1

Temat: przedłużenie wadium

Termin związania ofertą zaczął się 01.12, a więc mija mi 30.12. Do 29.12 firmy mogą wnosić protesty na wybór oferty, bo długo trwała ocena.
Jak się ma do tego zapis art. 181.2a? albo przedłużenie terminu związania ofertą? skoro nie zdążę tego zrobić zgodnie z ustawą? czy mój przetarg jest skazany na unieważnienie? wiem, że firma tak planuje złożyć protest w ostatnich dniach, żeby doprowadzić do unieważnienia.. jak go uratować?

2

Odp: przedłużenie wadium

Wpadłam na pomysł, żeby już jutro wysłać wykonawcom o przedłużenie terminu związania ofertą? ubiegając ewentualny protest i unieważnienie? czy tak mogę zrobić?

3

nie chciałam się wypowiadać ale nie daje mi to spokoju bo juz nie pierwszy raz spotykam sie na tym forum że 30 dni nie wystarcza na ocene ofert - przecież w tym czasie to można zamówienie zrealizować a co dopiero oferty ocenić - o co w tym chodzi?

4

u mnie też niestety tak będzie. Nie miałam czasu zająć się ofertami i leżały kilka dni, etraz wezwałam kilka firm do uzupełnienia dokumetów, wpadają mi święta i tez ledwo wyrobię się w terminie związania

5

niestety, zdarzyło mi się to pierwszy raz dlatego, że chorowałam 2 tygodnie, a komisja przeatrgowa nie chciała beze mnie oceniać ofert i zostawili to na ostatnią chwilę i teraz ja mam problem..
powiedzcie czy mój pomysł o przedłużenie terminu i wadium jest ok?
a czy wzywam do tego tylko tego wygranego czy tego drugiego którego wykluczyłam też, żeby ewentualnie miał szansę protestować i się odwoływać? żeby go nie dyskryminować?

6

rozumię twoją sytuacje (jest to wyjątek) oczywiście, że musisz wezwać wszystkich

7

Dzięki serdeczne za pomoc. Ten wykonawca wykluczony bedzie na 100% protestował, bo musze mu zabrać wadium bo nie uzupełnił dokumentow i juz go poinformowalam o tym i zrobilo sie nieprzyjemnie..
nawiasem mowiac, to ta zmiana w ustawie jest tragiczna, bo wszyscy beda protestowac jak sie im napisze ze zatrzymuje kilka lub wiecej tysiecy wadium.. masakra