1

Temat: uzupełnić czy odrzucić?

Witam!
mam pytanko, a raczej dwa smile

W trakcie badania ofert w jednej okazało się, że jest udzielone pełnomocnictwo Panu X do udziału w przetargach prowadzonych w województwach: śląskim, opolskim, mazowieckim i to pełnomocnictwo uprawnia do udzielania dalszych pełnomocnictw. Pan X udzielił pełnomocnictwa Panu Y do udziału w przetargach w województwach: śląslim i małopolskim. (to tak w skrócie)
Moje pytanie to, czy jest to brak pełnomocnictwa, czy jest to pełnomocnictwo wadliwe?
Jeśli wadliwe, to mogę wezwać do uzupełnienia a jeśli brak, to oodrzucam ofertę zgodnie z art. 89 ust.1 pkt.8.

Moje następne pytanie dot. braku w ofercie wskazania przez Wykonawcę części zamówienia, których realizację Wykonawca zamierza powierzyć Podwykonawcom. Oczywiście zgodnie z zapisem ustawy pzp wymagaliśmy, aby Wykonawca się określił, przygotowaliśmy dla ułatwienia wzór dokumentu - załącznik nr...
I teraz gdy brak tego załącznika w ofercie, to czy ma uzupełnić? Nie jest to dokument potwierdzający spełnienie warunków udziału w postępowaniu zgodnie z art. 25 a więc jeśli nie wzywam do uzupełnienia to odrzucam na podstawie art.89 ust.1 pkt.2

Proszę o pomoc w rozwianiu moich wątpliwości.

2

Odp: uzupełnić czy odrzucić?

1. Na czym miałaby polegać wadliwość pełnomocnitwa?
2. Nie widze powodu do wzywania bądź odrzucania. Rezygnuje z podwykonawców w ten sposób.

3

1. Wadliwość polega na udzieleniu pełnomocnictwa na woj. małopolskie przez osobę, która nie miała pełnomocnictwa na to województwo.
Czytając po raz setny art. 26 pisze równiż "lub którzy nie złożyli pełnomocnictwa" - w takim przypadku tak czy inaczej muszę wezwać do uzupełnienia...

2.mimo, iż w SIWZ wymagaliśmy dołączenie dokumentu (nawet bez wypełnienia)?

4

zapis SIWZ:
VIII Wykaz oświadczeń lub dokumentów, jakie mają dostarczyć Wykonawcy w celu potwierdzenia spełnienia warunków udziału w postępowaniu:

1.........
2.......
3........
.
.
.
12. Wykaz części zamówienia, których realizację Wykonawca zamierza powierzyć Podwykonawcom. (załącznik nr 5.)

5

Jeżeli chodzi o pełnomocnictwo- to moim zdaniem jest w porządku. Pełnomocnik udzielił substytucji (pełnomcnictwo od  pełnomocnictwa)- więc osoba uprawniona podpisała ofertę.
Co do drugiego pytania- tez mi się wydaje, że w ten sposób Wykonawca stwierdził, że nie będzie kporzystał z podwykonawców. Należało wskazć tę cześć zamówienia, którą powierza się podwykonawcom, a nie te częsc zamowienia, której się im nie powierza.

6 (edytowany przez MIRAS 2009-02-13 11:47:58)

patrycja_w napisał/a:

Jeżeli chodzi o pełnomocnictwo- to moim zdaniem jest w porządku. Pełnomocnik udzielił substytucji (pełnomcnictwo od  pełnomocnictwa)- więc osoba uprawniona podpisała ofertę.

Pytanie tylko czy sam X nie przeniosl wiecej uprawnien na Y niz sam mial wink

Nemo plus iuris ad alium transferre potest, quam ipse habet

7

O to właśnie chodzi!
X udzielił pełnomocnictwa tam gdzie go nie miał...

Jeśli chodzi o zakres, czyli dot. czynności przetargowych - to jest OK

8

No to uzupełniamy... pytanie tylko jak to zrobi wykonawca big_smile

9

hmmm... a jak nie uzupełni to zatrzymamy wadium big_smile

10

Co do drugiego: jesli nie zabroniles wykonawcom korzystania z pomocy podwykonawcom w odniesieniu do jakichs czesci zamowienia - to wydaje sie byc ok. Inaczej: jezeli wykonawca zlozy protest na odrzucenie, a potem odwolanie to mozesz miec duze problemy przed KIO.

11

Dzięki wielkie za podpowiedzi.
Pociesze mnie to, ze nie muszę odrzucać za brak wskazania części, którą miałby wykonać lub nie podwykonawa.

12

Iwo napisał/a:

O to właśnie chodzi!
X udzielił pełnomocnictwa tam gdzie go nie miał...

Jeśli chodzi o zakres, czyli dot. czynności przetargowych - to jest OK

To zmienia postać rzeczy- faktycznie uzupełniemay smile