1

Temat: Informacja banku - ogólna czy kwotowa ?

Niestety ostatnimi czasy znów zostałem przeczołgany przez zamawiających, którzy nie akceptowali opinii bankowej z zapisem "na dzień xx/yy/zzzz. saldo na rachunku zamknęło w średniej kwocie sześciocyfrowej w pełnych PLN", twierdząc że tylko zapis liczbowy jest do zaakceptowania.

Dodam, że za każdym razem, kiedy zostałem wzywany do uzupełnienia oferty chodziło o opinię bankową potwierdzającą środki na kwotę min 50 tys lub 30 tys.

Te ostatni dwa razy, załatwiłem po najmniejszej linii oporu i dosłałem "prawidłową" opinię, jednak więcej razy nie mam ochoty się podkładać. Dlatego proszę o wszelkie argumenty, które pomogą wytłumaczyć Zamawiającym, że się mylą.

pzdr

2

Odp: Informacja banku - ogólna czy kwotowa ?

Najprościej jak można - kwota sześciocyfrowa to minimum 100.000. Jeśli warunek był na jakąkolwiek niższą kwote to dokument z takim zapisem potwierdza spełnianie warunku

3

Niestety z doświadczenia wiem, że nie dla wszystkich jest to tak oczywiste smile

4

A tu widzisz bym bronił wykonawcy i olał wezwanie zamawiającego. Niech spróbuje wykluczyć... big_smile

5

tongue Ja wiem, zawsze bronisz wykonawcy o ile mają rację.

Niestety przetarg był zbyt ważny a czasu za mało, żeby się zapienić ;( Ale następnym razem nie odpuszczę...

6

Może komuś się jeszcze przyda: Wyrok SO w Katowicach z 14.08.2006r. XIX Ga 320/06

pzdr

7

nie mialbym tu zadnych watpliwosci przecioez bank okresla zdolnosc w pelnych zlotych smile