1

Temat: zgoda na przedłużenie wadium

na 3 dni przed upływem terminu zw. ofertą zwracam się do wykonawcy o zgodę na przedłuzenie powyzszego terminu wraz z równoczesnym przedłużeniem ew. wniesieniem nowego wadium. Czy dając im konkretny termin na odpowiedz czekam w tym dniu jedynie na pisemko ze zgodą na powyższe, czy powinni od razu przesłac nowe wadium /dot. gwarancji ubezp./ mimo ze termin ich gwarancji upływa dopiero za 2 dni?

2

Odp: zgoda na przedłużenie wadium

Kasandra napisał/a:

Czy dając im konkretny termin na odpowiedz czekam w tym dniu jedynie na pisemko ze zgodą na powyższe, czy powinni od razu przesłac nowe wadium /dot. gwarancji ubezp./ mimo ze termin ich gwarancji upływa dopiero za 2 dni?

Powinni przesłać od razu nowe wadium obejmujące okres od dnia nastepujacego po upływie tych dwóch dni.

3

a jesli jeden z nich ma zabezpieczoną ofertę na duzo dłużej, to tylko po prostu wyraża zgodę?

4

Podobnie jak wyżej, oferta powinna byc zabezpieczona na caly okres zwiazania oferta.

Na przykladzie:

1. Termin zwiazania uplywa 15.01.2009 r.
2. Zamawiajacy zwraca sie z prosba o przedluzenie terminu zwiazania oferta do dnia 05.02.2009
3. Wykonawca ma wadium do 25.01.2009 r.

WYKONAWCA WYRAZAJAC ZGODE NA PRZEDLUZENIE OKRESU ZWIAZANIA OFERTA - JEDNOCZESNIE MUSI PRZEDLUZYC OKRES WAZNOSCI WADIUM od 26.01.2008 do 30.01.2009 r.

Z akcentem na JEDNOCZESNIE. smile

5

napewno musi przedluzyc wadium na caly okres - jednak kiedy ma zlozyc... ?? mysle ze nawet w ostatnim dniu waznosci poprzedniego moze zlozyc. bo co jesli nie zlozy?? wykluczysz? odrzucisz?
a co jesli dokonasz wyboru w ostatnim dniu waznosci wadium?

6

lolilap napisał/a:

mysle ze nawet w ostatnim dniu waznosci poprzedniego moze zlozyc. bo co

Bardzo liberalne podejście wink

7

MIRAS napisał/a:

Ba, i nawet nie contra legem wink

8

Nie no bez jaj Miras wink Jak wadium jest na 28 dni to wykluczam, ja mówie o sytuacji gdy nominalny termin związania (i ważność wadium sie kończy), zamawiający prosi o przedłużenie i wykonawca może wyrazić zgode i przedłużyc wadium najpóźniej w ostatnim dniu pierwotnego.

9

Marko napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Ba, i nawet nie contra legem wink

Marko mam pytanie:

Termin zwiazania ofertą: 30 dni
Okres na jaki zostaje wniesione wadium: 28 dni

1. Wykluczasz wykonawce, czy
2. Czekasz do 28 dnia - jak wydluzy to ok, jak nie - to wtedy wykluczas???

Chyba że Twoj post to jakis zarcik, o czym swiadczyc moze na jego koncu wink

10

Marko napisał/a:

Nie no bez jaj Miras wink Jak wadium jest na 28 dni to wykluczam, ja mówie o sytuacji gdy nominalny termin związania (i ważność wadium sie kończy), zamawiający prosi o przedłużenie i wykonawca może wyrazić zgode i przedłużyc wadium najpóźniej w ostatnim dniu pierwotnego.

hmm

11

MIRAS napisał/a:

hmm

A jaśniej ? wink
Gdzie widzisz błąd/problem?

12 (edytowany przez MIRAS 2009-01-13 11:50:33)

Podobnie jak wyżej, oferta powinna byc zabezpieczona na caly okres zwiazania oferta.

1. Termin zwiazania uplywa 15.01.2009 r.
2. Zamawiajacy zwraca sie z prosba o przedluzenie terminu zwiazania oferta do dnia 05.02.2009

WYKONAWCA WYRAZAJAC ZGODE NA PRZEDLUZENIE OKRESU ZWIAZANIA OFERTA - JEDNOCZESNIE MUSI PRZEDLUZYC OKRES WAZNOSCI WADIUM od 26.01.2009 do 05.02.2009 r.

Z akcentem na JEDNOCZESNIE - art. 85 ust. 4 PZP

13

Już prawie wiem o co Ci chodzi. Powiedz mi jeszcze - co rozumiesz przez jednoczesne przedłużenie okresu ważności wadium?

14

zapewne nie to samo co natychmiast smile

15

MIRAS napisał/a:

WYKONAWCA WYRAZAJAC ZGODE NA PRZEDLUZENIE OKRESU ZWIAZANIA OFERTA - JEDNOCZESNIE MUSI PRZEDLUZYC OKRES WAZNOSCI WADIUM od 26.01.2008 do 30.01.2009 r.

a tego nie rozumiem.... ( od 26.01.2008....... do 30.01.2009 r.) a co do 5.02?

16

Juz poprawilem wink

17

to jeszcze ten 2008 wink

18

Jednoczesny - odbywający się w tym samym czasie.

Wykonawca wyraza zgode i jednoczesnie przedklada zamawiajacemu wadium - na przykladzie jak wyzej - na okres od 26.01.2009 do 05.02.2009 r.

19

MIRAS napisał/a:

Wykonawca wyraza zgode i jednoczesnie przedklada zamawiajacemu wadium

Tak właśnie myślałem, KIO odnośnie tej drugiej części orzekło - nie ma takiej potrzeby.

20

lolilap napisał/a:

to jeszcze ten 2008 wink

zgodnie z zyczeniem tongue

21 (edytowany przez MIRAS 2009-01-13 11:54:34)

Marko - od kiedy Ty jestes taki orędownik KIO wink

... a co z ustawą???

22

Hehe, w kwestii wadium (generalnie) jestem w totalnej opozycji do KIO bo nie mam wpływu na to co orzekają.

23 (edytowany przez MIRAS 2009-01-13 12:15:13)

Ja bede sie trzymal jednak przepisow ustawy.

Wyobraz sobie taka sytuacje:
1. Wykonawca wyraza zgode na przedluzenie okresu zw. oferta.
2. Oferta wykonawcy zostaje wybrana w dniu 20.01.2009, a termin zawarcia umowy zostaje wyznaczony na 26.01.2009
3. Wykonawca w dniu 26.01.2009 r. mowi ze dziekuje, ale nie jest juz zainteresowany big_smile

24

przed nowela byl 94 1a

25

lolilap napisał/a:

przed nowela byl 94 1a

A co to ma do rzeczy??