1

Temat: dwa pytania

1. czy pelnomocnictwom do negocjowania, zawierania i wykonywania umów zwiazanych z działlanoscią prowadzoną przez spółkę oraz nadzorowania wzajmenych relacji kontrahentów ze spółką a także do modyfikowania i rozwiązywania umów jest wystarczające do zlożenia oferty w postępowaniu o zamówienie?
2. żądała wykazania się minum 2 dostawami sprzetu i załaczenia dokumentów otwierdzajacych nalezyte wykonanie. Wykonawca załacza protokóly odbioru urzadzenia z datą przekazania, wymienionymi stronami dokonującymi odbioru, wskazaniem przedmiotu odbioru oraz pospisami osób. Jednak nigdzie nie ma że dostawa została wykonana nalezycie nie ma także uwag co do sposobu jej wykonania. Powinnam uznać takie dokumenty?

2

Odp: dwa pytania

ad 1.nie uznac , art 23 mówi o pełnomocnictwie do reprezentowania w postepowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postepowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego.
ad 2.też nie,brak informacji o należytym wykonaniu wiec nie wiadomo jak to faktycznie było wink KIO lubi takie magiczne 3 słowa "zostały wykonane należycie" wink

3 (edytowany przez Tymek 2008-11-25 21:25:57)

madziulek napisał/a:

ad 1.nie uznac , art 23 mówi o pełnomocnictwie do reprezentowania w postepowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postepowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego.

A skąd założenie, że chodzi o wykonawców występujących wspólnie (w domyśle: spółkę cywilną)? Ja takiej informacji w poście nie widzę...

Jak dla mnie - 2x tak, uznać.

4

nie chodzi o wykonawców wspólnie ubiegajacych sie o zamówienie. To jest sp. z o.o. - czlonek zarządu umocował pracownika do negocjowania, zawierania i wykonywania umów. Zastanawiam się czy nie jest to za mało do zlożenia oferty - chyba, że w słowie "negocjowanie" mozna uznać zlożenie oferty???
Jeżeli chodzi o protokoły odbioru znalazłam wyrok ZA z 2005 r. gdzie mówią "o nalezytym wykonaniu dostawy mozna mówić, gdy odbiorca poświadczy, iż została ona wykonana w sosób nalezyty lub dokona odbioru towaru bez zastrzeżeń". wydawałoby się że jest ok.

5

odnośnie pkt 2 - nie możesz wymagać aby protokoly odbioru miały treść taką jaką sobie wymyśliłaś - protokół odpioru podpisany przez obie strony już sam w sobie stanowi że robota była wykonana należycie (świadczy o tym podpis)

6

mysle że masz rację. a co uważasz odnośnie pytania 1

7

dorota26 napisał/a:

1. czy pelnomocnictwom do negocjowania, zawierania i wykonywania umów zwiazanych z działlanoscią prowadzoną przez spółkę oraz nadzorowania wzajmenych relacji kontrahentów ze spółką a także do modyfikowania i rozwiązywania umów jest wystarczające do zlożenia oferty w postępowaniu o zamówienie?

tak

8

Pełnomocnictwo jest należyte do złożenia oferty. Oferta jest negocjowaniem warunków kontraktu.

9

też tak mysle, ale byłam na szkoleniu (uznanego wykładowcy) i stwierdził, że o tej treści pełnomocnictwo jest niewystarczające podobnie jak protokoły odbioru.