1

Temat: PILNE

Robię przetarg na dostawę materiałów budowlanych (kostka polbrukowa, obrzeża, krawężniki), w siwz wypiszę te materiały które zakupiliśmy w zeszłym roku, i teraz mam problem czy mogę to wszystko dać jako jeden przedmiot zamówienia bo nie jestem pewna czy wszystko jest dostępne u jednego producenta, jak to zrobić aby było dobrze.

I co w przypadku jak po zrobieniu przetargu, po jakimś czasie się okaże że musimy kupić jakiś inny element nie ujęty w specyfikacji?

Poradźcie

2

Odp: PILNE

Nie rozumiem po w SIWZ ujmujesz to co zakupiłaś w zeszłym roku?
Daj dokładny opis przedmiotu zamówienia, i możesz w SIWZ zawrzeć możliwość zamówienia uzupełniającego (art. 67 ust. 1 pkt 6).
Sprawdź czy możesz to kupić u jednego wykonawcy, jeżli zdecydowanie nie - to zrób przetarg częściowy

3

I jeszcze jedno radziłabym jednak dobrze wykalkulować ile czego jest potrzebne

4

Tzn zakupy z zeszłego roku są mi potrzebne aby wypisać poszczególne składniki np. obrzeże 6 cm szare, kostka k-4 czerwona, krawężnik skośny wjazdowy itp.. A jak to ująć w częściach ?
W formularzu ofertowym wymagamy tylko ceny jednostkowej, a dostawy będą wg potrzeb. jak w takim przypadku prawidłowo oszacować wartość zamówienia?

5

nie powinnaś tak robić

6

A jak?

7

danaug napisał/a:

nie powinnaś tak robić

wlasnie

zeby oferty byly porownywalne powinnas okreslic przewidywane ilosci.

8

przecież kostkę ta kupujesz w jakimś konkretnym celu - więc musisz wiedzieć ile jej potrzebujesz
cena oferty nie jest ceną jednostową, jest to cena brutto całego zamówienia, wykonawca żeby wycenić prawidłowo zamówienie musi znać jego rozmiar.
A tak z innej beczki to czy ty jesteś jakimś zakładem usługowym?, ( w jakim celu kupujesz  te mat.)

9

Tak, jesteśmy zakładem budżetowym i nie wiemy ile otrzymamy zleceń gdzie będzie potrzebna nam kostka i inne materiały, więc nie jesteśmy w stanie przewidzieć ile zużyjemy m2. Co do cen jednostkowych, widziałam taki przetarg gdzie tak było to określone, też nie było podanych ilości i tym się sugeruję.

10

Poradźcie

11

oszacuj ilosci np na podstawie zeszlego roku. zapisz iz sa to przewidywane ilosci - celem porownania ofert i moga sie one zmienic w zaleznosci od struktury zamowien. ewentualnie dodaj sobie uzupelniajace.

12

Ale mogę zrobić zapis że wyznacznikiem będzie najniższa cena jednostkowa (ich suma) ?

13

wg mnie przy założeniu pewnej ilości jako wyznacznika ceny to i tak otrzymasz prawdopodobnie to co chcesz czyli najniższe ceny. a co do uzupełniających to sie zastanawiam czy  wchodzą w rachube a mianowicie nie wydaje mi się aby zmiana wykonawcy powodowała np niekompatybilność techniczna kostki  brukowej big_smile

14

A co jak będziemy chcieli kupić coś innego np krawężniki, które nie były wymienione w specyfikacji?

15

to wg mnie nowe zamówienie, i stosownie do wartości pozostaje jedynie pytanie czy nie celowo dzieliliscie zamówienia

16

tylko skąd to wiedzieć co będzie nam potrzebne sad ,
szacując wartość biorę poszczególne ceny z zeszłego roku i mnoże je wskażnikiem wzrostu 2,3, potem sumuję wszystkie i to będzie nasza wartośc szacunkowa, tak? w specyfikacji wypisuje poszczególne wyroby i ich przewidywane ilości, a kryteriami ocen najnizsze ceny jednostkowe.