1

Temat: Brak wzoru umowy

Zamawiający żądał dołączenia do oferty zaakcepotowany wzór umowy. Wykonawca nie dołączył wzoru, czy jest to dokument, który można uzupełnić. Dodam tylko, że nigdzie indziej w ofercie nie było zapisu, że akceptuje warunki zawarte we wzorze umowy i w SIWZ.

2

Odp: Brak wzoru umowy

sally napisał/a:

Zamawiający żądał dołączenia do oferty zaakcepotowany wzór umowy. Wykonawca nie dołączył wzoru, czy jest to dokument, który można uzupełnić.

Niestety nie...

3 (edytowany przez sally 2009-01-12 12:54:57)

Taka była i nasza opinia;) więc złożyliśmy protest, zamawiający oczywiście go odrzucił. Problem w tym, że w oddaleniu zawarł zapis, że możemy się odwołać. Jest tylko jedno ale..... było to zamówienie poniżej progów, więc się chyba wygłupił. Sytuacja bezsensowna, zapis w SIWZ mówił, że odwołanie nie przysługuje, a tu nagle zmiana zdania?! hehhe.... Zastanawiamy się co mogłoby wyniknąć z tej sytuacji, gdybyśmy złożyli odwołanie.

4

nic, nie masz prawa w takiej sytuacji złożyć odwołania
ustawa wprost mówi, kiedy można wnieść odwołanie od rozstrzygnięcia protestu
gdybyście złożyli odwołanie izba by je odrzuciła i tylko niepotrzebnie wydalibyście kase

5

Tylko dlaczego Zamawiający nie poniesie żadnych konsekwencji za swoją niekompetencję!? Nie bronię tu wykonawców, bo nikt nie jest nieomylny. Problem w tym, że Wykonawca w momencie pomyłki musi liczyć się z wykluczeniem, a Zamawiający często czuje się bezkarnie.

6

uzupełniamy tylko te dokumenty o których mowa w rozporządzeniu o dokumentach, a oświadczenia ze wykona zamowienie zgodnie z siwz nie ma w ofercie??

7

Nie, nie ma w formularzu oferty ani w żadnym z oświadczeń. Jest tylko zapis w SIWZ, aby dołączyć zaparafowany wzór umowy.

8

a nie bylo w siwz okreslonych zadnych warunków do umowy?

9

prosze o jakiś wyrok w tej sprawie!!pilne!
jak traktowac ofertę bez wymaganego wzoru umowy?

10

sally napisał/a:

Zamawiający żądał dołączenia do oferty zaakcepotowany wzór umowy. Wykonawca nie dołączył wzoru

wzor umowy jest po to aby wykonawca zapoznal sie z trescia nie ma potrzeby zadac parafowania ,istotne jest oswiadczenie czy akceptuje warunki umowy. Skoro zamawiajacy jednak uparl sie ze chce wzor z parafka to dlaczego wykonawca nie dolaczył takowego do oferty? takie zachowanie mozna uznac za brak akceptacji warunków umowy i tyle.

11

w formularzu ofertowym oswiadcza wykonawca ze zapoznal sie z projektem umowy wiec czy na tej podstawie moge uznac ta oferte i nie odrzucac jej z powodu braku dolaczenia tego okumentu do oferty?
teraz juz wiem.. wina Zamawiającego, nie ma najmiejszego sensu wymagac tego dokumentu do oferty.
Ale co zrobić w zwiazku z zaistniałą już sytuacją?Potrzebuje wyroku ktoś ma??

12

sally napisał/a:

Dodam tylko, że nigdzie indziej w ofercie nie było zapisu, że akceptuje warunki zawarte we wzorze umowy i w SIWZ.

a to juz bład wykonawcy jesli zamawiający zadał takiego oswiadczenia.

13

Marta napisał/a:

w formularzu ofertowym oswiadcza wykonawca ze zapoznal sie z projektem umowy wiec czy na tej podstawie moge uznac ta oferte i nie odrzucac jej z powodu braku dolaczenia tego okumentu

masz wyrok KIO/UZP 80/08 , UZP/ZO /0-3496/05 bo juz sie gubie czy oferta miala to oswiadczenie czy tez nie wink

14

oferta nie mawzoru umowy którego zamawiający wymagal, dzieki za wyrok

15

wyrok KIO/UZP 80/08 mowi o tym ze wzór umowy jest dołaczony, ale nie poprawiony zgonie  z modyfikacjia siwz.Ja potrzebuje coś konkretnie pod mój problem

16

Marta gdybyś napisała (odpowiedziała na pytanie Marty) czy w oferci był zapis że Wykonawca akceptyje warunki umowy - odpowiedz jednoznacznie albo przepisz tu ten zapis

17

ale bez względu na wszystko - nie odrzucałabym tej oferty tylko dlatego że nie dołączył projektu umowy
wyroku może nie być w tej sprawie ale jak odrzucisz to już będzie

18

no i też tak właśnie mysle:-)

19

Zgadzam się z przedmówcami. Odrzucenie oferty za brak wzoru umowy, w sytuacji gdy obecnie można zdecydowaną większość braków oferty nie wydaje mi się słuszne.

Dodam jeszcze, że niedawno zostałem wezwany przez Zamawiającego do uzupełnienia wzoru umowy, tak więc jakaś praktyka w tym zakresie jest, albo się tworzy:)

pzdr

20

Witam i przepraszam, że tak późno
Czy w formularzu oferty nie było zawartego oświadczenia, że "oświadczam, iż zapoznałem się ze wzorem umowy i nie wnoszę do niego uwag ew. akceptuję jej warunki".???? Można się podeprzeć, że w przypadku takiego oświadczenia żądanie wzoru umowy nie było konieczne.
Poza tym, wzór umowy nie jest dokumentem wymienionym w rozporządzeniu ale to już inna kwestia i ten zapis można było kwestionować na etapie specyfikacji i ogłoszenia.
z drugiej strony, nie wiem po co zamawiający żądają takiego wzoru, przecież muszą go potem cały czytać smile