1

Temat: Uzupełniony dokument

Witam. Potrzebuje rady co w przypadku kiedy Wykonawca uzupełnienia dokumety z US i ZUS  jednakże ze stanem na 05.12.2008r. a otwarcie ofert było 03.12.2008r.
Wiem że po nowelizaci warunki winny być spełnione na dzień otwarcia ofert czyli zaswiadczenia winny być z datą 03.12.2008.
Grozi Wykonawcy zatrzymanie wadium no chyba że się mylę!

2

Odp: Uzupełniony dokument

nie mylisz się

3

serdeczne dzieki tak przypuszczałem.

4

moment - choć nie wiem czy nie zapóźno na to pytanie
jeżeli z uzupełnionego dokumentu wynika że w dniu 3.12.2008 wykonawca nie miał zaległości to jest ok. nie ma znaczenia że dokument został wystawiony 5 grudnia
jeżeli narobiłam zamieszania to przepraszam, mam jednak nadzieję że jest tak jak zrozumiałam początkowo - czyli stan na 5.12.2008

5

odpowiedz nie zawierala nieprawdy smile druga jedynie ja uzupelnila smile

z tym wadium wiele firm mocno sie zdziwi smile jeszcze nie raz smile

6

niektórzy prawnicy uważają, że jeśli Wykonawca uzupełni dokument (nawet jeśłi jest on nieprawdłowy) to nie można zatrzymać wadium - argument: w art. jest mowa o zatrzymaniu wadium jeśli Wykonawca nie uzupełni dokumentów a nie jeśłi uzpełni je wadliwie.
Dla mnie to głupie tłumaczenie no ale cóż... co prawnik to opinia

7

Ja również spotkałam się z opinią prawnika że nie uzupełnienie dokumentów skutkuje zatrzymaniem wadium a nie doręczenie wadliwych, bo gdy doręczy wadliwe odrzucasz jego ofertę i nie jest już uczestnikiem postępowania.. nie wiem czy pomogłam ale to jest opinia konsultanta z BCC

8

przeczytajcie art. 46  4a. chodzi o dokumenty o których mowa w art. 25 ust.1-ten z kolei mowi ze dokumenty i oswiadczenia zamawiający wskazuje w siwz i ogloszeniu-a tam piszemy ze maja to byc AKTUALNE zaświadczenia (tak jak w rozporządzeniu w sprawie rodzajów dokumentów)

9

martus doczytaj uzupelnienia

10

no czytam art. 26 ust 3 i nic innego nie wynika z niego

11

26.3 (...) Złożone na wezwanie zamawiającego oświadczenia i dokumenty
powinny

potwierdzać spełnianie przez wykonawcę warunków udziału w
postępowaniu oraz spełnianie przez oferowane dostawy, usługi lub roboty
budowlane wymagań określonych przez zamawiającego,

nie później niż w dniu, w którym upłynął termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu albo termin składania ofert.

12

czyli jak otwarcie ofert bylo 12.122008 a wykonawca uzupelnil brakujace dokumenty z data 17.12.2008 z US i ZUS to wykluczam go i zatrzymuje wadium??

13

jesli dokumenty potwierdzą w swojej tresci fakt spelniania warunku na dzien otwarcia to przyjmujesz, jesli nie to wg noweli wadium zostanie zatrzymane, chyba ze wykonawca uzasadni problem z uzyskaniem tychze.... ( jest to bardzo plynne i pewnie pozostanie do czasu pierwszych wyrokow KIO)

14

Wykonawce wykluczam, gdyż dokument wystawiony 17.12.2008 nie potwierdza spelnnienia warunku na dzien 12.12.2008
aleco do wadium można uznać że dokument jest uzupelniony więc wadium im oddamy
chyba to będzie najlepsze wyjscie

15

ja mam taki problem, że wykonawca złożył nieaktualne zaświadczenia z ZUS i Urzędu Skarbowego. otwarcie ofert było 4.12. Po wezwaniu do uzupełnienia doniósł ze skarbówki zaświadczenie z datą 08.12, ale wskazujące że nie ujawniono zaległości podatkowych wg stanu na dzień 04.12, więc tak jak ma być - na dzień otwarcia ofert. Dokument jest ok.
Ale dokument z ZUS jest tez wystawiony z datą 08.12., ale wskazuje, że Wykonawca nie posiada zaległości ale na dzień 08.12. Do tego dołączył nam pismo z ZUS, że nie doniósł, że w dniu 04.12 nie zalega, ponieważ ZUS po czyszczeniu systemu znalazł sprzed kilku lat 30 zł niedopłaty.. i on to uregulował w dniu 05.12 i dopiero po tej dacie nie zalega.
Wykluczam go oczywiście? ale mam wątpliwości czy mogę mu zabrać wadium, bo przecież dołączył dokument tyle, że wadliwy, a zatrzymuje jak nie złożył dokumentów o których mowa w 25.1 prawda? czyli oddaje mu wadium?

16

oczywiście że oddajesz

17

tez mam taka sytuacje-tylko powiedzcie jak ma wygladac ta procedura oddawania lub nie wadium?

18

właśnie ja też się zastanawiam, bo w drugim przetargu mam taką sytuację że muszę zatrzymać wadium, bo wykonawca miał uzupełnić 2 dokuemnty - wpis do izby inżynierów kierownika robót i uprawnienia kierownika. Przesłali nam jeden z nich za 5 minut upływ terminu uzupełnienia, ale faxem, więc nie mam ani oryginału ani za zgodność, a drugiego w ogóle nie uzupełnił.. no i zgodnie z 46. 4a muszę mu zabrać wadium i jak dostał pismo, to nie chce mi go podpisać i będzie protestował.. może wasze zdaniem?
i nie wiem jak mu wydre to wadium..

19 (edytowany przez Marta 2008-12-18 10:50:30)

ale czego ci nie podpisał? i co masz mu wydrzeć?wadium jest u Ciebie przecież

20

wysłałam mu zawiadomienie o wyborze oferty i pismo o wykluczeniu i ze zabieramy wadium chyba, ze sie wytlumaczy
i poszlo faxem- od wczoraj nie chce mi tego odeslac podpisanego, ze otrzymal, nie odbiera naszych telefonow. Co ja mam zrobic? jak go zmusic, zeby odeslal fax, ze otrzymal pisma? mam tylko to nasze potwierdzenie wyslania, ze jest ok, a poczta nie zdaze wslac, bo mi minie termin zwiazania oferta.. poradzcie co robic!! pomocy!

21

a twoj wydruk faksów nie wystarczy ci na potwierdzenie wysłania do nich pism?

22

no ja to mam, ale na szkoleniach nam mówią, że to nie jest wystarczające..
a Wy uznajecie taki sposób? bo mi zawsze dodatkowo odsyłają że odebrali w dniu.. faks

23

no tk mowią na szkoleniach..ale Wykonawcy nie odsyłaja tych dokumentów więc na czym sie tu opierać..

24

a mi wystarcza smile nie wszystko zloto co sie swieci wink

25

mi też wystarcza oczywiście muszę jednocześnie tj. tego samego dnia wysłać pismem ze zwrotką - to b. ważne