1

Temat: Poprawianie omyłek rachunkowych w obliczeniu ceny

Mam pytanie dotyczące stosowania art. 87 ust.2 ustawy PZP po ostatniej nowelizacji (24.10.2008 r.).

Czy poprawiacie omyłki rachunkowe w obliczeniu ceny?

Na ostatnim szkoleniu usłyszałam interpretację, że zgodnie z nowymi przepisami i wykreśeniem art. 88 nie można obecnie poprawiać żadnych omyłek rachunkowych w obliczneiu ceny oferty, a jedynie takie które nie dotyczą ceny.

Na potwierdzenie tej tezy Pan szkolący przytaczał zapis art. 89 ustęp 6 (zawiera błędy w obliczeniu ceny) twierdząć, że za każdy błąd w obliczeniu ceny oferty należy odrzucać ofertę.

Jak to jest u was bo sama teraz nie wiem co robić tymbardziej, że w uzasadnieniu do ustawy Prezesa Urzędu Zamówień Publicznych jest mowa, że omyłki rachunkowe w obliczneiu ceny nalęży poprawiać i że można to robić w szerszym zakresie niż było do tej pory.

Dzięki

2

Odp: Poprawianie omyłek rachunkowych w obliczeniu ceny

daga napisał/a:

Na ostatnim szkoleniu usłyszałam interpretację, że zgodnie z nowymi przepisami i wykreśeniem art. 88 nie można obecnie poprawiać żadnych omyłek rachunkowych w obliczneiu ceny oferty, a jedynie takie które nie dotyczą ceny.

Na potwierdzenie tej tezy Pan szkolący przytaczał zapis art. 89 ustęp 6 (zawiera błędy w obliczeniu ceny) twierdząć, że za każdy błąd w obliczeniu ceny oferty należy odrzucać ofertę.

lol lol lol
87.2.2 rozumiem dla "szkolącego" nie istnieje
89.1.6 - dotyczy błędów w obliczeniu ceny, a takim jest np zła stawka VAT - tego sie nie da poprawic na podst. 87.2.2.

Ps. Ile takie twórcze szkolenie kosztuje ? big_smile

3

Ten szkolący uważa że 87.2.2. mówi o innych omyłkach rachunkowych, takich które nie dotyczą ceny oferty.
Np. sumowanie wartości wykonanych robót jak postawiło się warunek. że wykonawca miał wykonać roboty o określonej wartości.

4

daga napisał/a:

Ten szkolący uważa że 87.2.2. mówi o innych omyłkach rachunkowych, takich które nie dotyczą ceny oferty.
Np. sumowanie wartości wykonanych robót jak postawiło się warunek. że wykonawca miał wykonać roboty o określonej wartości.

Przemilcze po prostu powyższe...
Poczytaj sobie komentarz do noweli
ftp://ftp.uzp.gov.pl/publikacje/komentarz/Pzp_nowel.pdf

5

daga nie szkoda ci czasu na takie głupie szkolenia - ja nie jeżdże zbyt często ale jak juz to wybieram pod kątem wykładowców i to takich do których mam zaufanie że nie mówią chociazby takich nonsensów
swoją droga to troch ci nie wierzę to jak z kosmosu

6

Nie musisz mi wierzyć!!
Wiem co słyszałam.

7

Ja czytał komentarz do noweli, czytałam fragmenty równieżna na tym szkoleniu.

Szkolący nie we wszystkich wierzy Urzędowi Zamówień i jego Prezesowi ponieważ nieraz miał wyroki sądów okręgowych, które podważały różne interpretacje wydane przez powyższch.

8

To nie jest kwestia wiary UZP czy jego komentarzowi (tu sie należy zgodzic, że praktyka wiele razy weryfikowała sugestie komentarza) a kwestia przepisu. Interpretacja szkolącego ma sie do przepisu nijak.

9

daga nie obrażaj się , naprawdę teraz można więcej poprawiać choć sądzę że więcej będzie z tym problemów i więcej odwołań ale to zupełnie inna kwestia
na pewno możesz  (powinnaś) poprawiać wszystkie oczywiste omułki rachunkowe a wię te mające wpływ na wyliczenie ceny - problem w tym czy Zamawiający odpowiednie zinterpretuje to "oczywista omyłka"

10

Daga, czy tym szkolącym nie był przypadkiem Grzegorz Modrzejewski? Tak mi coś pasuje twój opis do jego poglądów.