1

Temat: zmiany siwz i ogłoszenia

Witam
pierwszy raz po nowelizacji mam zmiany do siwz i ogłoszenia i proszę o potwierdzenie paru faktów bo po udzieleniu parudziesięciu odpowiedzi do siwz zalsował mi się już chyba mózg:

przetarg nieograniczony, powyżej progów (ogłoszenie DUUE)

1.nikt nie pobrał siwz  formie papierowej, pytania przysłali wykonawcy, którzy siwz pobrali ze strony: chyba nie muszę wysyłać im indywidulanie odpowiedzi skoro siwz nie porali w formie papierowej (zgodnie z art.38 ust.2) ? odpowiedzi zamieszczam tylko na stronie?

2. zmiana siwz w warunkach udziału w postępowaniu czyli zmiana w ogłoszeniu : stosuje art. 12a w moim przypadku 12a ust. 2 pkt. 1 i przedłużam termin składania ofert o 22 dni od dnia przekazania zmiany do DUUE?

za info z góry dzięki

2

Odp: zmiany siwz i ogłoszenia

1. ja przekazuje wszelkie zmiany siwz każdemu wykonawcy ktory sie ujawnił

3

1. nie - jeżeli ktoś zwrócił się z pytaniem to jesteś zobowiązana udzielić mu odpowiedzi (tzn na piśmie) art. 38.1, natomiast inni ewentualni zainteresowani korzystają ze strony art. 38.2
2. nie (nie koniecznie) jeżeli do otwarcia ofert zostało ci np. 10 dni to wystarczy że przedłużysz o 12 dni

4

danaug napisał/a:

1. nie - jeżeli ktoś zwrócił się z pytaniem to jesteś zobowiązana udzielić mu odpowiedzi (tzn na piśmie) art. 38.1, natomiast inni ewentualni zainteresowani korzystają ze strony art. 38.2
2. nie (nie koniecznie) jeżeli do otwarcia ofert zostało ci np. 10 dni to wystarczy że przedłużysz o 12 dni

dokładnie!!!

5

NALEZY ZWRÓCIC UWAGĘ, ŻE JEST TO ZAPYTANIE o SIWZ. Na zapytanie odpowiadamy jak w 38.2.
Natomiast , gdy wprowadzamy zmianę do SIWZ - to musimy robić tak, jak napisano w 38.4.

Niewskazana jest nadgorliwość - uwaga na nierówne traktowanie

DB

6

My tu "gadu gadu", a jest wyok UZP/ZO/0-2100/06. Może komuś się przyda :-)

7

na jakiej podstawie możemy tak zrobić aby przedłużyć tylko o 12 dni?? ok razem jest 22 ale w PZP jest mowa o 22 od dnia przekazania zmiany ogłoszenia do DUUE??

jakiś wyrok, interpretacja to tłumaczy??