1

Temat: kwalifikacje

własnie sporzadzam siwz na fortgate - to takie urządzenie do ochrony sieci itd
chcemy aby wykonawca nam je dostarczyl, wdrożyl i przeszkolil pracowników. czy moge żadać od wykonawcy certyfikatu/zaświadczenia albo innego dokumentu wystawioengo przez producenta urzadzenia ze pracownik ukonczyl kurs specjalistyczny
Rozp. w sprawie dok. mówi ze moge żadać:
a) dokumentów potwierdzajacych  uprawnienia jesli wynika to z ustawy
b) § 1 ust. 2 pkt 5) - wykazu osób - WRAZ Z INFORMACJAMI NA TEMAT ICH KWALIFIKACJI ZAWODOWYCH...itd
myslałam zeby moj wymóg podpiąc pod pkt b)
takie certyfikaty wydaja producenci sprzetu i wynika to z polityki ich firmy, potwierdzaja okreslone kwalifikacje z danej dziedziny . certyfikat wydawany jest po ukończeniu specjalistycznego kursu 
co wy na to moge żadać takiego dokumentu ? nie chce żeby produkt dostarczyła mi jakś firma "krzak" ktora nie ma pojecia jak to wszystko powinno funkcjonowac .

2

Odp: kwalifikacje

Z rozporządzenia wynika, ze mozesz żądać INFORMACJI, a więc nie samego certyfikatu, tylko oswiadczenia, ze dane osoby posiadają certyfikat.

3

no dobra ale oświadczenie to kazdy moze napisac a jak napsize i nie bedzie miał certyfikatu? skoro nie żadam to nie moge tego zweryfikowac tak? wiec moze skłamac wykonawca

4

Jak skłanie składając nieprawdziwe oświadczenie, wtedy naraża się na odpowiedzialność  z KC i KK.

5

Zobacz też art. 138c  ust. 1  p. 2 .

6 (edytowany przez Piotrek 2006-11-08 10:15:01)

dorota26 napisał/a:

skoro nie żadam to nie moge tego zweryfikowac tak?

mozesz zweryfikowac u wystawcy certyfikatu
ale gorąco odradzam stawianie takich warunków - przetarg jest b. łatwy do uwalenia

7

kurcze to co zrobic?
chce zeby urzadzenie ktore kupujemy wdrozyl u nas ktos kto ma odpowiednie przeszkolenie i sie na tym zna? ponadto musi tez przeszkolic naszych pracowników?

8

Przed firmą-krzak mozna sie zabezpieczyc wysokim wadium, wysokim zabezpieczeniem, długim terminem płatności, wysokimi karami, ostrymi warunkami gwarancji itp. - generalnie zapisami umowy, a nie warunkami udziału. Warunki lepiej dawac jak najbardziej "płaskie".

9

oki dzieki za pomoc

10

a mam jeszcze takie pytania
chyba moge żadać od wykonawców aby zlożyli mi instrukcje konfiguracji sprzętu w języku polskim. to pewnego rodzaju specyfikacja techniczna ale bardziej szczegółowa , moj nformatyk twierdzi ze dzieki temu najlepiej bedzie mu porownac oferty ?