1

Temat: przedłużenie terminu uzupełnienia dokumentów

Mam pytanie z zakresu uzupełniania dokumentów.
Firma składajac ofertę złożyła nieaktualne zaświadczenie z urzedu skarbowego. Dałam jej 6 dni na uzupełnienie dokumentu z aktialną datą, ale dzis mija termin i mimo to nie otrzymałam zaświadczenie a pismo z prośbą o przedłużenie terminu o kolejne 5 dni bo skarbówka ma dużo pracy o nie może teraz wydać od ręki zaświadczenia. A mnie nagli termin wykonania dokumentacji.
Ja uważam, że nie mam podstawy się zgodzić na przedłuzenie, bo nie uzupełnił w wyznaczonym terminie, tym bardziej jest 2 firmą z kolei czyli nie najkorzystniejszą ofertą, ale jakie podstawy wykluczenia i odrzucenia, żeby mi wykonawca wyniku nie oprotestował. Co podać w uzasadnieniu???

2

Odp: przedłużenie terminu uzupełnienia dokumentów

fifi napisał/a:

ale jakie podstawy wykluczenia i odrzucenia, żeby mi wykonawca wyniku nie oprotestował.

Wykluczasz - 24.2.3, a następnie (24.4) odrzucasz - 89.1.5

GWARANCJI ZE NIE ZŁOŻY PROTESTU NIE MASZ, ale nawet jak złoży to nie ma interesu prawnego wink

3

Też tak sądziłam:)  Na Tobie MIRAS to można polegać smile))

4

a poza tym wątpliwe, choć nie niemożliwe jest, że mu US wystawi zaświadczenie, że nie zalegał na dzień składania ofert smile

5

hamerek napisał/a:

a poza tym wątpliwe, choć nie niemożliwe jest, że mu US wystawi zaświadczenie, że nie zalegał na dzień składania ofert smile

"wątpliwe" to  niewłasciwe okreslenie co do obowiązku wydawania zaświadczeń na dzień jaki  żąda wykonawca bo i tak gwarantuje mu takie uprawnienie kpa a konkretnie art 217 wink

6

a próbowałaś kiedyś coś takiego załatwić??
tak z ciekawości pytam, bo co prawda ja osobiście nie próbowała ale takie informacje dostałam od mojego finansowego, a konkretnie, że załatwienie takiego zaświadczenia jest bardzo trudne.

oczywiście nie polemizuje z tym, czy wykonawca ma takie prawo czy nie, bo skoro tak twierdzisz to pewnie tak jest, mówię tylko o tym jak to wygląda w praktyce smile

7

mozna i sie udaje. widzialem takowe juz nie raz.

8

hamerek napisał/a:

a próbowałaś kiedyś coś takiego załatwić??
tak z ciekawości pytam, bo co prawda ja osobiście nie próbowała ale takie informacje dostałam od mojego finansowego, a konkretnie, że załatwienie takiego zaświadczenia jest bardzo trudne.

owszem , wiem ze moc urzednika niejednokrotnie jest silniejsza niz moc prawa ale czesto tak bywa ze wykonawca skladajac wniosek o taki papier zapomina lu nie wie ze moze wnioskowac o potwierdzanie stanu w dowolnej dacie.

9

lolilap napisał/a:

mozna i sie udaje. widzialem takowe juz nie raz.

własnie wszystko zalezy od tzw dnia dobroci dla petenta wink
ale jest jeszcze cos innego o czym zapomniałam a czym zazwyczaj zasłaniają się urzędnicy a mianowicie art 306a.3 ordynacji podatkowej "zaświadczenie potwierdza stan faktyczny lub prawny istniejący w dniu jego wydania" ......the end wink