1

Temat: tajemnica przedsiębiorstwa

jak postępuje się w przypadku zastrzeżonych przez firmę dokumentów, jezeli zamawiajacy podjął decyzję o ich odtajnieniu? informujemy "poszkodowanego" ,ale czy  musi on wyrazic zgodę?

2

Odp: tajemnica przedsiębiorstwa

A jak nie wyrazi zgody to co zrobicie:) ?

Moim zdaniem, jeżeli stwierdzono, że wykonawca w sposób nieuzasadniony objął tajemnicą przedsiębiorstwa dokumenty, co do których nie ma takich podstaw, to obowiązkiem Zamawiającego jest informacje zawarte w takich dokumentach ujawnić.

Osobiście nie poinformowałbym wykonawcy o ujawnieniu dokumentów. Wiem jednak, że jest to raczej odosobniony pogląd.

pzdr

3

zastanawiam sie co w przypadku gdyby smy go w ogóle ni e poinformowali o odtajnieniu, czy wiązałoby się to z jakimis konsekwencjami dla nas? w razie np. protestu, chyba nigdzie nie ma instrukcji w sprawie postępowania na wypadek odtajniania ofert: co i w jakiej formie Zamawiający powinien  zrobić

4

Jeżeli decyzja o odtajnieniu była w pełni uzasadniona i zamawiający będzie ją w stanie obronić przy ewentualnym proteście, to nie będzie żadnych konsekwencji dla zamawiającego.

5

Kasandra napisał/a:

informujemy "poszkodowanego" ,ale czy  musi on wyrazic zgodę?

Ja nie informuje, a jego zgoda nie ma dla mnie znaczenia smile

6

znaczy się ze na mięczaka wychodzę ? sad

7

informujesz o odtajnieniu, a jeżeli on nie wyraża zgody to jego oferta podlega odrzuceniu - art. 89.1.1. ( w związku z art. 96.3

8

to kiedyś tak było, teraz nie odrzuca się za brak zgody na odtajnienie

9

danaug napisał/a:

informujesz o odtajnieniu, a jeżeli on nie wyraża zgody to jego oferta podlega odrzuceniu - art. 89.1.1. ( w związku z art. 96.3

Odrzucaj, odrzucaj - potem protest, odwolanie, KIO i sprawa przegrana wink

10

Ech, żarty się Was trzymają:) Kasandra się spręży i naprawdę gotowa odrzucić ofertę:)

11

ej, więcej wiary chłopaki, jestem za świezo w przetargach, więc nie jestem skażona dawnymi poczynaniami  w stylu: odrzucić za brak zgody na odtajnienie. Ciekawa byłam jedynie czy zamawiacz winien informowac wykonawcę o odtajnianiu, nie tylko przez udawaną grzeczność

12

o.o...... widocznie mam braki - ale dobrze że sie odezwałam, wprawdzie nigdy nie mialam takiej sprawy, ale nigdy nie wiadomo

13

Kasandra napisał/a:

jak postępuje się w przypadku zastrzeżonych przez firmę dokumentów, jezeli zamawiajacy podjął decyzję o ich odtajnieniu? informujemy "poszkodowanego" ,ale czy  musi on wyrazic zgodę?

Nie masz obowiązku nikogo o niczym informować, a tym bardziej o żadnym wyrażaniu zgody nie może tu być mowy. Ogólnie przyjęło się jednak (ale powtarzam, nie wynika to z ustawy), że informuje się wykonawcę, którego to dotyczy, o fakcie odtajnienia jego oferty.

Pamiętaj jedynie, że fakt ujawnienia informacji stanowiących tajemnicę przedsiębiorstwa pociąga za sobą konsekwencje prawne (oczywiście jeśli wykonawca temat pociągnie), więc dobrze się zastanówcie przed odtajnieniem.

14

opinia prawna, w razie czego będzie na prawnika  wink

15

W TYM TEMACIE .. tylko troche inne PYTANIE . Zamawiajacy wyznaczył kryteria oceny oferty w nast. sposób
CENA 40 pkt,
SPASOB WYKONANIA ZAMÓWIENIA 10pkt,
METODOLOGIA WYKONANIA BADANIE EWALUACYJNEGO 40 PKT.

jeden z Wykonawców zastrzegł jako tajemnicę przedsiębiorstwa  tę część oferty z informacją na temat metodologii i sposobu wykonania zamówienia . CO ZAMAWIAJACY WINIEM ZROBIĆ Z TAKĄ OFERTĄ ? Są to informacje niezaprzeczalnie informacje które mogą kwalifikować się jako tejemnica przedsiębiorstwa ! wiec zastrzeżenie jest zasadne ... WIEC ODTAJNIAC TO NA WŁĄSNE RYZYKO ..... tylko jak to się ma do zasady jawności postępowania ... Inni uczestnicy postępowania nie wiedzą na jakiej podstawie ten wykonawca dostał określoną ilośc punktów.

16

z tego co wiem nie utajnia się czegoś co jest oceniane na podstawie kryteriów oceny ofert

17 (edytowany przez hamerek 2009-01-20 15:48:37)

a czy te opisy są załącznikami do umowy?
jeśli tak to zamawiający może to bez żadnego problemu odtajnić
w przeciwnym wypadku dobrze bym się zastanowiła nad tym czy to zrobić, a o tym że nie utajnia się czegoś co jest oceniane na podstawie kryteriów oceny to pierwsze słyszę (nie mówię o rzeczach, które wymienia ustawa jako tych których nie można utajnić, czyli informacji podawanych podczas otwarcia ofert, dotyczących ceny, gwarancji itp ale przecież nie tylko one muszą podlegać ocenie zgodnie z kryteriami), jestem wręcz przeciwnego zdania jeśli wykonawca opisuje stosowaną przez siebie metodologię

18

Niestety ... opis wykonania zamówienia złożony przez Wykonawcę nie stanowił załącznika o umowy ( w takim przypadku nie było by problemu z ujawnieniem )
Co do ujawnienia metodologii i sposobu wykonania zamóweinia ... to też można by rozważyć
TAKI ASPEKT HUMOREK NAPISAŁ "wykonawca opisuje stosowaną przez siebie metodologię" ,
-Ale czy jest to metodologia ogólnie  stosowana przez tego Wykonawcę ?
-Czy może  metodologia zastosowana przy tym konkretnym zamówieniu na przeprowadzenie KONKRETNEGO badania ewakuacyjnego.

Bo ja stoję na stanowisku ,że inni powinni mieć dostęp do danych na spodstawie których ocenia sie ofertę.