1 (edytowany przez Marcia28 2008-11-26 15:37:40)

Temat: PODWYKONAWSTWO

Wykonawca zaznaczył w ofercie że część zamówienia realizowana będzie przez podwykonawcę.
Co należy do obowiązków Zamawiającego w tej sprawie?
Czy trzeba umieścić /Zamawiający/ w umowie z Wykonawcą specjalny zapis dot. podwykonawstwa czy Zamawiający umywa ręce, zostawiając Wykonawcy kwestię "dogadania się" z podwykonawcą, rozliczając wykonawcę ze wszystkiego?

2

Odp: PODWYKONAWSTWO

nie da się jednym zdaniem - ale tak w skrócie
w twojej umowie zamieszczasz zapisy o odpowiedzialności wykonawcy za roboty realizowane przez podwykonawców itd. ... oraz o płatnościach zabezpieczając się przed niesolidnym wykonawcą
w szczegółowe uregulowania nie wchodzisz, żądasz aby wykonawca przed zatrudnieniem podwykonawcy przedstawił ci umoę po to aby sprawdzić zapisy dot. sposobu współpracy (nie masz prawa badać podwykonawcy)

3 (edytowany przez Marcia28 2008-11-27 11:47:39)

danaug napisał/a:

nie da się jednym zdaniem - ale tak w skrócie
w twojej umowie zamieszczasz zapisy o odpowiedzialności wykonawcy za roboty realizowane przez podwykonawców itd. ... oraz o płatnościach zabezpieczając się przed niesolidnym wykonawcą
w szczegółowe uregulowania nie wchodzisz, żądasz aby wykonawca przed zatrudnieniem podwykonawcy przedstawił ci umoę po to aby sprawdzić zapisy dot. sposobu współpracy (nie masz prawa badać podwykonawcy)

W umowie z wykonawca nie pisaliśmy nic o podwykonawcy, z uwagi na to, ze rozliczać się bedziemy z Wykonawca a ustalenia Wykonawcy i podwykonawcy nas nie interesują bo są to ich ustalenia wewnętrzne. Integralną częścią umowy jest oferta Wykonawcy, zawierająca informację o podwykonawcy, wydaję mi się że to wystarczy..... czy kodeks cywilny narzuca nam dokonanie zapisów dot. podwykonawcy w umowie Zamawiającego z Wykonawcą?

zażądałam tylko od Wykonawcy umowy regulujacej jego współpracę z podwykonawcą.

4

Danaug, a co w sytuacji, gdy zamawiający zastrzega w SIWZ, że ze wzglęgu na specyfikę przedmiotu zamówienia /dozór mienia/ nie dopuszcza udziału podwykonawców a Wykonawca w wykazie osób zaznacza że BĘDZIE DYSPONOWAL osobami zdolnymi do wykonania zamówienia? Czy to jest tozsame z podwykonawstwem?

5

Marcia wróć do tego artykułu i przeczytaj definicje podwykonawcy

6

Z definicji tej wynika, że podwykonawcą może być podmiot, który dostarcza niezbędne do wykonania zadania przedmioty, np. materiały budowlane, jak również jednostka, która wspólnie z generalnym wykonawcą będzie realizowała zamówienie publiczne w oparciu o stosowne umowy z nim zawarte. Może być to także podmiot, który będzie realizował na rzecz generalnego wykonawcy usługi specjalistyczne niezbędne do realizacji zadania, np. geodezyjne.
proszę bardzo;-)
nie znalazłam tu jednak odpowiedzi na dręczące mnie pytanie...

7

Zły fragment cytujesz a odpowiedź tam jest wink

8

Marko, nie drocz się ze mna........ tylko pomóż;-)))))))

9

"W prawie nie odnajdujemy wprost zdefiniowanego pojęcia podwykonawcy, a raczej wskazanie, kto nim może być. Otóż, nazwą tą określa się osobę prawną albo jednostkę organizacyjną, nieposiadającą osobowości prawnej."
Koniec cytatu

10 (edytowany przez Marcia28 2008-11-27 12:07:50)

I to jest odpowiedź na moje pytanie, Tajemniczy Marko? ;-)
zadzwoniłam do UZP i juz wszystko wiem;-P

Wykaz osób i sprzętu z art. 22 a podwykonawstwo to dwie rózne sprawy, tak wyjasnila mi Pani z UZP;-)

11

Marko napisał/a:

"W prawie nie odnajdujemy wprost zdefiniowanego pojęcia podwykonawcy, a raczej wskazanie, kto nim może być. Otóż, nazwą tą określa się osobę prawną albo jednostkę organizacyjną, nieposiadającą osobowości prawnej."
Koniec cytatu

Odnosząc się do mojego problemu - jesli Wykonawca w wykazie zaznaczy, że "będzie dysponowal" osobami zdolnymi do wykonania zamowienia to znaczy ze ich nie ma i zamowienie zamierza powierzyć podwykonawcy /definicja powyzej;-)/, który udostepni mu te osoby;-D

12

Marcia28 napisał/a:

jesli Wykonawca w wykazie zaznaczy, że "będzie dysponowal" osobami zdolnymi do wykonania zamowienia to znaczy ze ich nie ma i zamowienie zamierza powierzyć podwykonawcy /definicja powyzej;-)/, który udostepni mu te osoby;-D

Skąd taki wniosek ? hmm

13

ależ nie
przecież dostałes odpowiedź z UZP to dlaczego dalej żle ją interpretujesz

14

bo jeśli wykonawca przedstawia zobowiązanie innych podmiotów do udostepnienia osob zdolnych do wykonania zamówienia to znaczy ze podmioty te staja się automatycznie podwykonawcami.

15

absolutnie nie - oni tylko udostępniają np. osoby , nie ma tu mowy o żadnym powykonawstwie

16

To jak wytłumaczysz mi fakt, ze wykonawca w wykazie osób wskazał Pana X, w wykazie sprzętu wpisał jego samochód i w ofercie wpisał że jest on podwykonawca bo będzie wykonywał /Pan X/ swoim samochodem część zamówienia???

17

to dwie różna żeczy
w tym konkretnym przypadku:
po pierwsze - Pan X zobowiązał się użyczyć wykonawcy osób i sprzętu (rozumię że w ofercie jest odpiwiedni dokument)
po drugie: wykonawca wskazał że Pan X będzie jego podwykonawcą (nie musiał tego robić ale oczywiącie mógł)
to czy Wykonawca zatrudni podwykonawcę to się dopiero okaże w trakcie realizacji umowy, nawet jeżeli tego nie zrobi to i tak ma zgodę Pana X że do realizacji tego zamówienia będzie mógł użyć jego samochodu a także zatrudnić jego człowieka - któremu Pan X udzieli na ten czas np. urlopu

czy rozjaśniłam sprawę?

18

tak;-)

19

Kwestia czy osoba, którą będzie dysponował wykonawca do realizacji zamówienia, jest podwykonawcą czy też nie,  jest zależna od formy stosunku jaki ich wiąże. Wykonawca może taką osobę czasowo zatrudnić np. na czas wykonania zamówienia (na czas określony) i będzie ona jego pracownikiem lub podpisać z nią umowę np. zlecenia i określić ją mianem podwykonawcy. To może być różnie rozwiązane w poszczególnych przypadkach.
Za niezbędne należy uznać uregulowanie, we wzorze umowy, kwestii rozliczenia z wykonawcą w momencie kiedy będzie realizował zamówienie przy pomocy podwykonawcy. Po nowelizacji Kodeksu cywilnego podwykonawca, któremu wykonawca, po rozliczeniu z zamawiającym, nie wypłacił wynagrodzenia, może zwrócić się o jego wypłatę do zamawiającego. Ten, pomimio, że wypłacił już całość wykonawcy, będzie musiał zapłacić podwykonawcy, a dopiero potem dochodzić swoich roszczeń o zwrot wypłaconych pieniędzy od wykonawcy. Żeby tego uniknąć należy umieścić odpowiednie zapisy we wzorze umowy. Choćby taki, że zamawiający wypłaci wynagrodzenie wykonawcy po przedstawieniu dokumentów/oświadczenia podwykonawcy, potwierdzajacego, że zostało mu wypłacone jego wynagrodzenie.

20

Izu gdzieś tam masz rację - ale namieszałaś !!!