1 (edytowany przez awenita 2008-12-08 07:41:03)

Temat: znów to uzupełnianie

Witam Wszystkich!

Reprezentuje Zamawiającego i w wyniku postępowania w trybie przetargu nieograniczonego  na konserwację oświetlenia ulicznego złożono 3 oferty:

oferta 1
- wykaz usług zawiera cztery usługi w tym tylko dwie dot. konserwacji (wymagałam trzech usług konserwacji oświetlenia ulicznego obejmującego min. 500pkt. świetlnych) i potwierdził referencjami. Pozostałe dwie dot. modernizacji oświetl. ul.;
-  polisa OC działalności jest na sumę ubezpieczeniową o połowę niższą niż wymagałam;

Czy WZYWAĆ ich do uzupełnienia w/w dok. na podstawie art. 26 ust.3 ?!?

Osobę może nawet znajdą np. udostępnioną, ale wątpię, czy na dzień składania ofert będą mieli drugą polisę OC działalności! A jeżeli tak to mam je zsumować?

oferta 2
najkorzystniejsza i wszystko jest jak trzeba! (Ufff!)

oferta 3
Jest dok. wpłaty wadium w banku załączony do oferty! Ale kasa nie zaksięgowana na koncie Zam., więc nie ma wadium przed terminem składania ofert!A o reszcie dok. nie wspomnę, bo by miejsca brakło! Ale nie muszę ichCHYBA uzupełniać - i tak Wyk. podlega wykluczeniu a oferta odrzuceniu? Tak?

Z góry dzięki  za odpowiedź!!!! smile

Czy ktoś mi napisze jakąś odpowiedź, czy nie? sad

2

Odp: znów to uzupełnianie

A jaką chcesz??? wink

3

awenita napisał/a:

Witam Wszystkich!

1. Czy WZYWAĆ ich do uzupełnienia w/w dok. na podstawie art. 26 ust.3 ?!?

2. Jest dok. wpłaty wadium w banku załączony do oferty! Ale kasa nie zaksięgowana na koncie Zam., więc nie ma wadium przed terminem składania ofert!A o reszcie dok. nie wspomnę, bo by miejsca brakło! Ale nie muszę ichCHYBA uzupełniać - i tak Wyk. podlega wykluczeniu a oferta odrzuceniu? Tak?

1. TAK
2. Wplata wadium w banku??? - czy to oznacza przelew z r-ku W na r-k Z???

4

Oczywiście, że wpłata w banku nie oznacza przelewu!
Ale, co w takich przypadkach zrobić z Wykonawcą!? Traktować jakby  nie wpłacił?

5 (edytowany przez MIRAS 2008-12-08 12:14:50)

Nie chodzi mi o to. Rozumiem ze wplata wadium zostala dokonana prawidlowo tzn. przelem z r-ku W na r-k Z, z tym ze r-k Z nie byl uznany w terminie skladania ofert??? Jezeli TAK,  to wadium nie zostalo wniesione. Wiem troche namieszalem ale wiesz o co chcodzi smile

6

Tu akurat była wpłata w banku gotówki! dlatego poczytam jeszcze ten wątek: http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=2304

7

Tak czy inaczej - wadium nie zostalo wniesione (o ile byl wymog w SIWZ ze ma byc wplacone przelewem).

8

Jasne, że był taki  zapis w SIWZ!
Zatem nie muszę uzupełniać dokumentów, gdy Wykonawca podlega wykluczeniu a jego oferta odrzuceniu?
Wybieram ofertę najkorzystniejszą, która jest OK i informuję o wykluczonych Wyk. i odrzuconych ofertach?
I mam to "z głowy"?! smile

9

To zbyt oczywiste, aby było prawdziwe! smile

10

Oferta - nr 1: WEZWANIE DO UZUPEŁNIENIA (brak uzupelnienia - wykluczenie i odrzucenie)
Oferta - nr 2: WYBÓR
Oferta - nr 3: WYKLUCZENIE I ODRZUCENIE

11

No i tu mam problem z ofertą 1 !!!
Tu wykonawca wpłacił również gotówkę w banku! Dok. wpłaty jest i środki pieniężne się na koncie Zam. znalazły w terminie!

Ale... gotówką w kasie banku!?
A z tym już jest problem - jak widać po Waszych rozmowach na forum!
Przeczytałam wcześniej załączony link i jestem jeszcze bardziej skołowana niż byłam - jak to bywa w zam. publ.!

A zatem:
Czy wykluczyć wykonawcę nr. 1?
Jeżeli tak, to jaki art. uPzp?

12

Jak sama juz wiesz sa rozne zdania na ten temat. Ja osobistycznie bym wykluczyl. PZP mowi jasno, ze wadium wnoszone w pieniadzu wplaca sie przelewem (art. 45 ust. 7). Wykonawca wplacil gotowka w kasie banku - zatem niezgodnie z wymogami ustawowymi. Innymi slowy nie wniosl wadium, co oznacza ze podlega wykluczeniu - art. 24 ust. 2 pkt 4 PZP.

13

skoro mowa o wadium przypomniał mi się ciekawy artykuł n aten temat:
http://www.rp.pl/artykul/168926.html?