1

Temat: pytanko

Pytanie: prosiliśmy wykonawców o przedstawienie w tabelce osób które posiadają odpowiednie kwalifikacje i prawdopodobnie będą wykonywać u nas prace. W dniu otwarcia ofert otrzymaliśmy je , jednak w we wzorze było określone że będziemy prosili o dosłanie kser tych kwalifikacji, tak tez i zrobiliśmy. Poprosiliśmy o ksera, jednak się okazało ze dostaliśmy dane i ksera kilku innych osób czy mamy prosić o uzupełnienie dokumentacji tych osób które były w pierwotnej wersji?

2

Odp: pytanko

czy to jest przetarg?

3 (edytowany przez Ikant 2009-01-19 10:39:23)

Wydaje mi się, że musisz wezwać wykonawcę do uzupełnienia dokumentów.

Jeżeli dobrze rozumiem, to w tej chwili masz wykaz osób które będą wykonywać zamówienie oraz potwierdzenie kwalifikacji, które nie odnosi się do wszystkich tych osób, co dla mnie jest równoznaczne z tym, że masz dokument zawierający błędy. Dodatkowo, wykaz osób, jest wymieniony wprost w rozporządzeniu o dokumentach (par. 1 ust. 2 pkt. 5), tak więc zgodnie z art 26 ust.3 pzp powinnaś wezwać do uzupełnienia.

Na przyszłość, proponuję nie komplikować sobie życia i nie rozbijać procedury uzupełniania dokumentów. Albo żądacie wykazu osób i informacji na temat ich kwalifikacji od razu, albo już darujcie sobie późniejsze wzywanie o tą informacje.

pzdr

4

Ikant napisał/a:

Na przyszłość, proponuję nie komplikować sobie życia i nie rozbijać procedury uzupełniania dokumentów.

Otóż własnie smile

5

A czy w orzecznictwach nie jest czasem określone że można prosić tylko raz o uzupełnienie dokumentów?
I my właśnie to zrobiliśmy poprosiliśmy o uzupełnienie dokumentów - a przesłali nam kwalifkacjie kilku innych osób nie podanych w pierwotnej wersji.

6

Matadorka3 napisał/a:

dostaliśmy dane i ksera kilku innych osób

Jedyne co musisz rozstrzygnąć to dopuszczalność zmiany osób w wyniku uzupełnienia a tu są spory w doktrynie. Raz orzekli, że nie można zmienić osób w wykazie, innym razem nie widzieli przeszkód. W zależności od decyzji jest ok albo jest wykluczenie. O żadnym uzupełnieniu (kolejnym) mowy być nie może.

7

a ja gdzieś czytałam że można drugi raz wezwać do uzupełnienie, wydzwięk był taki, że są sytuacje, w których zamawiający czuje sie nieco zagubiony....  big_smile

8

No pewnie skoro można i drugi to dlaczego nie trzeci big_smile W nieskończoność niech zamawiający wzywa. Co tam równe traktowanie wykonawców i po co zrealizować zamówienie big_smile big_smile big_smile

9

No i ciekawie się robi:)

Jeżeli dobrze odczytuję stan faktyczny, to "pierwotne" wezwanie do uzupełnienia dokumentów nie było wezwaniem w trybie art. 26 ust. 3 w zw. z 25 ust. 1 PZP. Wezwanie to wynikało z zapisów SIWZ w którym zamawiający zastrzegł, że w trakcie oceny ofert będzie żądał dokumentów potwierdzających kwalifikacje osób które będą wykonywały zamówienia. Wydaje się więc, że nie ma nic nadzwyczajnego w "pierwotnym" wezwaniu zamawiającego, a w szczególności nie mamy to do czynienia z wezwaniem określonym w art. 26 ust. 3 PZP.

Dalej sądzą, że w sytuacji w której po wezwaniu do przedstawienia żądanych w SIWZ potwierdzeń kwalifikacji, otrzymaliśmy ten dokument zawierający błędy to należy wystąpić z żądaniem o złożenie prawidłowego dokumentu. Według mnie takie, żądanie nie będzie uchybiało słusznej praktyce z której wynika, że zamawiający wzywa do uzupełnienia tylko raz, gdyż faktycznie to wezwanie będzie pierwsze.

pzdr

10

w zamówieniach publicznych zapanowało niebezpieczne rozprężenie big_smile zauważam ostatnio

11

Ikant - Twoja wypowiedź trąci falandyzacją wink

12

smile Działam zgodnie z założeniami ustawodawcy...ratuję postępowanie. Jasne jest przecież, że złożone dokumenty nie są okej, więc oferta jest do odrzucenia.

Dla mnie, przy odrobinie dobrej woli da się to ofertę uratować, postępując przy tym zupełnie legalnie:)

13

Ikant napisał/a:

postępując przy tym zupełnie legalnie:)

No właśnie tu mam daleko idące wątpliwości smile

14

a ja mam pytanie o jakich kserach dotyczących kwalifikacji mowa?
za wyjątkami zamawiający nie może żądać innego dokumentu niż wykaz osób, czy to postępowanie to ten wyjątek? jeśli nie to może mnie ktoś oświeci na jakiej podstawie było tu żądanie załączenia innych dokumentów niż wykaz osób?

15

"jeśli nie to może mnie ktoś oświeci na jakiej podstawie było tu żądanie załączenia innych dokumentów niż wykaz osób?"

jak innych dokumentow niz wykaz? - nam chodziło aby potwierdził kwalifikacje osób podanych w załączniku (czy dane w pierwotnej wersji to nie wymysl nocnych mar ;p)

16

Zgadzam się z przedmówcami .... może jeszcze po otwarciu ofert zażądać  ( oczywiście KSERO hihih) Nr. NIP , KSERO DOWODU, AKTU URODZENIA, ITP. A proces uzupełniania dokumentów podzielić na wstępny  np. na podstawie SIWZ i na podstawie art 26 ... BĘDZIE CIEKAWIE I WIECEJ PAPIERÓW!

17

Ech...chyba to najwięcej namieszałem w tym temacie.

Hamerek ma rację, że zamawiający może żądać tylko wykazu osób a "kser" potwierdzających kwalifikację to już niebardzo;/

mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa tongue

18

ale wy to jesteście  - od siebie dodaje: art. 25.2 PZP

19

Minister owszem określił ale ty ich nie żądałaś więc nie możesz po otwarciu ofert ich żądać nawet jeżeli "gdzieś" zapisałaś że zażądasz - tak nie można postępować

20

Napisałam w SIWZ że będę żądać - to mam nie marudzić ze dosłano mi błędne dokumenty o które prosiłam w SIWZ?

21

hamerek napisał/a:

za wyjątkami zamawiający nie może żądać innego dokumentu niż wykaz osób, czy to postępowanie to ten wyjątek? jeśli nie to może mnie ktoś oświeci na jakiej podstawie było tu żądanie załączenia innych dokumentów niż wykaz osób?

ojjj brniecie moi drodzy w slepy zaulek.....

a o czym mowi rozporzadzenie w sprawie rodzajow dokumentow (...) par 1 ust 2 ppkt 6???

22

lolilap napisał/a:
hamerek napisał/a:

ojjj brniecie moi drodzy w slepy zaulek.....

a o czym mowi rozporzadzenie w sprawie rodzajow dokumentow (...) par 1 ust 2 ppkt 6???

dlatego pytałam o wyjątki...
nie wydaje mi się, żeby tu chodziło o uprawnienia wymagane ustawami, stąd moje pytanie

23

Matadorka3 napisał/a:

A czy w orzecznictwach nie jest czasem określone że można prosić tylko raz o uzupełnienie dokumentów?
I my właśnie to zrobiliśmy poprosiliśmy o uzupełnienie dokumentów - a przesłali nam kwalifkacjie kilku innych osób nie podanych w pierwotnej wersji.

Zamawiający może tylko jeden raz wezwać do uzupełnienia dokumentów ? art. 26 ust. 3 Pzp

Przepis ten [art. 26 ust. 3 Pzp] mógł być w fazie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego zastosowany tylko jednorazowo i tylko w sytuacji zagrożonej unieważnieniem całego postępowania. Przemawia za taką wykładnią literalne brzmienie przepisu art. 26 ust. 3 Pzp. Przepis ten w ocenie Sądu Okręgowego ma charakter wyjątkowy i nie może być nadużywany.

Wielokrotne skorzystanie przez zamawiającego z możliwości przedłużania terminu do uzupełniania dokumentów,

których brak skutkować może wykluczeniem z przetargu, mogło doprowadzić do naruszenia zasady uczciwej konkurencji i równego traktowania wszystkich wykonawców, o której mowa w art. 7 Pzp.

Wyrok SO w Warszawie z 8.08.2006 r., V Ca 806/06

Dla potomnych:)