1

Temat: badanie i ocena ofert -

prowadze przetarg nieograniczony do 60000 euro, wczoraj mialam otwarcie ofert.dzis wysylam druki zp-12 do wykonawców (na ich wniosek). z uwagi na to ze jest to moj pierwszy przetarg prosze o pomoc. jakie sa etapy w badaniu ofert. co musze sprawdzic. najpierw splynelo mi 12 ofert?
-

2

Odp: badanie i ocena ofert -

Sprawdzasz wszystko po kolei:podpisy, przesłanki do wykluczenia, przesłanki do wezwania do uzupełnienia dokumentów podmiotowych, poprawność oferty, - przesłanki do odrzucenia. Zawiadomienie wysyłasz jednocześnie: o wyborze, wykluczeniu, odrzuceniu

3

I. Kazdą oferte sprawdzasz wg schematu:
1) sprawdzasz czy wniesiono wadium
2) sprawdzasz odpis z KRS (jeśli to spółka) - kto jest uprawniony do reprezentacji, ewent. sprawdzasz pełnomocnictwo
3) sprawdzasz oswiadczenie o spełnianiu warunków i dokumenty na ich potwierdzenie
4) sprawdzasz czy obliczenia ceny sa poprawne
5) sprawdzasz, czy tresc oferty jest zgodna z SIWZ, w szczegolnosci czy złozono wymagane dokumenty przedmiotowe

II. Ofertom nieodrzuconym przyznajesz punkty i wybierasz najkorzystniejsza

- to taki ogólny schemat, bez uwzglednienia szczeg. przypadków (oferta złożona przez członka komisji, oferta z rażąco niska cena itp.)

4

mam pytanko, które wyszło mi w czasie badania ofert:
1. formularz ofertowy zawierał dwie strony - w czasie otwierania ofert stwierdzilam ze formularz jest tylko na jednej stronie (brakuje 2 strony) tym samym moje pytanie jest nastepujace?
- czy w mysl art. 87 ust. 1 mam żądać od wykonawcy tej oferty wyjasnienia dotyczace tresci zlozonej oferty??
na logike to art. 89 ust. 1 pt. 2, czy tak??
2. w mysl art. 26 ust. 3 - musze wezwac kilka firm do uzupełnienia dokumentow i oswiadczenna potw. speln. warunkow udzialu  w postepowaniu(w przypadku braku podpisu na tych dokumetach jest tylko pieczec - moge wezwac wykonawcow??