1

Temat: Poprawa oferty

Witam,
mam pytanie dotyczące poprawy oferty polegającej na niezgodności jej treści z treścią SIWZ chodzi o art 87 ust 2 pkt 3,
Wykonawca w swojej ofercie w kosztorysie ofertowym szczegółowym popełnił błąd i przyjął inny przedmiar niż był w specyfikacji. Popełnił 3 błędy tj. zamiast 3 sztuk przyjął 1, zamiast 4 sztuk przyjął 2 i zamiast 20m2 przyjął 1000m2.
W jaki sposób mam poprawić tę ofertę, czy  można uznać taką pomyłkę za niepowodującą istotnych zmian w treści oferty - jeżeli jedynym kryterium jest cena.
Jeżeli można poprawić to rozumiem że zmieniam ilości w których Wykonawca się pomylił a ceny pozostają bez zmian oraz ceny oferty nie mogę zmienić.

Proszę o opinie
Pozdrawiam

2

Odp: Poprawa oferty

z twojego opisu niestety nic nie wynika - jeżeli wykonawca pomylił się bo przyjął (jak piszesz) 1000 m2 zamiast wymaganych 20 m2 a dajmy na to 1 m2 kosztuje 20 gr to przy zamówieniu na 5 mln. zł jest to pomyłka nie powodująca istotnej zmiany treści - więc rozumiesz, że na podstawie twoich danych nie da się tego ocenić

3

hansskloss napisał/a:

Popełnił 3 błędy tj. zamiast 3 sztuk przyjął 1, zamiast 4 sztuk przyjął 2 i zamiast 20m2 przyjął 1000m2.

a jak się to ma do ceny oferty?

4

danaug napisał/a:

z twojego opisu niestety nic nie wynika - jeżeli wykonawca pomylił się bo przyjął (jak piszesz) 1000 m2 zamiast wymaganych 20 m2 a dajmy na to 1 m2 kosztuje 20 gr to przy zamówieniu na 5 mln. zł jest to pomyłka nie powodująca istotnej zmiany treści - więc rozumiesz, że na podstawie twoich danych nie da się tego ocenić

To jest przetarg na kwotę ok. wg wyceny inwestorskiej na 6 mln zł, tak sie składa że te 1000 m2 to jest nawierzchnia pod bieżnie na zewnątrz budynku, przyjmując cenę za 1m2 jego oferty = 70 zł ,  więc chyba dużo , w pozostałych przypadkach są to nieznaczące kwoty 100 zł . Mimo tego błędu oferta ta jest najtańsza, druga oferta  jest droższa o prawie 700 tys zł, jedynym kryterium wyboru oferty jest cena. ( tylko dwie oferty podlegały ocenie)

Pytania pozostają aktualne.

Pozdrawiam

5

no to jest ciekawe
70.000 zł trudno nazwać nie istotnym elementem, jednak biorąc pod uwagę wartość zamówienia i fakt o ile droższa jest druga oferta  myślę że zaryzykowałabym uzanie tych będów za "niepowujące istotnych zmian" ale to ty sam musisz podjąć decyzję, sprawa nie jest jednoznaczna

6

Myślę że poprawie ta ofertę , tylko w jaki sposób ja poprawić? Wg opinii które słyszałem należy przyjąć poprawny obmiar  tj. 20 m2 i przyjąć cenę którą przyjął  wykonawca myląc się (w tym przypadku za te 1000m2). Tylko wtedy będę miał najdroższą nawietrznie 20m2 za 70.000 zł z ceną za m2  3.500 zł

7

Cos w temacie:

http://www.rp.pl/artykul/225811.html

8

nie, poprawiasz na 20m2 i zmieniasz cenę, informujesz o tym wykonawcę i prosisz o wyrażenie zgody w  terminie 3 zgodzi się to ok inaczej odrzucasz ofertę

9 (edytowany przez hansskloss 2008-12-09 09:39:34)

danaug napisał/a:

nie, poprawiasz na 20m2 i zmieniasz cenę, informujesz o tym wykonawcę i prosisz o wyrażenie zgody w  terminie 3 zgodzi się to ok inaczej odrzucasz ofertę

Rozumiem że według ciebie można poprawić (zmienić) cenę z oferty co doprowadzi do zmiany ceny oferty. Nie ma wprost wyrażonego zakazu takiego działa w ustawie ale art 87 ust 2 pkt 3  mówi "inne omyłki polegające na niezgodności oferty ze SIWZ , niepowodujące istotnych zmian w treści oferty"  dla mnie cena oferty jest istotna zmiana i  zmiana jaka proponujesz za bardzo "ingeruje" w jej treść. Dlatego zmiana którą proponowałem ma polegać na zmianie błędu obmiaru ponieważ ten błąd powoduje niezgodność ze siwz.

Czy ktoś z was poprawiał już błędy w ofercie na podstawie znowelizowanego art. 87 ust 2 pkt 3 ?

Pozdrawiam

10

hansskloss napisał/a:

Czy ktoś z was poprawiał już błędy w ofercie na podstawie znowelizowanego art. 88 ust 2 pkt 3 ?

Nie sadze zeby ktos poprawil, poniewaz takiej podstawy nie ma! wink

11

a  ja bym poprawil smile przeliczyl cene jednostkowa x wlasciwa poz.. kosztorysowa. = cena pozycji i przeliczyl. po to jest nowela.

12

hansskloss napisał/a:

Czy ktoś z was poprawiał już błędy w ofercie na podstawie znowelizowanego art. 87 ust 2 pkt 3 ?

Ba, już KIO sie zdążyło nawet wypowiedzieć smile

13

podaj number marko smile