1

Temat: zwrot wadium w formie gwarancji

Mam pytanie, na gwarancji ubezpieczeniowej jest zdanie, ze z chwilą wygaśniećia odpowiedzialności Gwaranta niniejszy dokument gwarancji powinien być niezwłocznie zwrócony Gwarantowi.
To ja mam go od razu odesłać do PZU? bo tam nie jest sprecyzowane kto zwraca.
Czy wysyłam go wykonawcy i on sobie go powinien zwrócić?
Bo chciałam zrobić tak, że wyślę obu pismo, że zwracam wadium i dopisze, że oryginał gwarancji zostaje zwrócony Gwarantowi.
Bo oryginał mamy w kasie, więc go stamtąd zwrócę, a w ofercie mam potwierdzoną kopię za zgodność z oryginałem.

2

Odp: zwrot wadium w formie gwarancji

Gwarancję składa oferent i do niego należy sprawa załatwienia powyższego z Gwarantem. Normalnie na gwarancjach piszą do kiedy jest ważna i wtedy nie ma problemu bo samoczynnie ulega wygaśnięciu. W każdym razie - sprawa wykonawcy.

3

powinien - nie MUSI

4

ale kto powinien? bo jakoś się pogubiłam.. czyli najlepiej, żebym odesłała gwarancje wykonawcy i on sobie z nią zrobi co będzie chciał?

5

Odsyłasz wykonawcy

6

Ale na jego wniosek/prośbę, czy sama z siebie pilnując terminu zwrotu?
I jeśli to drugie to czy wtedy robię sobie ksero do teczki i wówczas nie mam potwierdzenia wykonawcy? Zdaje się że był już ten wątek poruszany, ale może jakiś świeży powiew...  chociaż teraz zamawiający chyba rzadziej będzie widywał oryginały gwarancji :-)

7

dzięki. Ja mam w ofercie ksero potwierdzone za zgodność w oryginałem, więc nie mam problemu, bo zabieram tylko z kasy oryginał i odsyłam.
Mi się wydaje, że żadnego wniosku wykonawcy nie musi być, bo zwrot wadium jest obowiązkiem zamawiającego.

8

Ustawa mówi wyraźnie kiedy zamawiający zwraca na wniosek, a kiedy po prostu zwraca smile

9

racja, ale nie napisaliście co w sytuacji zwrotu oryginału przez zamawiającego, tzn. czym zapełnia to puste miejsce w dokumentacji, chyba ze daje na wymianę z kserokopią potwierdzoną przez wykonawcę, chociaz to pewnie trudne

10

i tu wlasnie rodzi sie problem,... i ingerencja w oferty...