzie dysponował" czy jest to tożsame z podwykonawstwem?

5

danaug napisał/a:

nic - to, że Kwiatkowski użyczy mu łopaty to nie znaczy że będzie jego podwykonawcą

Wiec, w którym momencie Kwiatkowski czyli właściciel wynajętej łopaty staje się podwykonawcą?

6

Marcia281 napisał/a:

Wiec, w którym momencie Kwiatkowski czyli właściciel wynajętej łopaty staje się podwykonawcą?

Gdy Kwiatkowski zacznie wbijać łopate w ziemie a wbijanie łopaty w ziemie jest częścią zamówienia powierzoną Kwiatkowskiemu

7

Ok, a jeśli w ofercie Wykonawca zaznacza mi udział podwykonawców w części zamówienia, czy musi przedstawić mi jakieś dokumenty np. umowę z podwykonawcą? Czy Zamawiającego to nie powinno interesować?

8

Nic Cie nie interesuje, chyba że chce powierzyć część zamówienia co do której zabroniłas udziału podwykonawców. Warto sie też odpowiednio zabezpieczyć w umowie z wykonawcą co do rozliczeń z podwykonawcą.

9 (edytowany przez Marcia28 2008-11-27 08:41:54)

Marko napisał/a:

Warto sie też odpowiednio zabezpieczyć w umowie z wykonawcą co do rozliczeń z podwykonawcą.

Można ale nie ma takiego obowiazku? W umowie z wykonawcą nic nie wpominaliśmy o podwykonawcach... My rozliczamy się z Wykonawcą, a Wykonawca juz sam dogaduje się z podwykonawcą /takie były ustalenia/. Ale integralna część umowy stanowi oferta wykonawcy, w której jest informacja o podwykonawcy. więc chyba jest oki....

10

Marko napisał/a:
Marcia281 napisał/a:

Gdy Kwiatkowski zacznie wbijać łopate w ziemie a wbijanie łopaty w ziemie jest częścią zamówienia powierzoną Kwiatkowskiemu

A jeśli łopata jest wykonawcy a Kwiatkowski ją tylko wbija w ziemie wykonując część zamowienia to jest podwykonawcą? ;-)

11

O podwykonawstwie nie decyduje prawo rzeczowe do łopaty wink

12

Marko napisał/a:

O podwykonawstwie nie decyduje prawo rzeczowe do łopaty wink

Marko, jaśniej...... ;-)

13

Nie umiem jaśniej wink , podwykonawca nie musi używać sprzętu stanowiącego jego własność

14 (edytowany przez Marcia28 2008-11-27 09:18:02)

Marko napisał/a:

Nie umiem jaśniej wink , podwykonawca nie musi używać sprzętu stanowiącego jego własność

Marko, odpowiedz mi na pytanie, tak będzie prościej;-)
Wykonawca zaznacza mi w wykazie, że sprzęt ma własny i że BĘDZIE DYSPONOWAŁ osobami zdolnymi do wykonania zamówienia, czy mamy do czynienia w tym przypadku z podwykonawstwem w postaci obcych osób i własnego sprzętu?
Bo sprawę: sprzęt wynajęty + pracownicy Wykonawcy wyjaśnilismy - to nie jest podwykonawstwo.

15

http://www.muratorplus.pl/biznes/zamowienia-publiczne/inwestycje-publiczne/__---podwykonawcy-w-zamowieniach-publicznych-_cz_-i_---_,27416_30088.htm
Może artykuł bardziej Ci wyjaśni niż ja smile

16

Marko napisał/a:

http://www.muratorplus.pl/biznes/zamowienia-publiczne/inwestycje-publiczne/__---podwykonawcy-w-zamowieniach-publicznych-_cz_-i_---_,27416_30088.htm
Może artykuł bardziej Ci wyjaśni niż ja smile

Czytałam juz ... z twoich wypowiedzi wynika znacznie więcej niz z tego artykułu;-)