1

Temat: preferencyjny kredyt

Mamy możliwość otrzymania bardzo preferencyjnego kredytu z możliwością późniejszego częściowego umożenia długu. WFOŚ (bo to on chce nam go udzielić) twierdzi że nikt na ich kredyty nie robi przetargu. Ale mam wątpliwości - bo niby w oparciu o jaki przepis - ani nie mają wyłącznosci , o której mowa w w art. 4  pkt 6 pzp, ani nie jestem pewna że tylko oni mogą mi udzielić taki preferencyjny kredyt. Czy ktoś z Was wie jak sobie z tym poradzić?

2

Odp: preferencyjny kredyt

oczywiście - przeprowadzić przetarg, jeżeli są tacy dobrzy (a są) to i tak ich bank wygra

3

to zapytaj na jakiej podstawie nie prowadza postepowania?

4

przetarg zrobić tez nie jest prosto, bo w umowie kredytu jest zapis o tym ze "istnieje mozliwość" umożenia długu, i na ogół jest umożenie, ale nie mogę przecież a SIWZ zażądać aby umozyli, ani żeby przedstaiwili w ofercie ile umożą....

5

Wystap do Prezesa Zamowień Publicznych o możliwość zastosowania zamówienia z wolnej ręki smile

6

na jakiej podstawie?

7

Karolina napisał/a:

na jakiej podstawie?

Nie czekaj na odpowiedź wink

8

big_smile

9 (edytowany przez lolilap 2009-01-09 08:30:53)

a moze by tak opisac warunki ktore nalezy spelnic aby umorzenie stalo sie faktem? wart zamowienia okreslasz tak jakby umorzenie nie wystapilo.

- z tym Prezesem jaka podst prawna?

10

po pierwsze - macie możliwość "umorzenia":), po drugie nikt nie robi przetargów na ich pożyczki a nie kredyty, bo WFOŚ nie udziela kredytów - to nie bank. no i mają wyłączność, udzielają bardzo preferencyjnych pożyczek i dotacji na przedsięwzięcia z zakresu ochrony środowiska. żaden inny podmiot nie działa na takich zasadach więc nie wiem w czym problem. zasada działania jest prosta, składasz wniosek na konkretne zadanie, oni podejmują decyzję i dają ci kasę:)konkurencji nie ma:)  oczywiście jeżeli zadanie, na które występujesz o pożyczkę lub dotację, polega na wykonaniu np sieci kanalizacji sanitarnej, to wnioskodawca przeprowadza postępowanie na wybór wykonawcy, jeżeli ma taki obowiązek, ale to już inna sprawa:)pozdrawiam