1 (edytowany przez Marcia28 2008-12-10 09:51:15)

Temat: dzielenie zamówienia na części PILNE!!!!

Witam wszystkich,
mamy taki problem:
Dokumentacja projektowa obejmuje całość zadania tj. remont dachu i zakup materiałów do ww. remontu. Nie mamy kosztorysu inwestorskiego na to zamówienie. Zakup materiałów nie przekracza progu 14. tys. euro. Chcielibyśmy jeszcze w tym roku kupić te materiały /dostawy do progu 14.000 euro/ bo jesteśmy jednostką budżetową i jesli tych pieniędzy nie wykorzystamy do konca 2008 r., to nam w 2009 r. przepadną. Zaś w 2009 r. zamierzamy zrobić p. nieograniczony na remont dachu -/roboty budowlane/, jeśli w planie finansowym zabezpieczymy właściwą kwotę;-). Czy nikt nam nie zarzuci dzielenia zamówienia na częsci w celu obejscia przepisów ustawy Pzp  - zakup materiałów w 2008 r. do progu 14 tys. euro? Na jaki art. mogę się powołać jesli kontrola zarzuci nam dzielenie zamówienia na części?

2

Odp: dzielenie zamówienia na części PILNE!!!!

ja bym zarzuciła - głupie są te zasady o wykorzsyaniu pieniędzy do k. roku, na to oczywiście nie mam pomysłu
remont dachu jest z całą pewnością robotą budowlaną, musisz na nią mieć k. inwestorski, wyłączanie z niego materoałów jest mocno naciągane ale możliwe do wykonania, u nas się tak nie robi ale może w budżetówkach takie formy się akceptuje
(jestem samorządowcem)

3

Dostawa materiałów - to dostawa, remont dachu to roboty budowlane, poza tym zabezpieczenie środków na dany rok - wszystko to wskazuje na to że mozemy podzielić zamowienie - takiej odpowiedzi mi udzielono w UZP;-)

4

wprawdzie takie działanie moze sie komus wydawac niezgodnym z ustawą , ale czasem jest konieczne  i bardziej gospodarskie (jesli kupisz po dobrych cenach - nie ma już narzutów wykonawcy robót). Zawsze  w razie  jakiś ewentualnych zarzutów pozostaje nowy art. 6a o ile oczywiście bedzie mógł byc zastosowany

5

pawcio napisał/a:

wprawdzie takie działanie moze sie komus wydawac niezgodnym z ustawą , ale czasem jest konieczne  i bardziej gospodarskie (jesli kupisz po dobrych cenach - nie ma już narzutów wykonawcy robót). Zawsze  w razie  jakiś ewentualnych zarzutów pozostaje nowy art. 6a o ile oczywiście bedzie mógł byc zastosowany

W tej sytuacji, art. 6a nie będzie miał swojego zastosowania...