1

Temat: czy dokumenty podlegają uzupełnieniu?

W siwz na zamówienie : "Usługi związane bezpośrednio z prowadzeniem gospodarki leśnej w..."  w celu potwierdzenia spelnienia warunkow udziału w postepowaniu zamawiający wymagał przedstawienia wraz z ofertą m.in. dokumentów:
- zaświadczenia ukończenia szkolenia z zakresu stosowania środkow chemicznych - dotyczy obsługujących opryskiwacze plecakowe,
- prawa jazdy kategorii T - dotyczy zrywki drewna.

Znajoma firma nie załączyła tych dokumentów do oferty.  Zamawiający odrzucił tę ofertę argumentując, że:
"Zgodnie z przepisem art. 97 ust. 4. ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. Nr 98, poz. 602 z późn. zm.) ?Kierujący może posiadać tylko jedno ważne krajowe prawo jazdy ... .?, dlatego "X" (nie podaję oczywiście nazwy firmy smile ) nie ma możliwości złożenia innych, niż wskazane wyżej prawa jazdy, które jak wymaga przepis art. 26 ust. 3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (t.j. Dz.U. z 2007 r. Nr 223, poz. 1655 z późn. zm.) potwierdzałyby spełnianie przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu nie później niż w dniu, w którym upłynął termin składania ofert.

Z tego powodu zamawiający nie wezwał wykonawcy "X" do złożenia prawa jazdy kategorii T wydanego dla którejś z wskazanych wyżej osób."

Zaświadczenia o ukończeniu szkolenia z zakresu stosowania środków chemicznych, zgodnie z art. 75 ust. 5 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin (Dz.U. z 2004 r. Nr 11, poz. 94 z późn. zm.), ... zachowują ważność przez okres 5 lat od dnia ukończenia szkolenia.?.

Złożone przez wykonawcę "X" świadectwo nr II/45/V-2002 o ukończeniu przez niego w dniu 10 maja 2002 roku na dzień, w którym upłynął termin składania ofert jest nieważne.

Potem czytamy:

"Zamawiający nie wezwał wykonawcy "X" do złożenia ważnego zaświadczenia o ukończeniu szkolenia z zakresu stosowania środków chemicznych ponieważ, poza wątpliwościami, co do możliwości przedstawienia takiego zaświadczenia ważnego w dniu składania ofert, wykonawca ten podlega wykluczeniu z powodu nie przedstawienia prawa jazdy kategorii T.

Zgodnie z art. 24 ust. 4 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (t.j. Dz.U. z 2007 r. Nr 223, poz. 1655 z późn. zm.) ?Ofertę wykonawcy wykluczonego uznaje się za odrzuconą.?.

W świetle wymagań specyfikacji czy zamawiający mogł wykluczyć tego wykonawcę a jego ofertę odrzucić. Czy może jednak powinien wezwać tego wykonawcę do uzupełnienia obu tych dokumentów i ew. potem ocenić czy potwierdzają one spełnienie warunkow udziału w postępowaniu i czy oferta wykonawcy  jest ważna?

2

Odp: czy dokumenty podlegają uzupełnieniu?

Bzdury jakieś... Psi obowiązek wezwać do uzupełnienia. Zamawiający, zdaje sie, uważa że nie można zmienić osób w wykazie big_smile

3

oj miesza sie w zeznaniach ten zamawiający .. nie znam jeszcze dobrze siwz i zamawiającego bo nie moj przetarg i nie moj zakres działaności, ale postaram sie poznac pisząc po przyjacielsku mały proteścik .. oby tylko znowu nie do kosza i dla zasady sad

4

Z tego co zrozumiałam to wykonwca jednak złozył zaświadczenie o ukończeniu kursu ,ale zaswiadczenie jest nieaktualne a zatem nie potwierdza spełnienia warunków udziału w postępowaniu.Uzupełnianie w trybie art 26 .3 może dotyczyc moim zdaniem dokumentu   zawierającego bład, który da się naprawić.Czy  nieaktualne zaświadczenie możemy nazwac dokumenetem zawierającym błąd  i dokonać jego wymiany w trybie art 26.3. na aktualne? Chyba nie. Przeciez gdyby Wykonawca takowe posiadał to dołączyłby je od razu. Dopuszczanie zmian w treści wykazu osób  to też  nadmierne ingerowanie w treśc oferty i uważam ,ze może budzic kontrowersje.

5

Skubidu1 napisał/a:

Czy  nieaktualne zaświadczenie możemy nazwac dokumenetem zawierającym błąd

Nie możemy, za to musimy nazwać brakiem dokumentu potwierdzającego spełnianie warunku

6

Marko napisał/a:

Nie możemy, za to musimy nazwać brakiem dokumentu potwierdzającego spełnianie warunku

Jak to brakiem dokumentu,przecież dokument został złozony,a jedynie nie potwierdza warunków

7

Skubidu1 napisał/a:

przecież dokument został złozony,a jedynie nie potwierdza warunków

Czyli nie złożono dokumentu potwierdzającego spełnianie warunku

8

Racja, powinien wezwać.
A co do kwestii dokumentów zawierających błędy vs. niezłożonych dokumentów, proponuję przyjąć argumentację Marko jako wiążącą.

pzdr

9

Ikant Ty ze mnie wyroczni nie rób tongue
Ja swoje zdanie tylko prezentuje smile

10

Wyroczni??:P W życiu... Kwestia zwrotu wadium nadal zbyt świeża tongue
Ale akurat w tej kwestii jesteśmy zgodni:)

pzdr

11

Ikant napisał/a:

Kwestia zwrotu wadium nadal zbyt świeża tongue

Hehehe, a czy to moja wina? wink Jak sie skończyło z tym Twoim wadium?

12

Nie ta sprawa:)
Chodzi mi o to -  http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=3169 .

A moja sprawa z wadium trwa i na całe szczęście nie jest dla zamawiającego tak klarowna jak dla Ciebie. tongue

pzdr

(przepraszamy za offtopic)

13

Ikant napisał/a:

na całe szczęście nie jest dla zamawiającego tak klarowna jak dla Ciebie. tongue

I dla Ciebie wink, wszak sam napisałeś, że byś sie wykluczył w takiej sytuacji tongue
Masz racje, nie róbmy off topa smile

14

A wracając do tematu .....sory i tak się nie zgadzam z "wyrocznią".Stanowisko UZP w publikacji nt.nowelizacji ustawy: "na Zamawiającym ciąży obowiązek żądania uzupełnienia oswiadczeń ,dokumentów  lub pełnomnictw,ale tylko wtedy,gdy ich nie złożono .....".W  "onej" sprawie  -dokument (zaświadzcenie  ze szkolenia) został z ł o ż o n y .Przepraszam,ze wtrąciłam sie do rozmowy. Ps.Zamawiający nie jest moim znajomym...Pozdr.:)

15

Nie wiem o jakiej publikacji mówisz ale ustawa brzmi dosyć jednoznacznie, KIO jest jednomyślne i nie radze (szczerze) wykluczać bez wezwania do uzupełnienia smile

16

hej, hej .. jeśli juz opieramy sie na stanowisku Uzp to w opinii  a stronie www stoi m.in, że "Zamawiający ma obowiązek wezwać wykonawcę do uzupełnienia dokumentów również wtedy, gdy zostały one złożone, ale nie spełniają wymaga. formalnych, np. dokument jest nieaktualny, tj. wystawiony wcześniej niż we wskazanym terminie, złożony w niewłaściwej formie, bez podpisu czy potwierdzenia za zgodność z oryginałem, nieczytelny.",  czyli nieaktualny = brak = wezwanie do uzupełnienia. Akurat w tej kwestii podzielam zdanie Marko i Ikanta .. ktorych nie znam podobnie jak danego zamawiającego .. smile Pozdrowka

17

bewuj napisał/a:

np. dokument jest nieaktualny, tj. wystawiony wcześniej niż we wskazanym terminie, złożony w niewłaściwej formie, bez podpisu czy potwierdzenia za zgodność z oryginałem, nieczytelny

No własnie to są błędy formalne ,które można uzupełnic,naprawić-ale czy można uczynic aby złozony dokument o stausie "nieważny" nagle stał sie "ważny" w wyniku uzupełnienia?

18

W nagrode za ambitną walke o własne zdanie i dociekliwość w temacie:

KIO: 1399/07, 04/08 To najlepiej przemawia smile

19

a nie pwiem, przydały mi sie w napisanym juz proteście .. moze przemówią do zamawiającego, pozdrawiam wszystkich uparcie walczących o wasne zdanie smile .. innych takze smile

20

Dzięki Marko ,poczytam w wolnej chwili ,teraz czas nagli...Gratuluję wiernego "koalicjanta" Ikanta.Wszędzie Cię popiera.To prawdziwy skarb big_smile

21

Skubidu1 napisał/a:

Gratuluję wiernego "koalicjanta" Ikanta.Wszędzie Cię popiera.

Nie czytałaś dokładnie bo właśnie nie wszędzie big_smile (na Jego nieszczęście tongue ), a po drugie to nie zabiegam o koalicje - bardziej mi zależy na merytorycznych kontratakach wink.

22 (edytowany przez Ikant 2009-02-20 10:26:47)

Oby ta wolna chwila nadeszła jak najprędzej, czasem warto wiedzieć więcej. Można wtedy np. zgadzać się z ludźmi którzy mają rację, a nie zgadzać się z tymi którzy w danym temacie błądzą:)

Polecam lekturę topicu (do którego link zamieściłem wyżej).

pzdr

23

Marko napisał/a:

(na Jego nieszczęście tongue )

dobre, dobre tongue:P:P

pzdr

24

Ikant napisał/a:

Oby ta wolna chwila nadeszła jak najprędzej, czasem warto wiedzieć więcej. Można wtedy np. zgadzać się z ludźmi którzy mają rację, a nie zgadzać się z tymi którzy w danym temacie błądzą:)

Polecam lekturę topicu (do którego link zamieściłem wyżej).

pzdr

Upsss..."Nadepłam" na czuły punkt.Panowie troche więcej luzu.Kazdemu wolno interpretować przepisy.Nie tylko KIO. Chociaz im przede wszystkim smile Pa.

25

Skubidu1 napisał/a:

Panowie

tylko czemu liczba mnoga wink Pa smile