1

Temat: Za zgodność z oryginałem

PN, poniżej progów, dokumenty tj. US, ZUS, KRS, nie zostały opatrzone klauzulą za zgodność z oryginałem,są tylko podpisane przez uprawnionych przedstawicieli, i piczątka firmowa.Uznać?

2

Odp: Za zgodność z oryginałem

Jeżeli wymagaliście oryginałów albo kopii potwierdzonych za zgodność z oryginałem, a otrzymaliście kopie bez potwierdzenia za zgodność z oryginałem to spokojnie wezwijcie do uzupełnienia.

3 (edytowany przez MIRAS 2009-01-19 11:09:19)

A.S. napisał/a:

PN, poniżej progów, dokumenty tj. US, ZUS, KRS, nie zostały opatrzone klauzulą za zgodność z oryginałem,są tylko podpisane przez uprawnionych przedstawicieli, i piczątka firmowa.Uznać?

Myśle, że można - dla pewności sam/a możesz taki dokument opatrzyć klauzulą "ZA ZGODNOŚĆ Z ORYGINAŁEM" wink

4

No ja nie wiem MIRAS kiedy Ty mówisz poważnie, a kiedy żartujesz tongue

Warto zwrócić uwagę na treść par. 4 ust. 1 rozporządzenia o dokumentach, z którego wynika, że dokumenty są składane w formie oryginału albo kopi poświadczonej za zgodność z oryginałem.

Nie wydaje mi się, żeby A.S. mógł potwierdzić za zgodność z oryginałem, jeżeli tego oryginału nie widział, no ale różne już dziwne rzeczy w zamówieniach widziałem:)

pzdr

5

Ikant napisał/a:

No ja nie wiem MIRAS kiedy Ty mówisz poważnie, a kiedy żartujesz tongue

Do myślinika było powaznie, potem troche mniej... wink

6

Ikant napisał/a:

Nie wydaje mi się, żeby A.S. mógł potwierdzić za zgodność z oryginałem, jeżeli tego oryginału nie widział, no ale różne już dziwne rzeczy w zamówieniach widziałem:)

A.S. ma kopię z pieczątkami i podpisami, brakuje mu tylko klauzuli: "ZA ZGODNOŚĆ Z ORYGINAŁEM" smile Czyż nie A.S. ???

7

jak juz kiedys wspominalem co za duzo to nie zdrowo smile napewno protestu ani odwolania na tym sie nie wygra smile

8

Zgadza się MIRAS, mam kopie dokumentu, właściwie podpisane i opioeczętowane, brakuje za zgodność!

9

Dlatego skłaniałbym sie do tego zeby uznac smile

10

Non possumus! smile

A.S. Odpowiedz sobie proszę na następujące dwa pytania:
1. Czy posiadasz oryginały dokumentów tj. informację z KRS, zaświadczenie z US i ZUS?
2. Czy posiadasz potwierdzone za zgodność z oryginałem kopie w/w dokumentów?

Jeżeli na oba pytania, udzieliłeś odpowiedzi negatywnej, to moim zdaniem należy to traktować jako faktyczny brak w ofercie w/w dokumentów.

Oczywiście protestu i odwołania się na tym nie wygra, ale niesmak pozostaje:)

Jeżeli jednak bardziej doświadczeni koledzy i koleżanki myślą inaczej, nie pozostaje mi nic innego jak przyjąć taką opinię "doktryny":):)

pzdr

11

Ikant napisał/a:

Oczywiście protestu i odwołania się na tym nie wygra, ale niesmak pozostaje:)

To fakt, pozostaje...

Stad moj pierwszy post brzmial: Myśle, że można - dla pewności sam/a możesz taki dokument opatrzyć klauzulą "ZA ZGODNOŚĆ Z ORYGINAŁEM" wink

12

A.S. napisał/a:

Uznać?

U Jamesa Bonda było - Świat to za mało.
U mnie jest - Podpis to za mało big_smile

13

Marko napisał/a:
A.S. napisał/a:

Uznać?

U Jamesa Bonda było - Świat to za mało.