1 (edytowany przez jamajka 2009-02-12 07:32:40)

Temat: Odrzucenie - niezgodność z siwz

Mam następujący problem, który muszę szybko rozwiązać.
Wykonawca w PN złożył formularz ofertowy, w którym wypełnił pola mające pozostać puste. Wygląda to tak:
1. Wycena w celu ustalenia opłaty za użytkowanie wieczyste (za jedną działkę):
a) do 2 działek,
b) 2-5 działek,
c) powyżej 5 działek.
Wykonawca powinien uzupełnić pola przy lit. a, b i c, i zrobił to, ale wpisał sobie jeszcze cenę po dwukropku ( czyli chyba chodzi mu o cenę tylko za jedną działkę). Żeby tego było mało - źle zsumował ceny brutto, podatku VAT i netto (zmniejszył o jakieś 50%) - to mogę poprawić.
Chcę odrzucić ofertę jako niezgodną z siwz. Czy słusznie?

2

Odp: Odrzucenie - niezgodność z siwz

Korzystając z okazji proszę jeszcze o pomoc w następującej sprawie: ten sam PN co powyżej, wykonawca złożył formularz ofertowy, ale w rubryce "termin realizacji" zamiast wpisać konkretnie ile dni potrzebuje na wycenę wpisał: +1 dzień za każdą działkę - w wierszu: powyżej jednej działki. W wierszu: "za jedną działkę" wpisał: 4 dni. Czy mam zsumować 4+1 i przyjąć termin 5-dniowy, czy pierw wezwać wykonawcę do wyjaśnienia?

3

jamajka napisał/a:

Korzystając z okazji proszę jeszcze o pomoc w następującej sprawie: ten sam PN co powyżej, wykonawca złożył formularz ofertowy, ale w rubryce "termin realizacji" zamiast wpisać konkretnie ile dni potrzebuje na wycenę wpisał: +1 dzień za każdą działkę - w wierszu: powyżej jednej działki. W wierszu: "za jedną działkę" wpisał: 4 dni. Czy mam zsumować 4+1 i przyjąć termin 5-dniowy, czy pierw wezwać wykonawcę do wyjaśnienia?

jeżeli masz wątpliwości wzywaj

4

Mam wątpliwości, bo obawiam się, że wykonawca i tak nie wskaże konkretnego terminu, tylko wpadnie na pomysł, że za każdą następną działkę termin będzie o dzień dłuższy, a nasz formularz tego nie przewiduje. Jest tylko jedno pole: "za każda następną działkę w kompleksie"