1

Temat: zamówienia uzupelniające w WR????

Ja to znów mam problem....
Ogłosiłam dwa PN na dostawę mebli, nikt nie złożył ofert, więc zamówiłam meble z WR, firma je wykonuje i właśnie kończy dostawę, ale mam inny problem.
Okazało się, że zabrakło jeszcze 6 biurek (ktoś źle policzył przy zamówieniu). Biurka takie same jak zamawiane dotąd, tylko w jaki sposób mogę je kupić???? w WR nie ma zamówień uzupełniających tak mi się wydaje, więc z jakiego przepisu mogę skorzystać, żeby firma dorobiła mi 6 biurek????

2

Odp: zamówienia uzupelniające w WR????

Art. 6a PZP wink Eeee, taki problem to nie problem wink

3

A troszeczkę więcej MIRAS????
Jak już spotkałam się z wieloma opiniami interpreatcja tego artykułu jest wieloraka:(
Jakie kroki podjąć żeby zrealizować zamówienia zgodnie z art. 6a???

4 (edytowany przez MIRAS 2008-12-11 13:00:46)

1. Jaka byla wartość zamówienia z WR (w PLN)???
2. Jaka bedzie wartosc zamówienia tych szesciu biurek???
3. Czy zamawialas meble w tym roku (nie liczac tych o ktorych napisalas)??? Jezeli tak, to jak byla ich wartosc???

5

1. 88.000,00 zł brutto
2. około 3.600,00 zł brutto
3. nie żadnych mebli w tym roku wcześniej nie zamawiałam

6

fifi napisał/a:

Jakie kroki podjąć żeby zrealizować zamówienia zgodnie z art. 6a???

1. Czytasz art. 6a PZP, dokonujesz odpowiednich obliczen i dochodzisz do wniosku ze wartosc zamowienia jest ponizej 14000 euro.
2. Czytasz art. 4 pkt 8 PZP i po wnikliwej lekturze tego przepisu dochodzisz do wniosku ze PZP nie ma zastosowania do tego zamowienia.
3. I teraz:
a) dokonujesz zakupu, lub
b) jezeli masz jakies wew. uregulowanie dot. zamowien pon. 14000 to stosujesz "procedure" w nich przewidziana, po czym dokonujesz zakupu.

Widzisz gdzies tutaj problem??? wink

7

Nio teraz już mniej, chociaż czytając interpretację uzp inaczej trochę to rozumiem....

8

Fragment komentarza UZP dotyczący 6a:

Ustawa Prawo zamówień publicznych przewiduje możliwość udzielania zamówień w częściach w sytuacji, gdy zamawiający z góry przewidując całkowity zakres zamówienia decyduje się na sukcesywne dokonywanie zakupów ze względów technicznych, gospodarczych lub organizacyjnych. Sposób ustalenia wartości takiego zamówienia został zawarty w art. 32 ust.4 ustawy, który mówi, że jeżeli zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania, wartością zamówienia jest łączna wartość poszczególnych części zamówienia. Jeżeli tak obliczona całkowita wartość zamówienia przekroczy wyrażoną w złotych równowartość kwoty 14 000 euro, zamawiający będzie zobowiązany stosować określone procedury ustawy do poszczególnych części zamówienia, mimo iż wartość poszczególnych części zamówienia nie będzie przekraczała równowartości kwoty określonej w art. 4 pkt 8 ustawy.
Wprowadzony nowelizacją art. 6a pozwala zamawiającemu, w przypadku zamówienia udzielanego w częściach, na zastosowanie wobec danej części zamówienia przepisów właściwych dla jej wartości, a zatem elastyczniejszych procedur przewidzianych przepisami prawa krajowego, w sytuacji gdy wartość danej części nie przekracza równowartości wyrażonej w polskich złotych kwoty 80 000 euro (w przypadku dostaw lub usług) oraz 1 000 000 euro (w przypadku robót budowlanych), pod warunkiem, że łączna wartość tych części wynosi nie więcej niż 20% wartości zamówienia.
W celu zobrazowania art. 6a ustawy, posłużmy się następującym przykładem24:
23 Zarzuty formalne Komisji Wspólnot Europejskich dotyczące niezgodności polskiego ustawodawstwa w dziedzinie zamówień publicznych ze wspólnotowymi dyrektywami 2004/17/WE, 2004/18/WE oraz 89/665/EWG, a także z Traktatem ustanawiającym Wspólnotę Europejską (naruszenie nr 2007/2152);
24 Porównaj: Marian Lemke ?Wprowadzenie do dyrektyw Unii Europejskiej dotyczących zamówień publicznych? w publikacji ?Zamówienia publiczne w Unii Europejskiej?, UZP, Warszawa 2001 r.
127
Załóżmy, że jedno zamówienie na roboty budowlane składa się z siedmiu części, których wartości wynoszą odpowiednio:
Część A ? 2 000 000 euro,
Część B ? 1 000 000 euro,
Część C ? 1 000 000 euro,
Część D ? 800 000 euro,
Część E ? 600 000 euro,
Część F ? 400 000 euro oraz
Część G ? 200 000 euro.
Łączna wartość całego zamówienia, obliczona poprzez zsumowanie poszczególnych części, wynosi 6 000 000 euro, a zatem zamówienie jako całość podlega bardziej restrykcyjnym procedurom przewidzianym ustawą Prawo zamówień publicznych. 80% wartości całego zamówienia musi być udzielone zgodnie z procedurami przewidzianymi dla zamówienia o wartości 6 000 000 euro, w tym wszystkie części, których wartość przekracza 1 000 000 euro (zgodnie z wartością ustaloną dla robót budowlanych w art. 6a ustawy). Zamówienia o wartości pojedynczej mniejszej niż 1 000 000 euro mogą być udzielone zgodnie z elastyczniejszymi procedurami przewidzianymi przepisami prawa krajowego, pod warunkiem, że ich łączna wartość wynosi nie więcej niż 20% wartości zamówienia (w naszym przykładzie ich łączna wartość nie może zatem wynosić więcej niż 1 200 000 euro, co stanowi 20% wartości całego zamówienia). Wobec powyższego, zamówienia na części A, B i C muszą każdorazowo pozostawać zgodne z przepisami przewidzianymi dla całości zamówienia, natomiast wobec części E, F, G albo części D, F albo części D, G możemy zastosować procedury zawarte w ustawie Prawo zamówień publicznych, właściwe dla ich wartości.
Zdaniem ustawodawcy wprowadzenie omawianej regulacji mającej na celu znaczne odformalizowanie i uelastycznienie postępowania, będzie korzystne zarówno dla zamawiających, jak i wykonawców, szczególnie dla małych i średnich przedsiębiorstw ubiegających się o uzyskanie zamówienia.
Nowy przepis wprowadza do polskiego porządku prawnego regulacje przewidziane w dyrektywach unijnych dotyczących zamówień publicznych ? odpowiednio w art. 9 ust. 5 dyrektywy 2004/18/WE oraz w art. 17 ust. 6 dyrektywy 2004/17/WE, wobec czego pozostaje w pełni zgodny z ustawodawstwem wspólnotowym.

9

fifi napisał/a:

Nio teraz już mniej, chociaż czytając interpretację uzp inaczej trochę to rozumiem....

Początek "(...) ze względów technicznych, gospodarczych lub organizacyjnych." troche nie pasuje do Twojej sytuacji. Ale nie popadajmy w paranoje to tylko komentarz, a Ty chyba nie bedziesz robic PN na szesc biurek???

10

Ogłosiłam PN, podzielony na sześć częsći, na dwie nie wpłynęła żadna oferta. Wartość tych dwóch częsci to ok 20 000zł, warość zamówienia 150 000. Nie mam czasu na następny przetarg na te dwie pozostałe części, do końca roku musimy wydać środki. Czy wobec tych dwóch części mogę zastosować 6a, jeśli wcześniej były przedmiotem przetargu? Ich wartość nie przekracza 14 tys euro, czy mogę dokonać zakupów bez stosowania PZP?

11

joanna99 napisał/a:

Czy wobec tych dwóch części mogę zastosować 6a, jeśli wcześniej były przedmiotem przetargu? Ich wartość nie przekracza 14 tys euro, czy mogę dokonać zakupów bez stosowania PZP?

NIe stosujesz 6a, przechodzisz od razu do 4 pkt 8, co oznacza ze mozesz dokonać zakupów bez stosowania PZP wink

12

Jezu a zawsze mi wpajali, że trzeba dla tego samego rodzaju robić przetargi, nie dzielić, choćby została mała cześć to PN. Jak kupowałam coś z art. 4 pkt. 8 to jak mi przekarczało w grudniu 14000 euro to szybciutko robiło sie PN, a teraz wystarczy podzielić na części i można sobie realizować, bo przecież w budżetówkach każdy wydatek w grudniu jest pilnym i niezbędnym:)

13

fifi - pilność i niezbednosc w przypadku opisanym przez joanna99 nie ma zadnego znaczenia... i nie wzywaj Imenia Pana Boga swego nadaremnie... wink