1

Temat: Koniecznosc wezwania do wziecia udzialu w post. dot. protestu

Problem polega na tym ze jest to protest na postanowienia specyfikacji. Protest wplynał po uplywie 7-dniowego terminu na jego wniesienie - zatem podlega odrzuceniu.
Jednak protest wplynal, wiec z art. 181 ust. 3 trzeba spelnic obowiazek przekazania jego kopii wszystkim wykonawcom oraz zamiescic  na stronie  (mialem dylemat czy to zrobic, no ale wkoncu ten przepis nie przewiduje zadnych wyjatkow). Sęk w tym ze wraz z kopia protestu nalezy wzwac wykonawcwow do wziecia udzialu w postepowaniu "protestowym", ust. 4 tego artykulu wskazuje kto moze byc uczestnikiem protestu; i tak pkt 2 mowi dosadnie kiedy i kto moze byc uczestnikiem postepowania "protestowego".
   No i teraz, gdy wezwe wykonawcow ( gdy ich wezwe zapewne poczuja sie zobowiazani), oni zglosza chcec przystapienia, a ja w odpowiedzi napisze ze nie moga byc uczestnikami bo minal termin... hmm troche to bezsensu nieprawda?
Zastanawial sie ktos kiedys nad taka sytuacja?  prosze o opinie w tej sprawie, moze okaza sie pomocne..
pzdr

2

Odp: Koniecznosc wezwania do wziecia udzialu w post. dot. protestu

U mnie była taka sytuacja, chociaz ja nie byłem w komisji.
Wtedy protest wpłynął tuz przed otwarciem ofert. Komisja okazała sie b. sprawna i zamiesciła na stronie jednoczesnie: kopie protestu, wezwanie do wziecia udziału i info o odrzuceniu protestu, a nastepnie poszła otworzyc oferty. smile

3

to ja jeszcze dodam: poniewaz mysle nad opisanym wyzej problemem intensywnie od samego rana, pojawila sie jeszcze jedna wtapliwosc; art. 183 ust. 1 - amawiajacy rozstzryga protesty dot. m.in. tresci SIWZ w terminie 10 dni od uplywu ostatniego z terminow na wniesienie protestu. Termin na wniesienie protestu uplynal 17 pazdziernika, protest wplynal 23go pazdziernia - maslo maslane?
jak rozstrzygnac protest , odrzucajac go po terminie na jego rozstzrygniecie, wzywajac przy tym wykonawcow do przylaczenia, jednoczesnie ze swiadomoscia ze nie moga sie przylaczyc ? :-]
przyznam szczerze ze lekko zagubiony sie poczulem..

4

Piotrek, tez o tym myslalem, tzn. nawet musze postapic podobnie bo dzisiaj ich wezwe , a jednoczesnie zamieszcze rozstrzygniecie na stronie bo za trzy dni mam otwarcie , tyle ze zanim zaczne to wszystko rozsylac chce sie upewnic czy naprawde musze postapic tak, delikatnie mowiac nielogicznie..

5

mas napisał/a:

jak rozstrzygnac protest , odrzucajac go po terminie na jego rozstzrygniecie, wzywajac przy tym wykonawcow do przylaczenia, jednoczesnie ze swiadomoscia ze nie moga sie przylaczyc ? :-]
przyznam szczerze ze lekko zagubiony sie poczulem..

Nie przejmuj sie!
Nie musi byc logicznie, wazne zeby zgodnie z prawem smile

6

musisz ich zawiadomić i wezwać do wzięcia udziału mimo że wiesz ze odrzucisz protest:) jak Piotrek powiedział - nielogiczne ale zgodne z pzp:)