1

Temat: wykluczenie Wykonawcy

Witam wszystkich, żądaliśmy co najmniej 20 pracowników do wykonania określonego zadania. Wykonawca w ofercie wpisał 28,  4 z nich nie spełnia wymagań jakie postawiliśmy osobom wyk. czynności w realizacji zamówienia. Dodam, że nie zaznaczyliśmy ilu ich dokładnie ma być, określiliśmy minimum. W SIWZ zaznaczyliśmy, że wszyscy pracownicy Wykonawcy muszą spełniać nasze wymogi. czy mam prawo odrzucić oferte jeżeli mimo wezwałania o uzupełnienie dokumentów Wykonawca nam ich nie uzupełnił. Pzdrawiam i prosze o pomoc.

2

Odp: wykluczenie Wykonawcy

Sabina napisał/a:

Witam wszystkich, żądaliśmy co najmniej 20 pracowników do wykonania określonego zadania. Wykonawca w ofercie wpisał 28,  4 z nich nie spełnia wymagań jakie postawiliśmy osobom wyk. czynności w realizacji zamówienia.

Coś dzis jest z matematyką nie tak wink
Skoro wskazał 28 / a 24 spełnia / a chciałaś 20 to po co wzywałaś ?

3 (edytowany przez MIRAS 2009-01-29 09:04:41)

Marko, problem tkwi w tym:

Sabina napisał/a:

W SIWZ zaznaczyliśmy, że wszyscy pracownicy Wykonawcy muszą spełniać nasze wymogi.

Na pytanie, czy wszyscy spełniają: odpowiedź brzmieć powinna: NIE, a przynajmniej wykonawca tego nie udokumentował.

4

Abstrahując od precyzji warunku nie jestem skłonny interpretować tego zapisu w inny sposób niż taki: jeśli 20tu spełnia wymogi to warunek jest spełniony.

5

Nie mozesz abstrahujac - sytuacja dotyczy konretnego stanu faktycznego. Moim zdaniem zamawiający warunek okreslil nieprecyzyjnie - stad problemy i watpliwosci.

6 (edytowany przez MIRAS 2009-01-29 09:15:22)

Sabina napisał/a:

czy mam prawo odrzucić oferte jeżeli mimo wezwałania o uzupełnienie dokumentów Wykonawca nam ich nie uzupełnił.

Gdybym mial decydowac w oparciu o opisany stan faktyczny, mimo wszystko, nie wykluczyłbym wykonawcy, tym bardziej nie odrzuciłbym jego oferty.

7

miras jestes jak wielka horagiew smile

spelnia min. 20 tzn. nie wzywac i nie wykluczac/odrzucac

8

Chciałem tylko zwrocic uwage Sabinie by w przyszlosci nie popelniala takich bledow wink

9

ale jaka ja mam gwarancję, że po podpisaniu umowy nie dostanę do realizacj zamowienia tych lektorów którzy nie spełniaja wymogów?

10

taka ze masz ich wykaz i wiesz ktorzy spelniaja - to oswiadczyl wykonawca.

11

W siwz napisal, że wszyscy prac. przedstawieni przez Wyk, musza sp[elniac wymogi. Zamawiajacego to nie obchodzi ile osób będzie realiz. zam. może być ich nawet trzystu, a może być 20. ale każdy z nich ma spelnić nasze wymogi

12

Sabina napisał/a:

ale jaka ja mam gwarancję, że po podpisaniu umowy nie dostanę do realizacj zamowienia tych lektorów którzy nie spełniaja wymogów?

... to juz kwestia postanowien umowy. 1.    Przykład:

Po stronie wykonawcy obowiązkowo uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia będzie Pan/i ?????????????????????. ? osoba/y spośród osób, o których mowa w załączniku nr ? do oferty wykonawcy (część A) posiadająca/e stosowne uprawnienia potwierdzone przez wykonawcę zgodnie z wymogami SIWZ oraz osoba/y spośród osób, o których mowa w załączniku nr ? do oferty wykonawcy (część B) posiadająca/e wymagane doświadczenie i stosowne kwalifikacje.

13

nie mamy takiego zapisu w umowie, nie przwidzieliśmy go chyba, że zał. z wykazem lektorów wystarczy. a poza tym ta oferta jest o wiele o wiele dla nas za droga.

14

poza tym po co dają 28, skoro mają zamiar oddelegowac do tego zadania tylko 20. dla mnie to nielogiczne
halo Panowie?

15 (edytowany przez Ikant 2009-01-29 10:16:25)

Marko napisał/a:

Abstrahując od precyzji warunku nie jestem skłonny interpretować tego zapisu w inny sposób niż taki: jeśli 20tu spełnia wymogi to warunek jest spełniony.

Popieram w całej rozciągłości:)

Sabina napisał/a:

poza tym po co dają 28, skoro mają zamiar oddelegowac do tego zadania tylko 20. dla mnie to nielogiczne

Nie wiem:) Ale na pewno nie jest to powód do wykluczenia wykonawcy czy odrzucenia jego oferty.

Sabina napisał/a:

nie mamy takiego zapisu w umowie, nie przwidzieliśmy go chyba, że zał. z wykazem lektorów wystarczy. a poza tym ta oferta jest o wiele o wiele dla nas za droga.

Szkoda. Pamiętaj jednak, że oferta jest załącznikiem do umowy, więc zawsze możecie sięgnąć głębiej.

A tak z ciekawości, jeżeli Wasz szacunek nie zakładał tekiej kwoty to co zrobicie?

pzdr

16

mamy wykonawcę, który mieści się w cenie i spelnia wszystkie wymagania, dziękuję za pomoc i pozdrawiam

17

Sabina napisał/a:

jak najbardziej logiczne, masz 28 i wybierz sobie którzy Ci pasuja byle minimum 20 bylo wink a moze wymogi byly dla wykonawcy nie dokonca jasne , kto wie wink

18

robię tak od ljakiegoś czasu i zawsze bylo ok, tylko teraz nie sprecyzowałm chyba tego wystrczająco jasno. ale na szczęście nie jest za póżno by ustrzeć się poważniejszych blędów smile