1

Temat: Ocena ofert przed aukcją elektroniczną

Witam, jestem nowym "nabytkiem" na Waszym forum i szukam pomocy, bo dzisiaj stwierdziłam że nie znam Ustawy smile

został ogłoszony przetarg nieograniczony na dostawę urządzeń do jednostki w dwóch etapach I przetarg i złożenie ofert pisemnych II etap to aukcja elektroniczna .

w związku z tym że oferty złozyło 4 wykonawców , ja jako jeden z nim poprosiłam o wgląd do ofert i stwierdziłam że 2 z 4 nie spełniają wymagań SIWZ oraz Ustawy , z racji tego że w SIWZ napisane było jak wół że zamawiający oceni oferty pod względem formalnym , merytoryczny oraz prawnym i dopuści do aukcji elektronicznej tylko tych wykonawców, których oferty nie podlegają odrzuceniu , odczekałam na zaproszenie do aukcji elektronicznej ( gdyż był zapis dodatkowy że w przypadku dwóch ofert nie podlegających odrzuceniu aukcja zostaje odwołana i wybrana zostaje korzystniejsza oferta ) Zaproszono mnie do aukcji i  w tym dniu złożyłam protest na działania zamawiającego oraz na zaniechanie działań zamawiającego ( znaczy się że nie odrzucił 2 ofert nie spełniających wymagań SIWZ i Ustawy) i dotąd wszytsko wg mnie było ok .... ale dostałam dzisiaj pismo że mój protest jest " że zamawiający dokonuje oceny ofert dopiero po przeprowadzeniu aukcji elektronicznej ????? co jest bzdurą bo sam napisał że oceny dokonuje wcześniej sad oraz że pismo zostaje odrzucone gdyż protest na czynności jaki wniosłam jest bezzasadny na czynności jakie nie miały miejsca oraz na zaniechanie czynności do których zamawiający wykonania nie miał prawa wykonać przed przeprowadzeniem aukcji elektronicznej .

czy to już zaczyna sie własna interpretacja ustawy czy ja zwyczajnie nie rozumiem ?

Pomocy czy zamawiający ma prawo do zaprzeczania samemu sobie ??

pzdr
Kasia

2

Odp: Ocena ofert przed aukcją elektroniczną

aukcja elektroniczna to taka "dogrywka" uczestniczyć w niej mogą tylko wykonawcy których oferty nie zostały odrzucone (art.91b uat. 1
aukcja elektroniczna nie jest zbyt popularna z wielu powodów,
nie mogę nic poradzić, trudno stwierdzić czy te dwie podlegały odrzuceniu (nie spełniają wymagań SIWZ oraz Ustawy???)

3

jedna z ofert nie miała wadium, które było wymagalne .. - a więc do odrzucenia

druga z ofert - merytorycznie maszyny nie spełniały SIWZ oraz wykonawca dołożył własne warunki gwarancji , gdy był zapis że należy zaakceptowac warunki gwarancji zawarte w umowie , która jest załącznikiem do siwz

czyli miałam rację  że art 91 b i co teraz ... mam dalej robić ?

4

Zamawiajacy ma racje, musisz poczekac na ostateczne rozstrzygniecie postepowania (wybor oferty).  Wowczas znajac decyzje zamawiajacego w sprawie wyboru, odrzucenia, wykluczenia mozesz zlozyc protest. Twoj protest byl przedwczesny. Jezeli sie z tym nie zgadzasz mozesz wniesc odwolanie - ja odradzam.

5

to prawda, no i wszysko przed toba

6

Ok dziekuję wam za pomoc .... i dam znac co sie dzieje dalej , mam nadzieję że skończy się dobrze

pozdr
Kasia

7

No cóż sad i stało się tak jak myślałam aukcja się odbyła , postąpienia również ... czekanie na wybór ofert (2 dni ) i w piatek przed 16:00 przyszedł wybór ofert ... taki jak sie spodziewałam czyli nie odzrucono wykonawcy który nie spełniał wymagań siwz (przedstawienie we własnej ofercie innych warunków gwarancji niż wymagał Zamawiający ) pozostaje teraz prostet, ale napisany już przez Kancelarie chyba bo mam wrażenie że ja już nic nie zwojuję

Natomiast dochodzę do jednego wniosku ... bardzo smutnego ci co oszukują i poswiadczają nieprawdę tylko po to aby wygrać cieszą sie z nowych nowelizacji a ci co nadal wierzą w uczciwość w zamówieniach publicznych będą przegrywać z nimi .

Chyba się przeniosę do warzywniaka smile