1

Temat: Zamówienie z wolnej ręki selektywna zbiórka odpadów

Gmina ma opracowany program gospodarowania odpadami, na mocy zarządzenia BM, który określa i wskazuje firmę odpowiedzialną za selektywną zbiórkę odpadów w mieście.

W ramach w/w programu realizuje zadania:
selektywna zbiórka odpadów wielkogabarytowych, BIO niebezpiecznych wartość 150.000 zł

Obsługa miejsc selektywnej zbiórki odpadów wartość 100.000 zł

Ustawa pzp mówi

Art. 67. 1. Zamawiający może udzielić zamówienia z wolnej ręki, jeżeli zachodzi co najmniej jedna z następujących okoliczności:
1)   dostawy, usługi lub roboty budowlane mogą być świadczone tylko przez jednego wykonawcę:
a)  z przyczyn technicznych o obiektywnym charakterze,
b)  z przyczyn związanych z ochroną praw wyłącznych, wynikających z odrębnych przepisów,
c)  w przypadku udzielania zamówienia w zakresie działalności twórczej lub artystycznej;

Czy jeżeli plan gospodarki odpadami wskazuje firmę odpowiedzialną za selektywną zbiórkę odpadów można skorzystać z  z przyczyn związanych z ochroną praw wyłącznych, wynikających z odrębnych przepisów (plan gospodarki odpadami) i udzielić zmówienia z wolnej ręki firmie wskazanej w w/w planie ?

2

Odp: Zamówienie z wolnej ręki selektywna zbiórka odpadów

smile

a dlaczego wskazano ta firme?

3

Ponieważ jako jedyna posiada posiada swoją bazę oraz siedzibę na terenie miasta.

Aktualnie nic się w tej kwestii nie zmieniło, żadna z innych konkurencyjnych firm nie posiada zarówno bazy jak i siedziby na terenie miasta.

Te zapisy w planie gospodarowania odpadami mi osobiście się nie podobają bo utrudniają uczciwą konkurencję.

Jednak gdy ogłoszę przetarg i napiszę jako wymagania iż  firmy muszą spełnić wymogi zawarte w planie gospodarki odpadami  miasta, to efekt będzie ten sam ograniczę konkurencję do jednej firmy. Jeżeli nie postawie tego wymogu może wygrać firma, która nie spełni wymagań planu ?

I tak źle i tak nie dobrze sad

Dodam, że osoby które procowały przede mną na moim aktualnym stanowisku udzielały zamówień z wolnej ręki, ale ja nie jestem do końca pewien czy postępowały słusznie.

Mam jeszcze trochę czasu do namysłu więc szukam opinie i refleksje mile widziane.

4

troche dzwine to podejscie z WR. zrobilbym postepowanie i okreslil warunki a plan zmodyfikowal.

moze nikt z tworzacych nie wie ze istnieje ustawa PZP?

5

Sądzę że tworzący dobrze zdawali sobie sprawę plan jest z 2004r. a wtedy obowiązywały jeszcze niższe progi dla usług 6000 EURO.

W takim razie jeszcze przemyślę sprawę, ale zgadzam się z twoim zdaniem.

nr 1 zmodyfikować plan
nr 2 PN za którym również obstaje na konkurencyjnych warunkach

ale zastanawiam się jak interpretować ten zapis "z przyczyn związanych z ochroną praw wyłącznych, wynikających z odrębnych przepisów," w tej treści daje on bardzo szeroki zakres możliwości tylko do końca nie wiem co ustawodawca miał na myśli ( wynikających z odrębnych przepisów = plan gospodarki odpadami ? )

6

Powody zastosowania innego niż przetarg nieograniczony lub ograniczony z lat wcześniejszych:

Przyjęty uchwałami Rady Miejskiej X Program Ochrony Środowiska dala Gminy X i Plan Gospodarki odpadami miasta X zostały przed uchwaleniem uzgodnione przez organy wykonawcze województwa i powiatu i są spójne z odpowiednimi aktami prawnymi wyższego szczebla W obu tych dokumentach firma Y została wyznaczona jak jedyna do prowadzenia na terenie Gminy selektywnej zbiórki odpadów.

Teraz się dowiedziałem że istnieją również uchwały RM wskazujące konkretną firmę odpowiedzialną za selektywną zbiórkę odpadów.

Więc sprawa mi się trochę komplikuje ?

7

nie wiem jakie to sa "akty prawne wyższego szczebla" ?? moze urzad wydaje tylko 1 pozwolenie dot. selektywnej zbiórki odpadów?? moze sa jakies szczegolowe przepisy co do tematu?

na podstawie tego co piszesz - wydaje sie ze ktos za daleko poszedl...