1

Temat: Wartość umowy liczona

I Zrobiliśmy w 2007 roku rozeznanie rynku na usługi informatyczne pon. 14.000 euro.
W opisie przedmiotu zamówienia zwarliśmy informację, iż PROPONOWANY termin realizacji umowy - 3 lata od daty jej zawarcia.

Udział w rozeznaniu cenowym wzięła 1 firma, która zaoferowała kwotę 5124,00 miesięcznie co daje rocznie kwotę: 61.488,00 zł brutto. - Nadal poniżej 14.000 euro
Moje pytanie brzmi:
Czy Wartość oferty powinnam liczyć za okres 3 lat, czyli:
36 m-cy x 5124,00 Zł = 184.464,00 netto (225.046,08 brutto)
- w takim wypadku przekraczam kwoty progowe.

Czy prawidłowym było uznanie przez nas,że oferent zaproponował kwotę za rok pon. 14.000 euro a my w drodze dalszych ustaleń zawarliśmy umowę na 3 lata - zgodnie z ustawą iż można zawierać umowy na okres nie dłuższy niż 4 lata?

II analizując powyższy przypadek czy nie powinnam zawrzeć umowy na 1 rok a potem co roku ją aneksować? w tym wypadku nie powinniśmy wyrzucić z opisu przedmiotu zamówienia informację,że proponowany okres związania umową wynosi 3 lata i wtedy byłoby ok????????

2

Odp: Wartość umowy liczona

Szacujesz do okresu na jaki ma być umowa zawarta. Jeśli na rok - to za rok nowa umowa a nie aneks

3

z jakiego artykułu PZP to wynika?

4

Oj Julka smile 32.1

5

Marko Ty to jesteś smile
dzięki

6

JulkaJJ napisał/a:

Marko Ty to jesteś smile

Jakieś szczegóły? wink

7

raczej bez szczegółów smile

8

Co do powyższego tematu mam jeszcze jedno pytanie....
Po dłuższej analizie tej beznadziejnej sytuacji postanowiliśmy wybrać mniejsze zło i skrócić umowę na usługi informatyczne zawartą w czerwcu 2007 roku, tj. od 06.2007 do 06.2008r. - tak aby był pełen rok a dalej ją aneksować - l
Wiem, że jest to nieprawidłowe ale czy ktoś widzi inne rozwiązanie?
Jeśli będziemy dalej ciągnąć stan obecny czyli kontynuować bezprawnie zawartą umowę na okres 3 lat to skutkuje już poważniejszymi sankcjami aniżeli umowa podpisanana rok i dalej aneksowana.

Moje pytanie brzmi:
Czy macie inny pomysł na wyjście z tej sytuacji - biorąc pod uwagę, że w niniejszym zapytaniu nie było innych osób zainteresowanych współpracą z nami i nie możemy z dnia na dzień zrezygnować z obecnej firmy.

9

JulkaJJ napisał/a:

Jeśli będziemy dalej ciągnąć stan obecny czyli kontynuować bezprawnie zawartą umowę na okres 3 lat to skutkuje już poważniejszymi sankcjami aniżeli umowa podpisanana rok i dalej aneksowana.
.

wg mnie nie zmienia to stanu rzeczy. aneksowanie wskazuje na to iz widzac problem brniecie w niego dalej...

10

Przewidziane sa jakies klauzule o wypowiedzeniu umowy??? Lepiej zeby byly... zanim zaingeruja osoby trzecie....

11

Jest zapis w umowie,że każda ze stron może rozwiązać umowę z zachowaniem 3 miesięcznego okresu wypowiedzenia, ze skutkiem na koniec m-ca kalendarzowego,  i nic poza tym.
Problem tkwi w tym, że nie możemy zostać bez opieki informatyków.
Nie widzę jakiegoś dobrego rozwiązania tej sytuacji. |
Czyli radzicie mi zrobić przetarg ale i tak jesteśmy już związani tą umową przez okres prawie 2 lat - a jeśli tak to jest to umowa zawarta bezprawnie gdyż ominęliśmy procedury zamówień publ. Idąc tym tokiem myślenia nie wiem czy nie lepiej skrócić ją na rok czyli obowiązywałaby do czerwca 2008 r. i dogadalibyśmy się z wykonawcą, że na zasadzie obietnicy będziemy mu przedłużać umowę aneksem do okresu 3 lat tak aby tylko zgodził się anulować poprzednią umowę bezprawnie zawartą.

Jakie jest Wasze zdanie?
Jakie zło wybrać
Chodzi mi o konsekwencje, przy której postawie będą one mniej bolesne?

12

problem w tym iz nie mozesz aneksowac tej umowy smile  a moze ta umowa jest na rok..?

po drugie jakie sa sankcje z tego ze zerwiecie umowe?

13

JulkaJJ napisał/a:

Jest zapis w umowie,że każda ze stron może rozwiązać umowę z zachowaniem 3 miesięcznego okresu wypowiedzenia, ze skutkiem na koniec m-ca kalendarzowego

Wypowiedz - w miedzy czasie przeprowadz procedure. Nie jest powiedziane ze dotychczasowy Wykonawca nie wygra postepowania.

14

nie widzisz ze julka nie chce stracic... tego wykonawcy smile

15

jakie sa sankcje z tego ze zerwiecie umowe?
o to chodzi, że nie ma żadnych ale ta umowa nie powinna być zawarta na czas dłuższy niż 1 rok gdyż wartość zamówienia za 1 rok wynosi 62 tys. zł. a biorąc obecny stan rzeczy gdy realizujemy ją już przez prawie 2 lata to pierwszy kontrolujący który u nas zawita zarzuci nam omijanie pzp

16

Jak kontrolujący zobaczy aneks to nic lepiej nie bedzie wink

17

lolilap napisał/a:

nie widzisz ze julka nie chce stracic... tego wykonawcy smile

... cos mi pachnie przywiazaniem smile

18

Tu nie chodzi o przywiązanie a o to, że obecnie obsługująca firma utrzymuje nas od początku i nie przekazała nam żadnych haseł dostępów, mamy totalny bałagan. Boimy się, że gdy ich usuniemy z placówki będziemy mieli problem z dostępem do naszych serwerów i komputerów sterujących.

19 (edytowany przez lolilap 2009-02-17 08:43:11)

....;) smile .... ??

to kto tam zadzi??? smile

20

lolilap napisał/a:

....;) smile .... ??

to kto tam zadzi??? smile

No tak, trochę się nie zrozumieliśmy...
rządzimy my ale firma nas obsługuje od początku i jest w posiadaniu wszystkich haseł i dostępów.