1

Temat: Czy odrzucić ofertę czy nie?

Przepraszam ze zaczynam kolejny post, ale zależy mi na poradach co zrobić
Jedna oferta: zlożono wszystkie wymagane dokumenty, w formularzu ofertowym jest taki zapis: cena netto za 1l oleju napędowego =2,73  ( wymagalismy ceny producenta  z dnia 10.12 czyli 2,61) stała i niezmienna marża doliczana do ceny za 1L = 0,12  czyli po odjęciu mamy 2,61. wartość całego zamówienia brutto jest liczona po cenie 2,73 + VAT czyli dobrze.
Oferent nie podał w formularzu stawki Vat ani kwoty brutto przy 1 l. czy to można uznać za omyłkę i poprawić zgodnie z art 87 ust 2.

Druga oferta: nie złożono wszystkich wymaganych dokumentów i podano złą cenę (oferent podał cenę ze stacji z dnia 10.12) w wyniku czego oferta jest niekorzystna.

czy w takim przypadku odrzucam ofertę 2 na podst art. 89 ust 1 pkt 2, czy muszę wezwać do uzupełnienia dokumentów co i tak nic nie zmieni.

Pomóżcie

2

Odp: Czy odrzucić ofertę czy nie?

1. piszesz "Oferent nie podał w formularzu stawki Vat ani kwoty brutto przy 1 l" a po co miałby podawać cenę jednostkową brutto - słusznie że nie podał bo tylko narobiłby sobie kłopotów , mam nadzieję że nie żądałaś ceny jednostkowej brutto (cena jednostkowa brutto występuje jedynie gdy kupuje sie czegoś 1 szt.
poprawić błąd? a jaki?  sama piszesz że dobrze wyliczył
2.  oferta do odrzucenia, nie ma po co wzywać

3

niestety mielismy w formularzu taki zapis odnosnie ceny brutto za 1 l
1.Cena netto za 1 l oleju napędowego ( na dzień 10.12.2008r )  =        ??....?  zł
(słownie??????????????.)
2.Stała i niezmienna marża Wykonawcy doliczana do ceny za 1 l ON  =  .............zł
LUB
3.Stały i niezmienny upust Wykonawcy odliczany od ceny za 1 l ON  =  ...............zł
4.Stawka podatku VAT ???.% wartość podatku VAT ???????.???..zł
5.Oferowana cena brutto ON za 1 l  = ??????? zł
(słownie ???????????????..)
6. Oferowana cena brutto za całe zamówienie tj. za 70.000 l oleju napędowego

Co  w takim przypadku?

4

no cóż - a czy podaliście wzór jak mają wyliczyć cenę oferty (cena oferty jest oczywiści wartość brutto całości zamówienia czyli tych 70000 litrów?)
chodzi o to że gdy operujecie ceną jednostową brutto mogą wam wyjść różne ceny oferty, jak w twoim przypadku liczyli to oferenci?

5

taki mieliśmy wzór do wyliczenia wartości brutto zamówienia :
70 000 x cena jednostkowa producenta +/- upust/marza

6

no to jest ok. , tak naprawdę to cena j. brutto do niczego nie jest ci potrzebna, jeżeli masz cenę ofert i poza tym wszystko jest ok. to ja uznałabym taką ofertę za poprawną

7

Dokładnie w SIWZ wyglądało to tak, dopiero w formularzu ofertowym był taki zapis jak powyzej

2.Wykonawca deklarujący dostawy od odpowiedniego producenta, dokona wyceny przedmiotu zamówienia w następujący sposób:
?do wyceny oferty należy przyjąć cenę jednostkową brutto za 1 l oleju napędowego i etyliny E-95 producenta, którego przedstawicielem handlowym jest wykonawca -  z dnia 10.12.2008r,
?do ceny jednostkowej ( za 1 l ) należy dodać własną marżę, która będzie stała i niezmienna przez okres trwania umowy lub od ceny  jednostkowej odjąć własny upust, który będzie stały i niezmienny przez okres trwania umowy,
?cenę oferty należy obliczyć według wzoru :

70000 x ( cena jednostkowa producenta za 1l z dnia 10.12.2008r + stała marża lub - upust) = ................. zł

ja juz nie wiem co zrobić, bo jezeli poprosimy o dokonanie poprawki dotyczacej zapisu kwoty brutto za 1l to nie wyjdziemy na cene za cale zamowienie. Chyba pomieszaliśmy wszystko.... ale czy teraz możemy unieważnić całe postępowanie, jeżeli tak to na jakiej podstawie?

8

chyba jednak najlepszym wyjściem jest unieważnienie - z tego co ostatnio napisałaś wynika że operujecie jednak ceną j. brutto - tego nie da sie poprawić, błąd nie w ofercie a w siwz
unieważnić można na podst art. 93 ust. 1 pkt 7, jest to dostawa więc szybko powtórzysz postępowanie i nie będziesz miała czkawki

9

Aha, czy w takim wypadku oferenci moga złożyć protest ? i jak najlepiej zrobić zapis w kolejnym postępowaniu? Mogę je zrobić od razu po unieważnieniu czy musze odczekać?

10

zawsze mogą złożyć protest - skonsultuj to jeszcze z radcą prawnym ale ja na twoim miejscu bym unieważniła i zaraz ogłosiła następny
sposób wyliczenia oferty
70.000 l. x cena jednostkowa netto uwzględniająca marżę (lub +/- marża wykonawcy) x stawka VAT = cena oferty

dodatkowo zapis:
Uwaga Cena oferty jest ceną na podstawie, której zamawiający dokona oceny złożonych ofert, natomiast  rozliczenia między zam a Wyk będa dokonywane w oparciu o faktycznie dostarczone ilości paliw oraz ceny hurtowe producenta obowiązujące w dniu dostawy skorygowane o stałą marże Wykonawcy.

11

Robimy tak: 1 oferte odrzucamy na podstawie art 89 ust1 pkt 6, a drugą z pkt 2. Z kolejnym musimy czekać 7 dni. a w zapisach wystarczy jak usunę cena jednostkowa brutto i zrobię taki dodatkowy zapis jak proponujesz