1

Temat: Pomocy...

mam głupi problem... musiałem pilnie uruchomić przetarg na dostawę materiałów budowlanych. dostałem spis materiałów jakie mam zakupić i ceny brutto oraz sumę brutto ile to będzie kosztować (jest to też nasza cena szacunkowa jaką zamierzamy rpzeznaczyć) na naszym druku wyliczenia wartości musze podać cenę netto.. i wszystko fajnie gdyby nie to, że mam ją podać jako cenę netto +dodana wartość 2,3 % średnioroczny wskaźnik cen. pytanie moje jest takie: czy policzyć netto od kwoty brutto i od tego odjąć jeszcze 2,3% ? ...wtedy wyliczona cena netto będzie nieco niższa niż faktyczna.. oczywiśćie ludzie którzy wycenili to, nie wzięli pod uwagę tego współczynnika wzrostu cen..dodam, że nie mogę zrobić sam wyceny, a muszę bazować na ich obliczeniach... kurde jestem nowy i wszystko wydaje mi się trudne..

2

Odp: Pomocy...

uspokoj sie i jeszcze raz napisz o co chodzi smile nie wyglada zeby matematyka niezbedna w tym przypadku to cos wiecej niz dzielenie i mnozenie wink

3

Odp: Pomocy...

Dostałem polecenie pilnego uruchomienia przetargu na dostawę materiałów. podano mi zestaw materiałów i wyliczenie ile to będzie kosztowało brutto. robiąc wyliczenie wartości wg podanego u nas wzoru trzeba dodawać 2,3% do netto i dopiero od tego obliczac brutto. ale te ceny już się nie zgadzają.. mam inną cenę brutto na podanym wyliczeniu a inną jako wartość która zamirzamy przeznaczyc.. może tak być? dodam, że i tak ceny jakie podadza wykonawcy bedą mniejsze.. ale chcialbym miec wszystko zgodnie i prawidlowo...dziekuje za zainteresowanie