1

Temat: co z ofertami

Miałam przetarg nieograniczony, wpłyneły 3 oferty, dwie z nich zawieraja błedy ale cena znacznie przewyższa kwota która chcemy przeznaczyc na to zamówienie. Trzecia oferta zawiera najkorzystniejszą kwotę i jest ok. Pytanie moje, co mam zrobic z tymi dwiema ofertami, zostawić je bez poprawiania?

2

Odp: co z ofertami

Maarta napisał/a:

Miałam przetarg nieograniczony, wpłyneły 3 oferty, dwie z nich zawieraja błedy

Na czym te błędy polegaja???

3 (edytowany przez MIRAS 2008-12-08 10:51:18)

Cokolwiek rozumiesz po pojeciem "bledy" nie pozostawiaj ich bez "poprawiania"...

4

w jednej uzupełnienie dokumentów w drugiej  omyłka pisarska ale pytanie moje stąd, że nawet  jezeli te dokumenty sie uzupełni, to i tak musiałabym unieważniać postępowanie.

5

Maarta napisał/a:

to i tak musiałabym unieważniać postępowanie.

mimo tego uwazam ze powinnas zazadac uzupelnienia dokumentu, poprawic omylke.

6

ok ale gdyby nawet z jakies przyczyny wykonawca, którego ofertę wybralismy np nie podpisał umowy to i tak przetarg byłby uniewazniany na podst art 93 ust 1 pkt 4, więc po co mam kogos fatygować??

7

Właśnie po to! Zeby uniewaznic na podstawie art. 93  ust. 1 pkt 4 musisz miec OFERTE NAJKORZYSTNIEJSZA. Pierwszy odmawia, dokonujesz ponownego wyboru, wybierasz druga - za drogą i uniewazniasz.

8

no racja..... czyli jednym słowem niepotrzebne zawracanie czterech liter wink  a wtakim razie co jeszcze z zapisem art 26 ust 3?"zamawiający wzywa wykonawców.....chyba że mimo ich złożenia oferta wykonawcy podlega odrzuceniu albo koniecne byłoby uniewaznienie postępowania..."?

9

Nie wiesz czy bedzie konieczne uniewaznienie, bo nie masz oferty najkorzystniejszej. Zeby miec oferte najkorzystniejsza musisza ja wybrac, zeba ja wybrac musisz wezwac do uzupelnienia. Zgadza sie? wink

10

No jasne, zgadza się;) Szukalam jakiegos wyjścia, że skoro z góry wszystko będzie wiadome to i tak zrobić swoje tzreba.... tylko niepotrzebne przedłużanie... no ale cóż zrobić..;( Dzięki!