1

Temat: ogłoszenie wyników

Kontola zarzuca mi ze zawczesnie podpisuje umowe z Wykonawcą , wg komentarza Prezesa Zamówien publicznych   liczy się 7 dni od" wysłania " nadania "wynikow  do oferenenta (czyli na 8 dzien  pospisuje umowe) od wysłania ogłoszenia. czy zna ktos moze inne orzeczewnie w tej sprawie podtrzymujący ten komentarz . ( Dotyczy postepowania ponizej 60 000 euro) .

2

Odp: ogłoszenie wyników

liczy się 7 dni od" wysłania " nadania "wynikow  do oferenenta

jak na przykład wysyłam ogłoszenie dzisiaj tj publikuję na stronie to od jutra liczę 7 dni i w 8 dniu zawieram już umowę

3

podobno są jakies orzeczenia arbitrów, ze powinno sie liczyc 7 dni od otrzymania informacji przez wykonawce
to raczej niezgodne z ustawą, ale podobno prawdziwe sad

4

podpisuje umowe na 8 dzien od ogłoszenia wyników. Nie wiem dlaczego kontolujący karze mi czekac na "zwrotki" i liczyc 7 dni od odebrania zwrotki.  trafiają  one do mnie po 2 a nawet i 3 tygodniacha czasem nie wracają do mnie wogłóle. W takim przypadku narazam sie na to ze  termin zwiazanie oferty ( 30 dni ) minie a ja nie podpisze umowy.

5

To wysyłaj informacje pocztą elektroniczną - wtedy od razu masz potwierdzenie dostarczenia.

6

wysylaj faxem, oraz nadaj listem poleconym! masz wtedy jeden termin do liczenia kiedy mozesz podpisac umowe. ja zawieram ja 8 dnia, cos ta kontrola sie nie popisala bo nikt nie kaze wysylac ze zwrotka ale  jezeli wysylasz tylko listem to musisz jakos sprawdzic kiedy wykonawca dostal informacje i wtedy liczysz od odebrania.

7

popieram fax dla terminu smile polecony lub przesylka z oryginalem dla idei smile czekanie na zwrotke to jakis ....zly pomysl. a gdybys slal do zimbabwe???:) to 6 mcy bys czekal smile gdybys mogl .... hehe
arbutrzy czasamui tez maja gorszy dzien smile
pozdr.

8

poczta elektroniczna - chyba nie polecam - brak podpisu elektr - dla automatycznych odp.
chyba ze sami naskrobia odp (pewnie o to rozw chodzilo)

9

Gorąco polecam poczte elektroniczną - jest dużo pewniejsza od faksu, a nawet poczty tradycyjnej.
Wysyłając e-maila, moge ustawić opcje "potwierdzenie dostarczenia" i wtedy automatycznie dostaje potwierdzenie dostarczenia wiadomosci do odbiorcy, bez jego udziału. A nawet przy zwykłej poczcie, odbiorca może się "wypiąć" i nie odebrac przesyłki.
Nie mówiąc już o czasie sporządzenia pisma, czasie jego dostarczenia, kosztach i komforcie. big_smile

10

Poczta elektroniczna....hmmmm..... Dopóki odbiorca nie odpisze, że otrzymał maila lub jeżeli nie "kliknie" opcji potwierdzającej otrzymanie maila od Ciebie (wówczas dostajesz automatycznie zwrotnego maila z treścią, że "Twoja wiadomość została wyświetlona na komputzerze odbiorcy w dniu...o godz. ..." czy coś w tym rodzaju...) - nie masz dowodu, że maila otrzymał. Masz tylko potwierdzenie, że maila wysłałeś. Tak samo jak wysłanie dokumentu faxem. Moim zdaniem, dopóki nie otrzymasz potwierdzenia otrzymania dokumentu przez odbiorcę - żadna forma nie jest 100% pewna.

11

art. 27 ust. 2 - to jest obowiązek. Wysłałam i zgodnie z żądaniem czekam na potwierdzenie, oczywiście niezwłoczne. Niezależnie od tej czynności (fax i mail) wysyłam info w tym samym dniu pocztą. Bieg liczę od wysłania jednocześnie wszystkich trzech form. Jeżeli mam o.k z fax`u, także info na kompie, że u "tamtego" się wyświetliło oraz uwiarygodnienie w formie przesłania listu poleconym, liczę spokojnie termin na składania protestu od tej jednej daty, w której dokonałam czynności poinformowania.

Art. 180 ust. 2 mówi, iż "(...) w którym powzięto lub można było powziąć wiadomość o okolicznościach (...)". Nie po to ustawodawca wprowadził szereg form dopuszczających możliwość szybkiej komunikacji by teraz budować z tych przepisów samemu bariery do nieracjonalnego wydlużania się procedur.

12

jacek0707 napisał/a:

Dopóki odbiorca nie odpisze, że otrzymał maila lub jeżeli nie "kliknie" opcji potwierdzającej otrzymanie maila od Ciebie (wówczas dostajesz automatycznie zwrotnego maila z treścią, że "Twoja wiadomość została wyświetlona na komputzerze odbiorcy w dniu...o godz. ..." czy coś w tym rodzaju...) - nie masz dowodu, że maila otrzymał. Masz tylko potwierdzenie, że maila wysłałeś. Tak samo jak wysłanie dokumentu faxem.

Z mailem jest własnie inaczej.
Oprócz "potwierdzenia wysłania" (automatyczne) i "potwierdzenia otrzymania" (zależne od odbiorcy) jest jeszcze "potwierdzenie dostarczenia" - to generowany automatycznie komunikat, ze wiadomosc dostarczono na serwer odbiorcy, czyli w taki sposób, ze może zapoznac sie z jego treścią.