1

Temat: wgląd do dokumentów

witam, jestem po przetargu, robota zakonczona i zapomniana i dostalam wlasnie pismo od firmy, ktora nie przystepowala do przetargu aby umozliwic mu wgląd do dokumentów w ofertę wykonawcy, ktora ten przetarg wygrała i remont wykonała. czy mogę? proszę o przepis tzn. jaki art.? pozdrawiam wszystkich

2

Odp: wgląd do dokumentów

smile a jawnosc postepowan to co???

3

znaczy mogę udostepnic w oparciu o ustawe o dostepie do inf.publicznej?

4

nawet musisz bo chyba dostałeś wniosek :-)

Dz.U.08.188.1154
ROZPORZĄDZENIE
PREZESA RADY MINISTRÓW
z dnia 16 października 2008 r.
w sprawie protokołu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego
§ 5

a z ustawą o dostępie do inf. publicznej chyba jesteś zapozanana

5 (edytowany przez luknado 2009-01-08 14:47:14)

Podczepię się do tematu.

Czy badając złożone oferty mogę robić zdjęcia?. Ostatnio chciałem zbadać ofertę konkurencji a osoba która mi te oferty udostępniła  zabroniła mi fotografowania mówiąc, że
Nowa Ustawa tego zabrania.

6

Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 października 2008 r.
w sprawie protokołu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego (Dz. U. Nr 188, poz. 1154):

§ 5.1. Bez zgody zamawiającego, wnioskodawca w trakcie wglądu do protokołu lub załączników, w miejscu wyznaczonym przez zamawiającego, nie może samodzielnie kopiować lub utrwalać za pomocą urządzeń lub środków technicznych służących do utrwalania obrazu treści złożonych ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu.

7

MIRAS napisał/a:

Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 października 2008 r.
w sprawie protokołu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego (Dz. U. Nr 188, poz. 1154):

§ 5.1. Bez zgody zamawiającego, wnioskodawca w trakcie wglądu do protokołu lub załączników, w miejscu wyznaczonym przez zamawiającego, nie może samodzielnie kopiować lub utrwalać za pomocą urządzeń lub środków technicznych służących do utrwalania obrazu treści złożonych ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu.

Dzięki
Rozumiem, że  jeśli zamawiający wyrazi zgodę to można robić zdjęcia, jeśli nie to nic się nie wskóra. Czyli ustawa nie mówi, że musi tylko, że może.

8

Ja rozumiem to tak:

1. Bez zgody zamawiającego wykonawca nie moze SAMODZIELNIE.
2. Natomiast jezeli wykonawca chce zeby zrobil to zamawiajacy, to ten nie ma wyjascia musi to zrobic.

9

Podzielam zdanie.