1 (edytowany przez ANETA 2006-11-02 10:20:47)

Temat: prosze o pomoc i szybka odpowiedz

26 .1.02006 mialam otwarcie ofert. ile mam dni na odpoweidz wykonawcom. zajmuje sie tym od niedwna.
juz kilka osob u mnie w pracy mowilo mi ze mam de facto 7 dni by udzieleic odpwoeidzi na temat wyniku przetargu. ja dzis chce wzywac do uszczegolowienia tresci zlozonych ofert i art 26 ust. 3 - wezwac do uzupelnienia dokumentow. prosze o szbka odpowiedz.
tremin zwiazania ofeta- 30 dni

2 (edytowany przez Marko 2006-11-02 10:30:16)

Odp: prosze o pomoc i szybka odpowiedz

A co to znaczy udzielić informacji w ciągu 7 dni? Termin związania 30 dni. Tyle masz czasu, żeby ocenić oferty, dokonać wyboru najkorzystniejszej, wykluczyć, odrzucić (kolejność zależna od trybu) i rozłożyć to w czasie na tyle by umowe zawrzeć w terminie związania ofertą

3

a w ustawie pzred nowelizacjabyl taki zapis, ze musze udzielic informacji na temat wyniku przetargu (chodzi o przetarg nieograniczony do 60000euro)??
bo przyznam ze juz zglupilam

4

Było
?Art. 92. O wyborze oferty zamawiający zawiadamia niezwłocznie wykonawców, którzy ubiegali się o udzielenie zamówienia, a jeżeli wartość zamówienia przekracza wyrażoną w złotych równowartość kwoty 60.000 euro - również Prezesa Urzędu, za pomocą formularza umieszczonego na stronie internetowej Urzędu, podając nazwę (firmę) i adres wykonawcy, którego ofertę wybrano, oraz jej cenę.

Jest
Art. 92.1. Niezwłocznie po wyborze najkorzystniejszej oferty zamawiający zawiadamia wykonawców, którzy złożyli oferty, o:
    1)    wyborze najkorzystniejszej oferty, podając nazwę (firmę) i adres wykonawcy, którego ofertę wybrano, i uzasadnienie jej wyboru,
    2)    wykonawcach, których oferty zostały odrzucone, podając uzasadnienie faktyczne i prawne,
    3)    wykonawcach, którzy zostali wykluczeni z postępowania o udzielenie zamówienia, podając uzasadnienie faktyczne i prawne - jeżeli postępowanie jest prowadzone w trybie przetargu nieograniczonego, negocjacji bez ogłoszenia albo zapytania o cenę.
2. Niezwłocznie po wyborze najkorzystniejszej oferty zamawiający zamieszcza informacje, o których mowa w ust. 1 pkt 1, również na stronie internetowej oraz w miejscu publicznie dostępnym w swojej siedzibie.

5

I przed i po nowelizacji informacje o wynikach przetargu przekazuje sie niezwłocznie po wyborze oferty - art. 92.

6

no własnie

7

mam problem.
cena jedn. brutto=1,10 pln
ilość=80 szt.
cena brutto(ilośćx cena jedn. brutto) =87,84 pln
powinno byc; suma brutto (ilośćx cena jedn. brutto) =88,00 pln
czy w mysl art. 88 pkt 1a moge poprawic jako zamawiajacy ta omyłke rachunkowa?????
PROSZE O POMOC SZBKA I B. DZIEKUJE.PIOTRZE  I MARKO POMOCY smile

8

Wg mnie jest to do poprawienia na podst. 88.1.a

9

dziekuje Marko za pomoc, ale czekam na jakies jeszcze sugestie

10

Wg mnie nie ma co poprawiać - cena jest obliczona prawidłowo.
Zakładam, ze cena jednostkowa netto = 90 gr, a stawka VAT 22%.
A więc wartość netto (0,90 zł x 80 szt.) = 72 zł.
W takim razie wartosc brutto = 87,84 zł. smile

11 (edytowany przez marysia 2006-12-01 06:40:16)

witam. wynikł nowy problem. ym razem ta sama firma. na formularzu ofertowym podała:
wartość netto: 56000 zł  a powinno byc 59800 zł
wartość brutto jest prawidłowa
i co  teraz mamazrobic z tym fantem??? prosze o pomoc

12

Czasami arbitrzy pozwalają poprawic cene netto np. wyrok UZP/ZO/0-1905/06:

Zespół Arbitrów nie podzielił również zarzutu, że niezgodność pomiędzy ceną netto oferty
wpisaną cyfrową i słownie do formularza ofertowego skutkować winno odrzuceniem oferty na podstawie art. 89 ust. pkt 6 ustawy Prawo zamówień publicznych. W przedmiotowym postępowaniu wynagrodzenie zostało ustalone w formie ryczałtowej. Reguły dotyczące poprawiania omyłek rachunkowych w obliczeniu ceny (art. 88 pkt 3 ustawy Prawo zamówień publicznych) dotyczą ceny oferty a za taką może być uznana wyłącznie cena brutto. Cena oferty (cena brutto wybranego konsorcjum) podana cyfrowo odpowiada cenie podanej słownie.

13 (edytowany przez DaVinci 2006-12-02 19:43:43)

Niebieski tekst
Poprawienie oferty ( tam gdzie nie zgadza się iloczyn ceny jednostkowej brutto i ilości ) zrób na podstawie cytowanego art.88 ust. 1 lit. a.