1

Temat: Postępowanie na badania techniczne pojazdów

Witam, czy do wykonania okresowych przeglądów technicznych pojazdów muszę stosować przepisy ustawy Pzp, czy mogę nie stosować ustawy?
Koniecznośc przeprowadzenia badań technicznych jak wiadomo wynika z ustawy Prawo o ruchu drogowym. Rozporządzenie do tej ustawy określa wysokość opłat za czynności przeglądu dokonane prze stację diagnostyczną. Więc jak ewentualnie stosując ustawę Pzp wybrać najkorzystniejsza ofertę?

2

Odp: Postępowanie na badania techniczne pojazdów

eeee tam
nie znam tego rozporządzenia, ale nie bardzo mi się chce wierzyć, żeby była narzucona sztywna cena za takie badania, szybciej już jest to może cena maksymalna (tak jak np. w przypadku taksy notarialnej), ale dana stacja zawsze może chcieć mniej, a w takim wypadku jeśli oszacujesz i wyjdzie Ci powyżej 14 000 to masz obowiązek przeprowadzić postępowanie

3

Stacja diagnostyczna nie może pobrać innych opłat niż wynika to z rozporządzenia, taką informację uzyskałem również w staostwie (organ nadzorujący stacje) i wynika to wprost z ustawy i rozporządzenia:
Ustawa prawo o ruchu drogowym - "Art. 84a. [Delegacja] 1. Minister właściwy do spraw transportu określi, w drodze rozporządzenia: (...) 3) wysokość opłat za: (...)b) przeprowadzenie badań technicznych."
rozporządzenie MI "§ 3. 1. Za przeprowadzenie badań technicznych pojazdów pobiera się opłaty w wysokości określonej w tabeli opłat za badania techniczne pojazdów stanowiącej załącznik do rozporządzenia"

4

... nie zmienia to faktu, ze jezeli wartosc zamowienia przekracza 14000 euro, to musisz stosowac PZP sad

5

Grzech napisał/a:

Więc jak ewentualnie stosując ustawę Pzp wybrać najkorzystniejsza ofertę?

Np:

Kryterium I: Cena 80%
Kryterium II: Termin płatności 20% (nie wiecej niż 30 dni !!!)

Rozważyłbym również takie kryteria, jak:
- Lokalizacja stacji,
- Godziny otwarcia stacji.

6

załóżmy, że zorganizyję przetarg. W postępowaniu zostanie złożona jedna oferta przez wykonawcę, który ma stację 200 km od siedziby mojej placówki. Muszę ją wybrać jako najkorzystniejszą!!! Gdy tymczasem 100 m od mojej jednostki jest okręgowa stacja, w której po dokładnie takich samych cenach mogę wykonać przeglądy, ale ta stacja nie złoży oferty więc będę jeżdził pojazdami 200 km żeby zrobić przegląd!!! Czy to jest celowe i oszczędne wydatkowanie środków publicznych???!!!

7

Grzech napisał/a:

załóżmy, że zorganizyję przetarg. W postępowaniu zostanie złożona jedna oferta przez wykonawcę, który ma stację 200 km od siedziby mojej placówki. Muszę ją wybrać jako najkorzystniejszą!!!

Niestety... Rozważ warunek przedmiotowy: Lokalizacja do 100 km.

Grzech napisał/a:

Gdy tymczasem 100 m od mojej jednostki jest okręgowa stacja, w której po dokładnie takich samych cenach mogę wykonać przeglądy

Dobrze  by bylo zeby firma chciala wziasc udzial w postepowaniu wink Wiesz co mam na mysli???

Grzech napisał/a:

Czy to jest celowe i oszczędne wydatkowanie środków publicznych???!!!

Nie jest.

8

w takim wypadku musiałbym ograniczyć do 100 m, bo niby dlaczego mam przepłacać?

9

Niech żyją "życiowe" procedury!!!!