1

Temat: Otwarcie ofert PILNE!!!

Czy zamawiający może żądać pisemnego wniosku od osób, które będą chciały mieć wgląd w oferty, równiez od wykonawców?

2 (edytowany przez lukas7 2009-02-06 07:58:28)

Odp: Otwarcie ofert PILNE!!!

Zaraz po otwarciu ofert nie spotkałem się z takim zwyczajem, aby żądać pisemnego wniosku od wykonawców w celu wglądu do ofert, jeśli któryś z wykonwców chce ma do tego prawo.
Natomiast w trakcie prac komisji zwykle jest tak, że wykonawca zwraca sie do zamawiającego z pisemnym wnioskiem o wgląd do ofert, a zamawiający wyznacza dogodny termin dla obu.

3

sprawdz rozp o protokole...

4

Marcia28 napisał/a:

Czy zamawiający może żądać pisemnego wniosku od osób, które będą chciały mieć wgląd w oferty, równiez od wykonawców?

same oferty udostępnia się już od chwili ich otwarcia art 96.3,  ustawa żadnego wniosku  nie wymaga.

5

Udostępnienie protokołu lub załączników może nastąpić poprzez wgląd w miejscu wyznaczonym przez zamawiającego, przesłanie kopii pocztą, faksem lub drogą elektroniczną, zgodnie z wyborem wnioskodawcy wskazanym we wniosku.

6

owszem, protokól wraz z zalącznikami udostępnia sie na wniosek zgodnie z rozporządzeniem ale po dokonaniu wyboru oferty najkorzystniejszej (art 96.3 )ale zanim to nastapi zgodnie z cd tresci tego pkt 3 "....oferty udostepnia sie od chwili ich otwarcia"...gdzie tu podstawa do żadania wniosku?? bo ja nie widze  wink

7

Zamawiający udostępnia protokół LUB załączniki do protokołu na wniosek.

8

lolilap napisał/a:

Zamawiający udostępnia protokół LUB załączniki do protokołu na wniosek.

czyli Twoim zdaniem wgląd do ofert już po otwarciu wymaga także wniosku, tak? a chyba o to pyta Marcia.

9

a jesli ktos przybedzie za 2 dni to zadasz wniosku?

10

lolilap napisał/a:

a jesli ktos przybedzie za 2 dni to zadasz wniosku?

sam sobie odpowiedz , ja juz napisalam co o tym sądze wink

11

madziulek napisał/a:

owszem, protokól wraz z zalącznikami udostępnia sie na wniosek zgodnie z rozporządzeniem

dlatego napisalem, iz w rozporzadzeniu mamy "lub"....

ja osobiscie stosuje wniosek o udostepnienie - jesli nie chcesz przeciez nie musisz. wink nikt Ciebie nie zmusi smile

nie zmienia to jednak tego, iz nie utrudniam wykonawcom wgladu do ofert. mam jednak slad dokonania tegoz.

12

lolilap napisał/a:

ja osobiscie stosuje wniosek o udostepnienie - jesli nie chcesz przeciez nie musisz. wink nikt Ciebie nie zmusi smile

nie tyle nie zmusi co brak jak dla mnie takiego uprawienia a słowa "od chwili" rozumiem jako bez wniosku i bez czekania ,to takie IMO wink

13

a IMO rozporzadzenie jest uszczegolowieniem tegoz art smile co jednoznacznie wynika z art96.5.2)

14 (edytowany przez Marcia28 2009-02-06 12:12:59)

Moje pytanie dot. samego otwarcia ofert - udostępniamy oferty na wniosek zainteresowanych, w tym również wykonawców czy bez wniosku?

15

IMO tak smile

zawsze mozesz wyrazic zgode - jesli juz upewnilas sie, iz mozesz wink - na miejscu.

16 (edytowany przez Marcia28 2009-02-06 12:43:51)

lolilap napisał/a:

IMO tak smile

zawsze mozesz wyrazic zgode - jesli juz upewnilas sie, iz mozesz wink - na miejscu.

Ło Matko, o co chodzi?;-)

Jako Zamawiający mogę żądać podczas otwarcia ofert takich wniosków ?

Pytanie 2 - Czy Zamawiający informuje osoby zainteresowane wglądem do ofert o terminie wglądu również pisemnie czy może telefonicznie, jesli jest to osoba nie posiadająca np. faxu?

17

lolilap napisał/a:

a IMO rozporzadzenie jest uszczegolowieniem tegoz art smile co jednoznacznie wynika z art96.5.2)

Lolilap ,jest tez ustawa o dostepie do informacji publicznej a tam art 10.2...
" Informacja publiczna, która może być niezwłocznie udostępniona, jest udostępniana w formie ustnej lub pisemnej bez pisemnego wniosku".

18

Marcia28 napisał/a:

Jako Zamawiający mogę żądać podczas otwarcia ofert takich wniosków ?

Marcia,rób jak uwazasz ale jesli mozesz je udostepnic tylko do wgladu na "juz" i nie utrudni to cd postepowania to nie ma takiej potrzeby.

19

uwazam iz szczegolowym uregulowaniem niniejszej sytuacji jest cytowane przeze mnie rozporzadzenie. i traktowane jest nadrzednie nad innymi ustawami.

W wniosek moze zlozyc napisany nawet odrecznie - Z moze wyrazic zgode "od razu" na tym samym pismie. trwa to kilka minut - nie ma z tym nigdy problemu.

z drugiej strony gdzie jest np zapis o tym iz MUSISZ udostepnic oferty po otwarciu a przed zapoznaniem sie z ich trescia przez Komisje?

nie zrozum mnie jednoczesnie zle - nie wolno utrudniac dostepu do Tych informacji ale IMO wniosek za kazdym razem skladaja Wykonawcy lub tez postronni smile (tez maja prawo)

20

lolilap napisał/a:

z drugiej strony gdzie jest np zapis o tym iz MUSISZ udostepnic oferty po otwarciu a przed zapoznaniem sie z ich trescia przez Komisje?

ja zazwyczaj nigdy nie robilam wykonawcom zadnych problemow (czesto bez wnioskow)w sensie dostepu do ofert ,nawet jak chcieli na juz ,sprawdzalam tylko czy w srodku nie ma informacji zastrzezonych jako tajne i niech sobie czytaja pod czujnym okiem kogos z zamówien wink

21

madziulek napisał/a:

ja ...zazwyczaj.... nigdy nie robilam wykonawcom zadnych problemow (czesto bez wnioskow)......;)

i o to wlasnie chodzi! smile nie robic problemow ale miec slad udostepnienia oferty w postaci wniosku.