1

Temat: Szacowanie wartości a wartość, jaką zamawiający zamierza przeznaczyć

Witam,
proszę o wyjaśnienie następującej sprawy: mam wniosek o wszczęcie postępowania w sprawie udzielenia zamówienia na roboty budowlane na podstawie art. 4 pkt 8 pzp. wartość szacunkowa wynikająca z kosztorysu inwestorskiego wynosi 56 tys. zł brutto. Kwota, jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia wynosi 16.000 zł i wynika z projektu budżetu na rok 2009. Wg informacji uzyskanej od wnioskodawcy kwota 16 tys. została wynegocjowana z wykonawcą wcześniej i zgodził się wykonać robotę za taką cenę. W budżecie nie mamy kwoty 56 tys. zł na to zadanie.
Czy mogę uznać taki wniosek za prawidłowy i  zatwierdzić do realizacji?

2

Odp: Szacowanie wartości a wartość, jaką zamawiający zamierza przeznaczyć

jeżeli wartość szacunkowa wynosi 56 tyś zł to jakim cudem i skąd wzięła ci się kwota 16 tyś zł - to niemożliwe

3

jamajka napisał/a:

Czy mogę uznać taki wniosek za prawidłowy i  zatwierdzić do realizacji?

Jezeli kosztorys jest ok, to mozesz wink

4

Nie mi się wzięła, tylko wnioskodawcy. Kwota 56 tys. wynika z kosztorysu. W budżecie takiej kwoty nie ma - jest tylko w projekcie 16 tys. zł jako reszta z innej inwestycji z tej samej miejscowości, którą możemy na to przeznaczyć. Przed złożeniem wniosku (!!!) wnioskodawca przeprowadził negocjacje z wykonawcą, który zgodził się wykonać to zamówienie za 16 tys. Stąd ta kwota - tak się domyślam, bo wnioskodawca ma ogromne trudności z wypowiadaniem swoich myśli.

5

Miras,
pytam poważnie

6

nie, to nie jest możliwe, bo albo ten twój kosztorys inwestorski jest nie do tego zamówienia albo te negocjacje nie dotyczyły tego zamówienia (bynajmniej w takim zakresie) uwierz mi to jest niemożliwe

7

Pomijając fakt, że jest to niemożliwe - czy mogę zaakceptować taki wniosek pod względem zgodności z ustawą pzp i finansach publicznych?

8

jamajka napisał/a:

Miras,
pytam poważnie

Odpowiedzialem powaznie:

Wartosc zamowienia na roboty budowlane ustala sie na podstawie kosztorysu inwestorskiego... a nie na podstawie negocjacji z wykonawca.

Masz dwie opcje:

1. Przyjmujesz wniosek (kosztorys ok)i wszczynasz postepowanie:
a) wpływa oferta na 16000 dokunujesz wyboru i jest ok, albo
b) wpływa oferta np. za 40000 i uniewazniasz - 93.1.4

2. Jezeli  wkonawca zrobi za 16000 zł to nie nie sie bierze do roboty na podstawie art. 4 pkt 8 pzp. i nie zawracaj sobie glowy wnioskiem - opcja kosztorys be.

Wszystko zalezy od kosztorysu, wydaje mi sie jednak ze albo kosztorys jest trefny albo wykonawca jest Św. Mikołajem. wink