Temat: proteścik
Chcę odrzucić ofertę Wykonawcy, który w terminie 3 dni od dnia doręczenia zawiadomienia nie zgodził się na poprawienie omyłki, o której mowa w art. 87 ust. 2 pkt 3. Wykonawca nie wyraził zgody na poprawienie omyłki i powiedział, że jeżeli jego oferta zostanie odrzucona to wniesie protest do Zamawiającego.
Nurtują mnie dwie sprawy:
1) Czy jeżeli Wykonawca wniesie protest, mam uznać go za wniesiony po terminie - miał czas na wniesienie protestu 7 dni od chwili powzięcia wiadomości, że w SIWZ i kolejnej modyfikacji został przesunięty termin realizacji zamówienia na korzyść Wykonawcy (z 30.XI do 15.XII). Zaznaczam, że modyfikacja była ogłoszona 18.XII 2008r., a otwarcie ofert wyznaczono na 12.01.2009r.
2) Obawiam się, że druga sprawa jest bardziej skomplikowana, dałam tylko modyfikację ze zmianą terminu realizacji zamówienia, ale nie dokonałam zmian w samym formularzu ofertowym, który jest załącznikiem do SIWZ.
7 z 10 Wykonawców złożyli oferty z terminem realizacji 30.XI, Czy miałam prawo poprawić ich omyłkę i tym samym żądać od nich zgody lub niezgody na poprawę?
Proszę o pomoc!