1

Temat: odrzucenie oferty na podst art 89 ust 1. Pomocy!!!

proszę doświadczonych bywalców forum o pomoc. Otrzymałam zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty w którym nas odrzucają na podstawie art 89 ust 1 pkt 6 PZP.
Na jednej z pozycji formularza cenowego nastąpiła pomyłka, i zamiast stawki VAT 7% wpisano 22%, w związku z czym zamawiający potraktował to jako błąd w obliczeniu ceny który nie można poprawić na podstawie art 87 ust 2 i 3. (stawka VAT stanowi część składową ceny). Podana stawka 22% jest rzeczywiście błędna, ale wyliczenie ceny i wartości jest poprawna z uwzględnieniem stawki 7% dlatego nie zmienia się w żaden sposób cena jednostkowa i  wartość pozycji. Mamy prawo wnieść protest. Dlatego mam pytanie na jakiej podstawie i czy wogóle jest sens wnosić protest i się odwoływać? Zależy nam bo zaoferowaliśmy najkorzystniejszą cenę. Proszę o pomoc!!!!!!!

2

Odp: odrzucenie oferty na podst art 89 ust 1. Pomocy!!!

jeżeli róznica w VAT-cie nie wpływa w istotny sposób na treść oferty - ale to jest ok. 15 % wartości oferty sądzę że to dość istotna różnica
jeżeli nie byliście pewni co do stawki VAT to dlaczego nie zadaliście pytania

3

określenie stawki 22 % vat zostało błędnie wpisane na ofercie cenowej, natomiast wyliczenie wartości jest poprawne z uwzględnieniem stawki 7% więc nie wpływa to na wartość oferty przetargowej. Czy można to uznać jako omyłkę pisarską?

4

ej monia teraz to już nic nie rozumię, tzn cena oferty została wyliczona przy zastosowaniu 7% czy 22%
czy to znaczy że wyliczono przy zastosowaniu stawki VAT 7% i tak powinno być tylko omyłkowo w ofercie napisano 22%?

5

trochę namieszałam - sorry, ale ofertę przeliczono poprawnie z uwzględnieniem stawki 7% tylko omyłkowo w ofercie wpisano stawkę 22%

6

no to chyba protest jednak smile brnal bym w inne ....

7

właśnie piszę protest sad, tylko proszę o podpowiedź jakie zarzuty im postawić i jakie artykuły ustawy narusza Zamawiający?

8

to proste jeżeli wyliczyliście ofertę prawidłowo to należy obalić argument zamawiającego i udowodnić że nie ma zastosowania art. 89.1.6 natomiast błąd popełniony przez Wykonawcę jest jedynie błędem pisarskim, który nie ma żadnego wpływy na treść oferty

9

w takim kierunku idę, tylko muszę oprotestować zapis Zamawiającego który mówi że "niewłaściwie podana stawka VAT jest traktowana jako błąd w obliczeniu ceny i jest podstawą do odrzucenia oferty, gdyż nie można poprawić tego błędu na podstawie art 87 ust 2. Stawka Vat stanowi integralną część składową ceny".
Można poprawiać po nowelizacji ustawy czy nie???

10

nie wiem czy się dobrze rozumiemy -
jeżeli nie liczyliście z 22% VAT - to jest to tylko znak graficzny i nie ma on znaczenia (wpływu na treść oferty) - można poprawić
jeżeli policzyliście vat 22 % a winno byc 7 to już co innego - może można poprawić, zależy to od wartości, jednak sądzę że w tym przypadku róznica w cenie byłaby istotna
napisz konkretnie

11

nie liczyliśmy z 22% vat i nie miało to wpływu na wartość oferty. A uzasadnienie które umieściłam w cudzysłowiu to uzasadnienie Zamawiającego, który właśnie potraktował w tym przypadku "znak graficzny 22%" jako błąd w wyliczeniu ceny ..................... i nas odrzucił.
Stąd sama mam kolorowy zawrót głowy sad

12

no cóż różni są zamawiający - ale zobaczymy jak się zachowa twój zamawiający po otrzymaniu protestu
protest wnosisz na podstawie art. 180, zarzuty wobec zamawiającego - zaniechanie art. 87.2.1, nie stosowanie art. 7, - uzasadnij, postaw żądania

13

dzięki za wskazówki, właśnie wysłałam proteścik-zobaczymy co z tego wyniknie smile