1

Temat: Za małe wadium ;(

Zamawijający chce mnie wykluczyć z postępowania.
Przetarg nieograniczony, startowałem w 5 pakietach, wadium wpłaciłem dla 4.
Już po otwarciu, etap oceny ofert.
Na przelewie nie ma konkretnej informacji dla jakich pakietów wpłaciłem wadium.

Proszę poratujcie...:(

2

Odp: Za małe wadium ;(

U mnie byś wyleciał....

3

A nie wezwałbyś mnie wcześniej o wyjaśnienia? To naprawdę był łatwy do zauważenia błąd.

Hmm...niestety sam siebie chyba też bym wykluczył, ale nie mogę się z tym zgodzić, bo szef mi nie przepuśći sad

4

A co tu wyjaśniać? wink

5 (edytowany przez Ikant 2009-02-05 10:59:06)

Ja to widzę tak:

1. Wadium jest wpłacone.
2. W dużym uproszczeniu postępowania składało się z pakietów a moja oferta złożona była na kilka z nich.
3. Pakiety są oceniane oddzielnie, i na tym etapie zamawiający sprawdza czy ma wadium do niego czy nie.
4. W sytuacji, gdy nie było wymogu wskazania którego pakietu dotyczy wadium, zamawiający powiien wziąć pierwszy pakiet z mojej oferty i sprawdzić czy ma zabezpiecznie w wadium. Sprawdza i odejmuje wartość wadium dla konkretnego od sumy wadium. Identycznie z kolejnymi pakietami.
5. Przy ostatnim pakiecie stwierdzi, że nie ma dla niego wadium (bo pula został już wcześniej wykorzystana).
6. Na mój gust powinen wezwać do wyjaśnień

Ja wyjaśniam i odrzuca mnie w pakiecie dla którego nie ma wadium.
Wszystko gładko.

...inaczej mamy paranoje, zapomnę 1 złotówki w postepowaniu za 5mln dla 56pakietów i podlegam odrzuceniu sad

6

i w wyjasnieniu wybierzesz sobie pakiety 1,3,4,5 smile ...

7

Ikant napisał/a:

4. W sytuacji, gdy nie było wymogu wskazania którego pakietu dotyczy wadium, zamawiający powiien wziąć pierwszy pakiet z mojej oferty i sprawdzić czy ma zabezpiecznie w wadium. Sprawdza i odejmuje wartość wadium dla konkretnego od sumy wadium. Identycznie z kolejnymi pakietami.

Nie obraź sie ale tylko wykonawca może taki sposób wymyślić wink

Zamawiający sprawdza czy oferta jest zabezpieczona wadium. Twoja nie jest i nie ma prawa zamawiający przyjmować żadnej metodologii wyboru które pakiety są a ktore nie są zabezpieczone.

Ikant napisał/a:

...inaczej mamy paranoje, zapomnę 1 złotówki w postepowaniu za 5mln dla 56pakietów i podlegam odrzuceniu sad

Paranoja polega na... roztrzepaniu wykonawcy smile Nie wiem czy chciałbym by taki mi realizował zamówienie wink

8

ja miałam wadium w euro...

9 (edytowany przez Ikant 2009-02-05 11:22:06)

Nie obrażam się, rozumiem. Po prostu jestem wykonawcą który łapie się wszystkiego, żeby nie wylecieć z tego przergu.

Nie jestem rozstrzepany, przygotwuję i oceniam ok 350 ofert rocznie i to jest mój pierwszy błąd formalny od 3 lat.

Mój przykład miał tylko pokazać kuriozalne rozwiązania w PZP.

10

Nie myli sie ten co nic nie robi i szef powinien to zrozumieć. Głowa do góry smile

11

lolilap napisał/a:

i w wyjasnieniu wybierzesz sobie pakiety 1,3,4,5 smile ...

Dla mnie jest obojętne które wybierze. Bylby nie wywlił z całego postępowania.

12

Ikant napisał/a:

Dla mnie jest obojętne które wybierze. Bylby nie wywlił z całego postępowania.

Czyżby? Jeśli wybiore te pakiety, w których nie wygrywasz jako zabezpieczone wadium też będzie Ci obojętne?

13

W tym konkretnym przypadku, każde rozwiązanie jest dla mnie lepsze, niż odrzucenie całej oferty.

14

dokladnie takie bylo ukryte dno w moim poscie IKANT smile przeciez Zamawiajacy nie moze losowac sobie odpowiednio zabezpieczonych  mimo najszczerszych checi pozostawienia Ciebie w postepowaniu...

choc walczyc mozesz moze ktos sie ulituje...

15

z podniesioną głową na pohybel...:(

dzięki będę walczył, bo naprawdę nie mogę odpuścić tego postępowania.

16 (edytowany przez hamerek 2009-02-11 14:27:44)

hmmm... a jaki jest zapis w siwz odnośnie wpłaty wadium przelewem?
Bo jeśli zamawiający nie zażyczył sobie określenia jakiego pakietu dotyczy, to niby dlaczego wykonawca ma pisać takie rzeczy?
Wadium zostało wpłacone, tylko nie określono na które pakiety, a skoro kwota wpłaconego wadium odpowiada sumie poszczególnych wadiów do części zamówienia na które oferta została złożona, to dlaczego wykluczać takiego wykonawcę?
Przecież wadium zostało wpłacone. Pieniądze są na koncie Zamawiającego.

17

hamerek..........

przyklad :

mamy 5 czesci - wadium po 1000 zl

wykonawca wplaca 4000 i sklada oferte na 5 czesci.

pytanie: ktore czesci sa zabezpieczone wadium?

18

ale o tym nie było tu mowy
była tylko mowa o tym, ze nie opisal na ktore części wpłaca wadium
przyjęłam, że wpłacił na wszystkie na które złożył, z tym, że bez oznaczenia ich dokładnie w opisie

19 (edytowany przez hamerek 2009-02-12 12:57:04)

upsss
wlasnie ktos mi zwrocił uwage (maupa hehe) na moje niedopatrzenie
rzeczywiscie lolilap i marko maja racje
bije sie w piers i przepraszam sad

20

Ech, a już myślałem...:)

Sprawa jeszcze się nie rozstrzygnęła, ale robi się naprawdę ciekawie. Na razie Zamawiający myśli co z tym fantem zrobić. Dobry znak, przynajmniej nie jest na 100% pewny, że chce mnie odrzucić.

Dam znać jak się sprawa zakończy.

pzdr

21

No i jak tam w temacie? wink

22

Niecierpliwie czekam na decyzję ;P

23

Dostałem pismo od zamawiającego w którym prosi mnie o przedłużenie terminu związania ofertą i przedłużenia ważności wniesionego wadium.

Oczywiście wyrażę zgodę na przedłużenie związania ofertą, ale kusi mnie żeby pokombinować z tym nieszczęsnym wadium tongue I w związku z tym mam takie przemyślenia:

1. Zamawiający prosi o przedłużenie ważności wadium więc czy nie potwierdza, że wadium zostało złożone? - trochę to słaby argument, bo przecież po to prosi o przedłużenie żeby móc dalej oceniać złożone oferty ;/

2. Bardzo mnie kusi, żeby z przedłużeniem związania ofertą nie przedłużyć ważności "starego" wadium a wnieść już "nowe" prawidłowe smile Czuję, że takim posunięciem zafundowałbym mu niezłą rozkminkę co ze mną zrobić. Jak myślicie jaki byłby skutek takiego posunięcia (oprócz oczywiście wkurzenia do reszty zamawiającego smile ?

pzdr

24

Czarna rozpacz ten zamawiający...

25

Fakt, zbyt biegły w ustawie to on nie jest, a do tego mało zdecydowany.
Jednak ja też chwytam się środków o których stosowanie się nie podejrzewałem.

A ten pomysł z nowym wadium ma szansę wypalić...tak teoretycznie pytam?

pzdr