1

Temat: zamówienia dodatkowe

Mam prośbę. czy ktoś z was mógłby mi na przykładzie wytłumaczyć różnicę między zamówieniem dodatkowym a uzupełniającym bo się totalnie zamotałam. Niby wiem o co chodzi, ale potrzebuję konkretów?

2

Odp: zamówienia dodatkowe

Bardzo krotko:

- uzupelniajace: mozez przewidziec, mozesz udzielic po zrealizowaniu zamowienia podstawowego;
- dodatkowe: nie moglas przewidziec, udzielasz w trakcie realizacji zamowienia podstawowego.

3

dzięki!
czyli: zakładając że robię drogę ale w tej chwili nie wiem czy będziemy musieli zrobić jeden zjazd więcej (przepust), a jest to prawdopodobne to spokojnie moge to zlecić po zakończeniu realizacji zamówienia o ile założyłam taką opcję w ogłoszeniu?

4

cd poprzedniego bo nie dopisałam: jako zamówienie uzupełniające oczywiście

5

tak - ale zamowienie podstawowe musi byc udzielone w trybie PN lub PO

6

tak, tak będzie. właśnie piszę SIWZ. Dzięki wielkie za pomoc. smile

7

co do uzupełniających- ostatnio na szkoleniu dowiedziałam się że mogą one wystapić przed zakończeniem zamówienia podstawowego i po.co wy na to?

8

Ustawa mówi o 3 latach od udzielenia - czyli od zawarcia umowy. I TYLE

9

no tak od zawarcia- jak podpiszesz to dopiero wykonują roboty:-)nie po zakończeniu robót.

10 (edytowany przez MIRAS 2009-01-30 19:51:18)

Marta napisał/a:

co do uzupełniających- ostatnio na szkoleniu dowiedziałam się że mogą one wystapić przed zakończeniem zamówienia podstawowego i po.co wy na to?

Uzupełniające - mozna w trakcie realizacji i po, jesli od zawarcia umowy nie upłynelo 3 lata;
Dodatkowe - tylko w trakcie realizacji.