1 (edytowany przez brechu 2006-11-07 07:20:25)

Temat: uzupełnianie dokumentów art 26 ust. 3

Stan faktyczny: dwóch wykonawców złozyło oferty
Pierwszy: w wykazie wykonanych robót przedstawił roboty o wartości mniejszej niż wymagana, nie dołączył dok. potwierdzających należyte wykonanie.
Drugi: na załączonym wykazie przedstawił wykonanie zadań , których tożsamość (odpowiadanie?) z robotami zamawianymi budzi wątpliwości (np obejmowały usługi)

Pierwszego wzywam do uzupełnienia dokumentów a on mi przedstawia referencję potwierdzającą wykonanie zadania którego wartość jest za mała i referencje innego zadania nie ujętego w wykazie z wartością wystarczającą.

Drugi przedstawia nowy wykaz wraz z referencję potwierdzającą wykonanie zadania którego wartość jest wystarczająca,

Pierwszego wykluczam (w jego wykazie nie było błędu).

Drugiego uznaję za ok (poprawił błąd- błędem było ujęcie w wykazie robót nieodpowiadających rodzajem ).

Jeśli nie tak to jak?

A jeśli referencje obejmują dostawy trwające (tzn że dostawy od dnia podpisania do dnia dzisiejszego zostały zrealizowane należycie (dostawy realizowane okresowo ale nie okresowe w rozumieniu ustaw)? Bo z okresowymi to mam jakiś taki mniejszy problem ;-(

2

Odp: uzupełnianie dokumentów art 26 ust. 3

Jeśli po uzupełnieniu obaj spełniają warunki, to ja bym ich nie wykluczał.

3

Czyli uznajesz, że zamiana dokumentów potwierdzających spełnienie warunków udziału w postępowaniu jest w trybie "uzupełnienia" możliwa?

Pozdrawiam

4

brechu napisał/a:

Pierwszy: w wykazie wykonanych robót przedstawił roboty o wartości mniejszej niż wymagana, nie dołączył dok. potwierdzających należyte wykonanie.
Drugi: na załączonym wykazie przedstawił wykonanie zadań , których tożsamość (odpowiadanie?) z robotami zamawianymi budzi wątpliwości (np obejmowały usługi)
(

Gdyby zastosować opinie UZP to moim zdaniem obaj są do wykluczenia. Nie ma podstaw do wzywania do uzupełnienia bo oba dokumenty są ok formalnie a wykazanie robót nietożsamych z zamawiajnymi nie kwalifikuje sie jako błąd...

5

Marko mógłpyś podać linka do tych/tej opini?
Choć jak to mówią dobrymi opiniami piekło brukowane :-(
Pozdrawiam

6

brechu napisał/a:

Choć jak to mówią dobrymi opiniami piekło brukowane :-(

Może i tak ale orzecznictwo też idzie w tą strone...

http://www.uzp.gov.pl/prawo/opinie_new/uzupelnianie%20dokumentow.pdf

7

A to czytałem, czytałem:

Skutkiem błedu wykonawcy może byc jednak sytuacja w której tresc dokumentu nie
potwierdza spełniania warunków udziału w postepowaniu. Przykładowo zamawiajacy
opisujac sposób oceny spełniani warunku posiadanego doswiadczenia wymaga, by
wykonawca wykonał w ciagu ostatnich 5 lat co najmniej dwie roboty o podobnym
charakterze. Wykonawca przedstawiajac wykaz robót wskazał, i w ciagu ostatnich 5 lat
wykonał tylko jedna robote budowlana, zas druga została wykonana np. 6 lat temu. W takiej
sytuacji, dokument nie potwierdza spełniania warunku posiadanego doswiadczenia, stad te
wykonawca powinien co do zasady podlegac wykluczeniu z postepowania na podstawie art.
24 ust. 1 pkt 10. Może sie jednak okazac, i wykonawca błednie podał date wykonania
drugiej z robót wykazujac to w ewentualnie złożonym protescie (lub w wyjasnieniach). W
takiej sytuacji wydaje sie zasadnym uznanie protestu za zasadny i zażądanie od wykonawcy
uzupełniania dokumentu.

Poszedłem na skróty i nie czekałem na protest.
Drugi wykonawca: Z dokumentów potwierdzających wykonanie zadania wynika, że wykonawca wykonywał między innymi roboty tożsame z zamawianymi, nie wykazał jednak, jaką wartość stanowiły (podał wartość całego zadania w którym były roboty innego rodzaju).

A w pierwszym przypadku: brak dokumentów potwierdzających należyte wykonanie umowy  stanowi chyba podstawę do wezwania wykonawcy do ich uzupełnienia w trybie art 26.3 (mimo że ich wartość jest niewystarczająca). Nie widzę w tym art. żadnej możliwości odstąpienia od takiego działania (poza koniecznością unieważnienia postępowania )

8

brechu napisał/a:

Poszedłem na skróty i nie czekałem na protest.

Twoja wola smile

brechu napisał/a:

brak dokumentów potwierdzających należyte wykonanie umowy  stanowi chyba podstawę do wezwania wykonawcy do ich uzupełnienia w trybie art 26.3 (mimo że ich wartość jest niewystarczająca).

Brak dokumentu a dokument który nie potwierdza spełniania warunku to 2 różne historie. Jeśli złożył dokument poprawny formalnie ale nie potwierdza on spełniania warunku to nie ma podstawy do wezwania moim zdaniem

9

Ładne jaja:
Potwierdzeniem spełnienia warunków udziału w postępowaniu miały być m.inn:
Wykaz zrealizowanych robót  dpowiadających swoim rodzajem i wartością(...)  wraz z dokumentami potwierdzającymi ich należyte wykonanie.
Pierwszy wykonawca dostarczył dokument wykaz zawierający roboty o wartości mniejszej niż wymagana ale/i bez dokumentów potwierdzających ich należyte wykonanie.

Rozumiem że Twoim zadaniem w tym przypadku nie było podstaw do żądania dokumentów potwierdzających należyte wykonanie.

Czytając literalnie:  "Zamawiający wzywa wykonawców"  co też uczyniełem, mea culpa. więcej się do stosowania @#$% ustawy nie przyznam ;-)

A w przypadku drugiego wykonawcy spodziewałem się raczej dokumentu(referencji) z których wynikałaby wartość odpowiadających swoim rodzajem i wartością(...) robót przedstawionych w ofercie   (coś w stylu: wartość wykonanych przez wykonawcę X robót polegających na ...... wynosiła ......).
A dostałem nowy wykaz i nowe referencje i kompletnie nie wiem jak do tego podejść (w końcu czy wymianę dokumentów mozemy uznać za ich uzupełnienie?).

Uff ale się rozpisałem

10

brechu napisał/a:

Pierwszy wykonawca dostarczył dokument wykaz zawierający roboty o wartości mniejszej niż wymagana ale/i bez dokumentów potwierdzających ich należyte wykonanie.

Tu należałoby wezwać do uzupełnienia dokumentów potwierdzających - ale nie wykazu. I teraz tak - uzupełni dokumenty potwierdzające ale i tak podlega wykluczeniu bo w wykazie wypisał roboty o niższej od wymaganej wartości... Chyba, że załączy dokumenty potwierdzające do innych robót niż te z wykazu a z tych dokumentów bedzie wynikała wartość robót odpowiadająca ogłoszeniu lub siwz - można by uznać, że spełnia...

11

Marko!
Napisałeś:
"Tu należałoby wezwać do uzupełnienia dokumentów potwierdzających - ale nie wykazu. I teraz tak - uzupełni dokumenty potwierdzające ale i tak podlega wykluczeniu bo w wykazie wypisał roboty o niższej od wymaganej wartości..."
I zgadzam się z toba w 100%
Ale wątpliwości moje budzi dalsze zdanie: "Chyba, że załączy dokumenty potwierdzające do innych robót niż te z wykazu a z tych dokumentów bedzie wynikała wartość robót odpowiadająca ogłoszeniu lub siwz - można by uznać, że spełnia.."
Dokładnie tak, facet przesłał referencje z których dokładnie wynika, kiedy, co i za ile zostało należycie wykonane i na ich podstawie możnaby wnioskować że spełnia warunki.
Ale ten brak wykazu ...
Zwłaszcza, że per analogiam należało by potraktować drugiego wykonawcę i uznać, bo on dostarczył nowy wykaz i referencje.
Ale czy dokonana w ten sposób de facto wymiana dokumentów wypełnia definicję uzupełnienia?
Ależ ja to czepialski jestem.
pozdrawiam

12

brechu napisał/a:

Ale ten brak wykazu ...

Ha, brak wykazu można olać jeśli referencje zawierają wszystkie informacje, które miały być zawarte w wykazie wink - przynajmniej wg niektórych ZA

13

He he teraz to już nic nie wiem (tzn taki mondry jestem a taki gupi).
Chyba rzucę monetą (strach pomyśleć co będzie jak stanie na krawędzi).

Jeżeli jeszce powiem, że mam kłopot z zawiadomieniem o odrzuceniu ofert w przypadku unieważnienia postępowania to będzie już naprawdę wesoło. A może ktoś mi poda (sory za wygodnictwo) podstawę prawną do zawiadomienia wykonawcy o odrzuceniu jego oferty jeżeli nie doszło do wyboru oferty najkorzystniejszej?
Pozdrawiam czytających

14

brechu napisał/a:

A może ktoś mi poda (sory za wygodnictwo) podstawę prawną do zawiadomienia wykonawcy o odrzuceniu jego oferty jeżeli nie doszło do wyboru oferty najkorzystniejszej?

Ano nie ma takowej wprost smile Jednakże z czysto praktycznego punktu widzenia:
- co by unieważnić postępowanie na podst. 93.1.1 to wpierw trzeba oferty (o ile są) odrzucić. I teraz tak - odrzucam i już (bez uzasadnienia) - wolno mi bo nie mam obowiązku. Efekt potencjalny - protest -> w rozstrzygnięciu protestu już musze podać uzasadnienie faktyczne i prawne wiec jeśli mam racje to wykonawca sie uspokoi. Pytanie tylko po co mam sie narażać na przeciąganie postępowania z powodu protestów jak moge wszystko klarownie wyjaśnić przy odrzuceniu i tym samym przynajmniej zmniejszyć ryzyko protestu? wink

15

Jeszcze was trochę pomęczę
I Ciebie Marko jeśli można.
napisałeś:

Marko napisał/a:

(...) Chyba, że załączy dokumenty potwierdzające do innych robót niż te z wykazu a z tych dokumentów bedzie wynikała wartość robót odpowiadająca ogłoszeniu lub siwz - można by uznać, że spełnia...

Naprawdę uznałbyś takie postępowanie za dopuszczalne?
Działając w ten deseń uratowałbym postępowanie (ciekaw jestem co z moim hm'zapleczem') ale mam straszne opory. Po prostu takie naciąganie już mi strasznie doskwiera a wolałbym być bardziej przekonany do takiej zamianki.

Argument za: skoro zamawiający chciał dokumentów potwierdzających spełnianie warunków i ich zażądał w trybie art. 26.3 to je dostał, nigdzie w ustawie nie jest napisane, że muszą być uzupełniane dokumenty juz złożone. Nie ma wyrażnego (a tylko taki moim zdaniem obliguje do działania zamawiającego) zakazu dostarczania "innych" dokumentów potwierdzających udział w postępowaniu.
Argumenty przeciw: ???? może ktoś z Państwa?

Wiem, że 26.3 wzbudza straszne kontrowersje (o datach dokumentów nie wspominam) ale tak to jest jak się na kolanie pisze nowele.

16

Uzupełnianie jest dopuszczalne w 2 przypadkach:
1.nie złożył dokumentu potwierdzającego spełnianie warunku
2.złożył dokument z błędem.
Jeśli mnie tak ciągniesz za język to moje prywatne zdanie ad.1 jest takie - jeśli złożył dokument który nie potwierdza spełniania warunku (np. wykazał roboty o mniejszej wartości) to tym samym nie złożył dokumentu potwierdzającego spełnianie warunku i można go wezwać. Tyle że UZP twierdzi inaczej...

17

Tyle, że UZP twierdziło np (pod starą ustawą) że protestu złożony faksem jest nieskuteczny. Mogę nawet podać stronę z niebieskiej książeczki na której to było czarno na białym.
Potem się odwidziało. Tak jak w przypadku kilku innych spraw.
Mnie bardziej interesuje co "mówi" ustawa.
A ustawa w tej kwestii milczy. Skoro milczy to zamawiający nie może działać bez podstawy prawnej! No bo jakże to tak, wykluczyć bez podstawy prawnej!
Pozdrawiam

18

Oj tam, ja wcale nie jestem zwolennikiem opinii UZP, tyle że póki co opinie tą podzielają ZA i jechanie na arbitraż ze zdaniem odmiennym jest lekkim kamikadze wink.

19

Ale sytucja jest troszke inna. I o to troszkę chodzi. Bo klient nie złozył dokumentów potwierdzających należyte wykonanie roboty. Przy okazji tylko można stwierdzić, że roboty przedstawione miały za niską wartość ale, moim zdaniem, fakt ten nie usprawiedliwia nie wezwania do uzupełnienia dokumentów, które jest obligiem.
A  że facet się schytrzył i przedstawił inną robotę, to jak go wykluczyć skoro spełnia warunki. Sam przyznałeś, że można go uznać.
A z tym kamikadze to masz rację, znajom pojechał tam w sprawie dot. przywrócenia terminu przez przyłączenie się do protestu, sprawa znana, ograna i praktycznie można było nie jechać tylko czekać na odrzucenie odwołania. Ale znalazł się skład, który stwierdził, że wszystko ok i chłopak wrócił na tarczy. Ry(?)zyk-fizyk.