1 (edytowany przez jamajka 2009-01-09 10:10:05)

Temat: Omyłka rachunkowa do poprawienia czy błąd w obliczeniu ceny?

Witam,
Ogłosiliśmy przetarg nieograniczony. W formularzu ofertowym wykonawca miał wskazać ceny za 5 usług z uwzględnieniem ceny netto, wartości VAT (bez określenia stawki), ceny brutto, bez sumowania usług i podawania łącznej ceny. I owszem podał, ale wszystko źle wyliczone, w każdej pozycji. Cena netto nie zgadza się z podatkiem VAT 22%, a to z kolei nie zgadza się z ceną brutto. Wychodząc od ceny brutto też nic nie pasuje. czy odrzucić ofertę z powodu błędu w obliczeniu ceny, czy traktować jako oczywistą omyłkę rachunkową i poprawić wyliczenie? Tylko od jakiej kwoty - brutto???

2

Odp: Omyłka rachunkowa do poprawienia czy błąd w obliczeniu ceny?

Nie wszyscy na raz...

3

1. Odrzucić
2. Poważnie przemyśleć wygląd formularza cenowego na przyszłość z naciskiem na totalne zmodyfikowanie
3. Ad.2 Rozumiem,że ceny netto są niezbędne do życia?

4

A gdzie konkretnie oferent popełnił błąd? Przyjął złą stawkę VAT czy były to pomyłki rachunkowe. Pytam, bo z opisu jakoś to dla mnie jasno nie wynika:P

5

Skąd wiesz co jest prawidłowe - netto czy brutto ? tongue
Vat źle wyliczony na dodatek - jeszcze mało Ikant ? wink

6

Sorki, doczytałem że była rubryka WARTOŚĆ VAT tongue Wcześniej jej nie zauważyłem, i jako wykonawca już miałem ochotę wybronić oferenta tongue

Racja Marko, oferta do odrzucenia.

pzdr

7

Opinia radcy prawnego była następująca: potraktować jako omyłkę rachunkową i poprawić na podstawie art. 87 ust. 2 uwzględniając konsekwencje rachunkowe dokonanych poprawek, wyliczyć od ceny netto i poczekać na opinię wykonawcy.

8

Masz to na piśmie ?? wink

9

Oczywiście, że tak