1

Temat: Zwrócić czy zatrzymać wadium?

Proszę o pomoc. Wezwałam wykonawcę do uzupełnienia kilku dokumentów, części brakowało a część była nieaktualna. Wykonawca dosłał mi te dokumenty, oprócz jednego, mając inne stanowisko w kwestii aktualności tego zaświadczenia. Wg ustawy o ochronie informacji niejawnych wykonawca nie ma racji. Wnioskuję, że nie posiada aktualnego zaświadczenia o przeszkoleniu pełnomocnika ds. informacji niejawnych. czy w tym wypadku zwracam czy zatrzymuję wadium? A co, jeśli przysłał mi to zaświadczenie z tą samą datą co załączone do oferty. Uznać, że uzupełnił? Wykluczyć i zatrzymać wadium? Jego oferta jest ofertą najdroższą, trzecią w kolejności i przewyższa kwotę jaką mamy na sfinansowanie zamówienia.

2

Odp: Zwrócić czy zatrzymać wadium?

art 46 4a  mowi wyraznie: nie zatrzymujesz jesli udowodni.....

choc z tym tematem nalezy ostroznie. ale za to jest bat na "wszystkowiedzacych" wink wiec  jesli nie uzupelnil a Ty jestes pewna swego to... smile

3

prosze o wyrażenie swojego zdania:
do oferty wykonawca nie dolaczyl zaswiadczen z zus i us.wezwalismy-uzupelnil ale z data pozniejsza niz otwarcie ofert.zostal wykluczony, wezwalismy go do wyjasnien zeby udowodnil ze to nie z jego winy, aby oddac mu wadium bo dostarczyl wadliwy dokument-z złą datą.wyjasnil pismem ze byl okres przedswiateczny i urzedy nie wyrabialy sie.Po tym pismie nic nam nie udowadniajacym wezwalismy jeszcze raz aby przyniosl kopie wnioskow o wystawienie zaswiadczen z data nadania przez US i ZUS.
odpisal nam tylko ze nie praktykuje zbierania kser tych wnioskow i ze on dokument uzupelnil wiec musimy mu oddac wadium.
A my nadal nie wiemy czy oddac czy zatrzymac??

4

Marko dlaczego nie wypowiesz się w tej sprawie...

5

Marta napisał/a:

Marko dlaczego nie wypowiesz się w tej sprawie...

Bo nie jestem wyrocznią Marto smile
Argument wykonawcy, że macie oddać wadium bo uzupełnił dokument jest argumentem ŻADNYM i nie ma wpływu na decyzje zamawiającego.

Z tego co widze to stanowiska wśród praktyków są dosyć podzielone co do tego jak ma sie zamawiający zachować. Jedni twierdzą, że w odniesieniu do dokumentów wystawianych przez urzędy zachodzi przesłanka braku przyczyn leżących po stronie wykonawcy (długotrwała procedura uzyskiwania dokumentu/opieszałość/etc)  i wadium należy oddać. Są też zdania odrębne i mają swe uzasadnienie. W Twoim przypadku sprawa sie sprowadza do ustalenia czy wykonawca udowodnił czy też nie udowodnił...
Jeśli przyjąć, że udowodnił to zrobił to dosyć lakonicznie powiem szczerze...

6

Niestety po raz kolejny muszę bronić oferenta smile (Marko odpuść:) )

Wydaje mi się, że oferent słusznie domaga się zwrotu wadium i wcale nie trzeba tu badać, czy zaistniały przyczyny nieleżące po jego stronie.

Przepis art. 46 ust 4a PZP mówi o oferencie, który "...nie złożył dokumentów lub oświadczeń...". Idąc dalej, skoro oferent złożył "jakieś" dokumenty ( w tym wypadku nawet te prawidłowe tylko, że nie potwierdzające stanu na dzień składania ofert) to może skutecznie wybronić się przed zarzutami Zamawiającego.

Wiem, że ten akurat zapis ustawy jest nieszczęśliwy, ale gdybym był pod ścianą i ryzykował utratą dużego wadium to właśnie tak bym się bronił.

pzdr

7

Ikant napisał/a:

to może skutecznie wybronić się przed zarzutami Zamawiającego.

Ale jak big_smile
Ps. Wykonawcom odpuszczam bez problemu - o ile mają racje tongue

8

A tak:
1. Na wezwanie zamawiającego składam ZUS i KRS który nie potwierdzania spełniania warunków udziału w postępowaniu na dzień składania ofert (dokumenty zawierają błędy)
Według mnie po tym działaniu, Zamawiający nie może już zatrzymać wadium na podstawie art. 46 ust. 4a PZP
2. Zamawiający wyklucza mnie z postępowania na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 3.
3. Moją ofertę uznaje się za odrzuconą.
4. Zgodnie z art. 46 ust 2 pkt 3 występuje z wnioskiem do Zamawiającego o zwrot wadium.
5. Zamawiający niezwłocznie zwraca moje pieniądze ;P

pzdr

9

Wszystko ok - brakuje tylko uzasadnienia dlaczego zamawiający nie może zatrzymać wadium w takiej sytuacji wink
Jakie błędy w dokumentach masz na mysli?

10

Marko napisał/a:

Wszystko ok - brakuje tylko uzasadnienia dlaczego zamawiający nie może zatrzymać wadium w takiej sytuacji wink
Jakie błędy w dokumentach masz na mysli?

1. bo "coś" złożyłem, więc przesłanka z art. 46 ust 4a jest niespełniona i zamawiający nie może zatrzymać wadium.
2. po wezwaniu moj dokumenty nadal zawierają błędy, oferta do odrzucenia na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 3.

11

Ikant napisał/a:

1. bo "coś" złożyłem, więc przesłanka z art. 46 ust 4a jest niespełniona i zamawiający nie może zatrzymać wadium.

Eee tam, "coś" to nie jest dokument potwierdzający spełnianie warunku wink

Ikant napisał/a:

2. po wezwaniu moj dokumenty nadal zawierają błędy, oferta do odrzucenia na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 3.

Jakie błędy ? Podałeś podst. do wykluczenia smile

12

w moim postepowaniu te dokumenty sa nieważne na dzień otwarcia ofert o czym mowi art 26 ust.3
wykluczyłam na podst. art. 24 ust. 2 pkt 3

13

Marko napisał/a:
Ikant napisał/a:

Eee tam, "coś" to nie jest dokument potwierdzający spełnianie warunku wink

Hmm... to z drugiej strony KRS i ZUS są dokumentami niewątpliwie łapiącymi się w zakresie art. 25 ust. 1 (+ rozporządzenie o dokumentach). Tak więc składając te dokumenty nie spełniam warunku z art 46 ust 4a, w postaci nie złożenia dokumentów lub oświadczeń z art. 25 ust. 1. Czyli moje "złożenie czegoś" jest na tyle silniejsze od "niezłożenia" niezbędnych dokumentów, iż skutecznie blokuje możliwość zatrzymania wadium.:)

Ikant napisał/a:

Jakie błędy ? Podałeś podst. do wykluczenia smile

Moje dokumenty nie potwierdzają warunków udziału w postępowaniu, na dzień w którym nastąpiło otwarcie ofert, czyli zawierają błędy.

Dalej wykluczenie mnie na podstawie art 24 ust. 2 pkt.3 oraz odrzucenie mojej oferty na podstawie art. 24 ust 4.

Następne etapy wyciągania pieniędzy już opisałem.

Marko, jeżeli widzisz jakiś błąd którego nie dostrzegam, to wskaż mi go od razu. Można by rzec "...kończ Waść, wstydu oszczędź" tongue

pzdr

14

Marta napisał/a:

w moim postepowaniu te dokumenty sa nieważne na dzień otwarcia ofert o czym mowi art 26 ust.3
wykluczyłam na podst. art. 24 ust. 2 pkt 3

I bardzo dobrze smile Teraz jeszcze tylko oddajcie wadium i będzie po sprawie:)

15

Ikant napisał/a:

Marko, jeżeli widzisz jakiś błąd którego nie dostrzegam, to wskaż mi go od razu. Można by rzec "...kończ Waść, wstydu oszczędź" tongue

Mówisz - masz wink
Błąd jest poniżej:

Ikant napisał/a:

Moje dokumenty nie potwierdzają warunków udziału w postępowaniu, na dzień w którym nastąpiło otwarcie ofert, czyli zawierają błędy.r

Co innego dokument niepotwierdzający spełniania warunku, co innego dokument zawierający błąd smile

16

Okej, fakt to są dokumenty nie potwierdzające spełnienia warunków udziału w postępowaniu.

Tylko, że to niewiele zmienia. Bo złożenie dokumentów nie potwierdzających spełnienia warunków udziału w postępowaniu jest dla mnie równoznaczne z nie złożeniem dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu.

Nadal podlegam wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 2 pkt. 3 a moja oferta podlega odrzuceniu na podstawie art. 24 ust. 4.

Chyba mamy pat smile

pzdr

17

Ikant napisał/a:

Bo złożenie dokumentów nie potwierdzających spełnienia warunków udziału w postępowaniu jest dla mnie równoznaczne z nie złożeniem dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu.

Przecież nikt (a na pewno ja) nie twierdzi inaczej. Nie w tym jest problem tylko w tym czy niezłożenie dokumentów potwierdzających spełnianie warunków nastąpiło z przyczyn leżących po stronie wykonawcy czy też nie - a raczej czy wykonawca udodnił zaistnienie przyczyn innych od jleżących u niego wink

18

niebawem będzie dostępne orzeczenie 1530/08 które tą sytuacje objaśnia w ten sposób iż dokument fizycznie jest uzupelniony, a więc wadium należy zwrócić :-)
poczekamy na kolejne orzeczenia i ciekawie sie będzie dziać

19 (edytowany przez Ikant 2009-01-21 12:39:01)

Marko napisał/a:
Ikant napisał/a:

Bo złożenie dokumentów nie potwierdzających spełnienia warunków udziału w postępowaniu jest dla mnie równoznaczne z nie złożeniem dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu.

Przecież nikt (a na pewno ja) nie twierdzi inaczej. Nie w tym jest problem tylko w tym czy niezłożenie dokumentów potwierdzających spełnianie warunków nastąpiło z przyczyn leżących po stronie wykonawcy czy też nie - a raczej czy wykonawca udodnił zaistnienie przyczyn innych od jleżących u niego wink

hehe...nadal mamy pat

Niezłożenie dokumentów > badamy przyczyny > zwracamy albo nie wadium.

Złożenie dokumentów ( zawierających błędy, nie potwierdzających udziału w postępowaniu) > odrzucenie oferty > zwrot wadium.

Tak jak to widzę.

No ładnie orzeczenie potwierdza działanie ustawodawcy, który ewidentnie spaprał sprawę tongue:P:P

pzdr

20

Ostatni raz....... tongue

Bym jako zamawiający mógł zabrać wadium muszą zaistnieć ŁĄCZNIE 2 przesłanki:

1. Wykonawca nie złożył dokumentu potwierdzającego spełnianie warunku (wcale, złożył ale nie potwierdza spełniania, złożył ale z błędami)
2. Nie udowodnił, że niezłożenie nastąpiło z przyczyn nieleżących po jego stronie.

AMEN

Marta - o jaki dokument chodziło w wtym wyroku?

21

dokument z ZUS lub US i chodziło też o to ze dokument uzupełniono ale data wystawienia tego dokumentu byla późniejsza niż otwarcie ofert.

22

Niestety nie mogę się zgodzić, ze na gruncie art 46 ust 4a, niezłożenie dokumentu powoduje taki sam skutek co złożenie dokumentu ( z błędami albo nie potwierdzającego)

Też już kończę bo się zmęczyłem:)

Dzięki za dyskusję i pzdr

23

Roma locuta causa finita smile ech, chyba jednak nie pójdzie tak gładko

KIO/UZP 1530/08

pzdr

24

Fart w tym wyroku polega na tym, że zabrano wadium wykonawcy posiadającemu interes prawny wink W każdym innym przypadku KIO powie - żegnamy...... bez rozpoznania smile

25

Według mnie:
dokument powinien być złożony bezwzględnie spełniający warunki na dzień otwarcia ofert i takiego dokumentu żąda Zamawiający jako uzupełnienia, przy czym uzupełnić go mozna tylko raz. Źle złożony dokument (z błędami) nie jest zgodny z wymogiem uzupełnienia jakiego żądał Zamawiający.
Reasumując zatrzymuję wadium i w razie coś idę do KIO:))