1

Temat: Wykonawca nie stawił się na podpisanie umowy

Wybraliśmy najkorzystniejszą ofertę. Wyznaczyliśmy dzień dzisiejszy tj. 18.02.2009r. na 11.00 jako termin podpisania umowy. Podejrzewamy że Wykonawca się nie stawi. Drugi oferent został wykluczony. I co dalej??Unieważnienie??

2

Odp: Wykonawca nie stawił się na podpisanie umowy

Ciut za mało do stwierdzenia że sie uchyla od zawarcia... Trzeba by go spytać

3

Za malo, za malo - zapytaj jeszcze raz.

4

Rozmawiałam, a jakże.Okazało się, że jeden z przedsastwicieli jest za granicą, wyjechał na jakieś targi.A drugi z nich ( a muszą podpisać oboje ) nic nie zrobi bez pierwszego. A na piśmie nie dadzą nam informacji.
Pomocy, co z nimi zrobić?

5

ale sie nie uchylaja tak? popros o wyjasnienie lub poczekaj - jesli mozesz...

6

Ile mozna czekać??Kończy mi się termin związania ofertą. Nie wiem czy sie uchylaja, sami nie wiedzą.

7

A.S. napisał/a:

Ile mozna czekać??Kończy mi się termin związania ofertą. Nie wiem czy sie uchylaja, sami nie wiedzą.

jak to sami nie wiedza? wyznaczasz termin  a jak sie nie zgłaszaja to jak to traktowac jak nie uchylanie sie od zawarcia umowy? jak wykonawca nie zostawil pelnomocnictwa do podpisania umowy to jego problem teraz

8

Zwróć się do nich na piśmie / faksem-jeśli dopuszczasz taki sposób porozumiewania się wg SIWZ / z prośba o wyjaśnienie w terminie do dnia..... Zażadaj  niezwłoczego potwierdzenia  faktu otrzymania.(art 27.2).  Jeśli czas nie nagli....poproś o przedłużenie terminu związania ofertą (art.85.2) Moze to coś pomoże.Rozumiem ,że wadium nie było sad

9

No niestety nie było...:(

10

Firma przysłała pismo, że odstępuje od podpisania umowy. Na jakiej podstawie unieważniamy postępowanie????

11

Pierwsze co przychodzi na mysl to: 93.1.7

12

a czy może być na podstawie art. 93.1.1. w związku z art 94.2

13

A.S. napisał/a:

a czy może być na podstawie art. 93.1.1. w związku z art 94.2

Nie bo oferta jest ważna tylko sie uchyla wykonawca wiec mamy wade prawną.

14

Dzięki

15 (edytowany przez MIRAS 2009-02-20 11:09:30)

Tez sie nad tym zastanawialem... ale najpierw musialbys odrzucic oferte i wymslac "cos tam cos tam". Optuje jednak za 93.1.7. W opisanym przez Ciebie przypadku podstawa prawna ma drugorzedne znaczenie - pierwszorzedne znaczenie ma stan faktyczny, ktory jet taki jaki jest - UNIEWAZNIC MUSISZ wink